Anarchistická federace

Francie: 39. protestní sobota

Tisíce lidí ve Francii vytrvale odmítají neoliberalismus a každou sobotu jsou v ulicích.

Francie

Dovolené jsou v plném proudu, ale lidé ve Francii pokračují v pravidelných sobotních protestech hnutí Žlutých vest. V sobotu 10. srpna 2019 byli demonstranti v ulicích Paříže, Toulouse, Montpellier, Bordeaux, Lyonu a dalších měst.

V Paříži prošli demonstranti západními čtvrtěmi od Villiers po park André-Citroën s požadavky na dostupné bydlení, vyšší invalidní důchody, proti nezaměstnanosti apod. Nesli pikety odsuzující policejní represe ve Francii i jinde ve světě, požadovali odstoupení ministra vnitra a skandovali hesla proti policejnímu státu a fašismu a: „Ulice patří nám!“ Početnou demonstraci opět blokovala policie a došlo ke střetům.

V Toulouse napadli policajti demonstranty už hodinu po začátku pochodu. Dvě ženy byly zraněny do hlavy. Policii se ale nepovedlo zastavit protestující a ti pokračovali do centra města. Nesli transparent s nápisem „Pryč s Macronem, podpora zraněným, zastavit represe“ a skandovali tradiční anarchistické heslo: „Policie je všude, spravedlnost nikde!“

V Montpellier prošli demonstranti městem a zablokovali veřejnou dopravu. Zaútočili na kancelář poslance vládnoucí strany Patricka Vignala, zdi polili žlutou barvou. Během posledních týdnů bylo „vylepšeno“ barvou nebo graffiti už patnáct kanceláří vládnoucí strany nebo jejích poslanců.

Další info a videa např. zde:
https://francais.rt.com/france/64936-acte-39-gilets-jaunes-battent-pave-plein-mois-aout
https://www.gj-magazine.com/gj/acte-39-paris-video-des-affrontements/
https://www.centre-presse.fr/article-693372-degradations-et-manifestations.html


Verze pro tisk 18.8.2019 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy