Anarchistická federace

Nesundávejte žluté vesty

Ve Francii už to zase vře. O co jde a kdo jsou „žluté vesty“?

žluté vesty

Zní to, jako by měli něco společného se záchranáři. Hnutí „gilets jaune“, žluté, respektive reflexní vesty se však jmenuje podle výstražného oděvu, který musí mít každý řidič v autě a obléci ho v případě hrozícího nebezpečí. Jako velké nebezpečí vyhodnotili desetitisíce francouzských řidičů a řidiček strmě stoupající ceny pohonných hmot, které ohrožují rozpočty jejich domácností. Ceny pohonných hmot vzrostly ve Francii za poslední rok o 23 %. Další skokový nárůst proběhne v lednu, kdy má vstoupit v platnost vyšší daň z nafty a benzinu. Macronova administrativa hájí vyšší daně nutným přechodem na ekologičtější způsob dopravy.

Sedmnáctého listopadu vyšlo do ulic asi 250 tisíc Francouzů. Zablokovali důležité dopravní uzly na 2000 místech a deset ropných skladů. Nemají vůdce a nehlásí se k žádné politické straně. Tentokrát ani nejde o akci nesmlouvavých odborářů. Jde o další spontánní „facebookové“ hnutí, jedno z těch, které vyvolaly v uplynulých letech mnoho debat, nadějí i skepse. Důvody hněvu jsou zcela legitimní. Pokud jste závislí na automobilové dopravě, musíte vozit autem děcka do školy, musíte s ním jezdit do práce a potřebujete ho k zásobení a údržbě domácnosti, stává se razantní zdražení pohonných hmot existenčním problémem.

Nenechme si ale namluvit, že je „gilets jaune“ hnutím antiekologickým, zpochybňujícím globální změnu klimatu a brojícím proti zelené politice. Přesně tuhle pózu se mu snaží vtisknout různé protiemancipační, reakční, neoliberální, konzervativní, šovinistické či fašizující politické partičky. Abychom pochopili žluté vesty, musíme si uvědomit, kde jsme a co se tu děje. Kapitalismus je darebácký systém řízený darebáky, v němž prosperují zase jenom darebáci. Snaží se udržet a přisoudit co největší moc trhu. Úkolem zastupitelů, státu, liberálních, neliberálních i konzervativních vlád je nejenom zachovat kapitalismus a růst zisků za všech okolností, ale zároveň, což s tím souvisí, přesunout co největší část nákladů na společnost. Nejsou to jen silnice a železnice, které platíme a z nichž často úplně zadarmo těží velký byznys. Není to jen výchova nových dělníků a mozků, které platíme a z nichž často úplně zadarmo těží velký byznys. Jsou to hlavně vytěžené zdroje, války, humanitární katastrofy, obnova infrastruktury po válkách a stále palčivější a možná i pro všechny druhy fatální problém zdevastovaného životního prostředí. Nejsou to domácnosti, kdo žene svět do záhuby, 10 % nejbohatších má na svědomí polovinu všech skleníkových plynů. Zato polovina obyvatel planety, která patří mezi méně šťastné, neprivilegované generuje pouze 10 % skleníkových plynů. Nezapomeneme, neodpustíme, nevzdáme se!

„Vydělávám 500 eur měsíčně, jak s tím mám vyžít? S tím, co vydělám, si můžu dopřát jen jedno jídlo denně,“ stěžuje si Jaen-Luc, sedmapadesátiletý protestující z Calais. Fakt? Tomu máme věřit? Ve Francii? V globalizovaném kapitalismu je i tohle možné. Pokud děláte pro personální agenturu a stanete se outsorcovaným lidským zdrojem. Opět se jedná o přesunuté náklady a rizika podnikání na bedra společnosti. Pokud si smysluplně zjednodušíme politickou realitu dneška, máme tu ne jeden, ale hned dva hlavní politické proudy. Ten první, liberálně demokratický, neoliberální, nám pije krev už příliš dlouho. Celá desetiletí globální změnu klimatu popíral, dnes se tváří, že ji akceptuje. Je ochotný realizovat sem tam nějaké změny, které zkázu planety oddálí za předpokladu, že na těchto změnách vydělá velký byznys a veškerý vývoj a náklady s tím spjaté zaplatí společnost. Druhý mainstreamový proud, neliberální demokraté, konzervativci, který se tváří jako opoziční, bude popírat devastaci planety byznysem, dokud to bude možné, a dohlížet na to, aby vše běželo v zaběhlých kolejích a společnost splácela veškeré externality velkého byznysu. Oba tyto proudy se slévají do páchnoucí žumpy, která nás táhne ke dnu.

Žluté vesty jsou masovým hnutím, v němž se jistě najdou zoufalci, kteří budou naslouchat štvavé propagandě, nebo činit kompromisy s neoliberální beznadějí. Jsou zde ale aktivní i svobodáři, kteří zakládají potravinové banky a formují antifašistické bloky. Úlohou anarchistického, antiautoritářského, antifašistického hnutí a všech lidí schopných svobodné úvahy je donutit elity a globální kapitál, aby zaplatily všechny nutné změny vedoucí k trvale udržitelné společnosti, stejně jako humanitární katastrofy spjaté s militaristickým otevíráním nových trhů a devastací životního prostředí byznysem. Žádný zbohatlík, žádná korporace už nemůžou ždímat celá lidská společenství a generovat zisk na úkor příštích generací. Žádný demokrat, populista ani diktátor už nebudou rozhodovat naším jménem ve prospěch byznysu.

 

Zdroje:
https://freedomnews.org.uk/dont-abandon-your-yellow-jackets/
https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2654381-pri-protestech-ve-francii-zemrela-zena-kvuli-zdrazeni-benzinu-zaplavily-zemi-zlute
https://www.theguardian.com/environment/2015/dec/02/worlds-richest-10-produce-half-of-global-carbon-emissions-says-oxfam
https://www.facebook.com/tenzolizthia/posts/2155237491173956?comment_id=2156383854392653&notif_id=1542885099530387&notif_t=comment_mention
https://www.facebook.com/events/2084495778530082


Píšou jinde

Odkazy