Anarchistická federace

Francie: Žluté vesty jsou zpět

Přestože francouzské úřady ve většině velkých měst zakázaly jakékoli akce Žlutých vest, aktivisté v polovině května opět vyšli do ulic.

Žluté vesty

I ve Francii je karanténa zneužívána vládou k tomu, aby lidé nesměli projevovat veřejně své názory a nesouhlas s neoliberální politikou a jejími důsledky pro obyčejné obyvatele. Protesty Žlutých vest ale v různě modifikovaných podobách i navzdory tomu probíhají – a fízlové k tomu náležitě asistují.

Paříži se na náměstí Republiky sešlo deset demonstrantů. Okamžitě je obklíčilo padesát těžkooděnců ozbrojených ostrými.

Montpellier přišly desítky lidí – jako v sobotu obvykle – na náměstí Komedie. Tady policajti jen kontrolovali doklady, k zatýkání nedošlo.

V Lyonu se skupina demonstrantů sešla na náměstí Bellecour. Sledovalo je dvacet aut zvláštních jednotek státní policie CRS.

Besançonu se za deštivého počasí sešlo na náměstí Revoluce asi sto lidí. Dodržovali předepsanou vzdálenost, měli roušky, ale vyjadřovali se jednoznačně: „Žádný virus nás neumlčí… boj pokračuje a odmítáme, aby na koronavirus dopláceli pracující, důchodci nebo nezaměstnaní…“ Mimo jiné byl tématem shromáždění fakt, že vláda žádá od pracujících, aby finančně podpořili zdravotníky, namísto toho, aby tyhle peníze vytáhla z bohatých, kterých je na to ve Francii dost a dost. Během akce se na místě motalo policejní auto.

Lille se demonstrovalo také na náměstí Republiky, v rouškách a žlutých vestách se sešlo několik desítek lidí. Žádali například o bezplatné poskytování roušek a respirátorů všem lidem bez rozdílu. Skandovalo se proti kapitalismu a Macronově politice. Policie nezasahovala, jen pilně dohlížela.

Ve Fleury-les-Aubrais v departementu Loiret Žluté vesty kromě jiného kritizovali Macronovu politiku posledních měsíců, která spočívá jen v tom, že se počítají mrtví a policie rozdává pokuty.

Na severozápadě Francie v Laval se sešla menší skupina demonstrantů, „rozhněvaných občanů“, jak je pospal jeden z nich. Za zády jim číhala dvě policejní auta.

Toulouse Žluté vesty nic nepořádaly kvůli úřednímu zákazu veřejných akcí. Ten je ovšem ve městě vyhlášen až do 10. července.

Zdroje:
https://www.facebook.com/giletsjaunesinfos/videos/293576868329808/?__tn__=-R
https://www.midilibre.fr/2020/05/23/montpellier-les-gilets-jaunes-mobilises,8900110.php
https://www.leprogres.fr/france-monde/2020/05/23/image-un-gilet-jaune-se-confine-place-bellecour-a-lyon-photo-du-jour
https://france3-regions.francetvinfo.fr/bourgogne-franche-comte/doubs/besancon/gilets-jaunes-rassemblement-besancon-respectant-mesures-distanciation-sociale-1832608.html
https://www.lavoixdunord.fr/756418/article/2020-05-23/lille-le-retour-des-gilets-jaunes-et-autres-manifestants
https://www.larep.fr/fleury-les-aubrais-45400/actualites/les-gilets-jaunes-loiretains-sont-de-retour-devant-l-abattoir-tradival_13791319/#refresh
https://france3-regions.francetvinfo.fr/pays-de-la-loire/mayenne/laval/laval-gilets-jaunes-toujours-effectif-reduit-1832540.html
https://www.ladepeche.fr/2020/05/24/en-attendant-les-soldes-les-clients-boudent-ils-le-centre-ville-de-toulouse,8900548.php

Související odkazy:
https://www.afed.cz/text/7107/francie-63-sobota-zlutych-vest
https://www.afed.cz/text/7080/jeden-rok-zlutych-vest
https://www.afed.cz/text/7010/francie-39-protestni-sobota
https://www.afed.cz/text/7005/v-druzstevni-kavarne-o-zlutych-vestach
https://www.afed.cz/text/6913/cerny-blok-ve-zlutych-vestach
https://www.afed.cz/text/6909/nesundavejte-zlute-vesty


Verze pro tisk 30.5.2020 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy