Anarchistická federace

Izrael: Zatčen spoluzakladatel Anarchistů proti zdi

Jonathan Pollak, izraelských anarchista dlouhodobě vystupující proti okupaci Palestiny, byl zatčen v Tel Avivu.

AATW

Pollakovo zatčení následovalo po žalobě na tři aktivisty zapojené do skupiny Anarchists Against the Wall (Anarchisté proti zdi, AATW), k níž došlo v únoru 2018 ze strany izraelské ultrapravicové nacionalistické skupiny Ad Kan. Dalšími perzekvovanými aktivisty jsou Kobi Snitz a Ilan Schleif. Všichni tři byli obviněni z napadení vojáků Izraelských obranných sil (IDF) a organizování akcí, během nichž měli být vojáci zraněni.

Ad Kan se věnuje pronásledování levicových a lidskoprávních organizací. Je známá svou infiltrací do prostředí izraelských levicových skupin a podáváním žalob na aktivisty. Ad Kan tvrdí, že Pollak spolu se Snitzem a Schleifem patřili k AATW, „podněcovali palestinské demonstranty k násilí“ a „napadli izraelské vojáky“.

Před svým zatčením se Jonathan několik měsíců odmítal dostavit k soudu. Na vysvětlenou uvedl, že by musel nejprve musel uznat pravomoc izraelského státu posuzovat odpor proti okupaci. Řekl, že neuznává autoritu země, která udržuje vojenskou diktaturu nad lidmi, kterým se na Západním břehu Jordánu a v Gaze nedostává ani základních práv.

Později byl Pollak zatčen tajnými fízly na svém pracovišti v novinách Ha’aretz, kde pracuje jako grafik. Bylo mu nabídnuto, aby zaplatil kauci 500 šekelů (přibližně 3300 korun). Nabídku odmítl a sdělil, že neuzná systém dvou standardů, kdy jsou Palestinci souzeni častěji vojenskými než civilními úřady, tresty pro ně jsou mnohem mnohem větší a ani nemají možnost zaplatit kauci.

Není to poprvé, kdy je Jonathan Pollak stíhán izraelským státem. V říjnu 2010 dostal pokutu, v přepočtu skoro 30 tisíc korun, za účast na nepovolené demonstraci proti zdi. Během téhož slyšení byl palestinský aktivista Abdullah Abu Rahma odsouzen na jeden rok vězení, což dokazuje apartheidní dvojí metr izraelských úřadů. V prosinci 2010 byl Pollak odsouzen na tři měsíce vězení za účast na ilegálním shromáždění v lednu 2008. Odmítl nabídku soudu, aby byl jeho trest změněn na veřejně prospěšné práce. Pollak byl propuštěn v únoru 2011 za dobré chování a během týdne se vrátil ke svému aktivismu. Na našem webu jsme například informovali o jeho zadržení v listopadu 2007.

Solidaritu s Jonathanem Pollakem, Kobi Snitzem a Ilanem Schleifem!
Pryč s apartheidem!

 

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/israel-co-founder-of-anarchists-against-the-wall-arrested/

Související odkazy:
https://www.afed.cz/text/2675/anarchiste-proti-zdi
https://www.afed.cz/text/3659/anarchiste-proti-zdi
https://www.afed.cz/text/4898/palestina-izrael-report-aktivistu-kolektivu-anarchiste-proti-zdi
https://www.afed.cz/text/4826/izrael-solidaritu-s-uveznenym-anarchistou-jonathanem-polakem
https://www.afed.cz/text/3018/za-mir-a-svobodu-v-palestine
https://www.afed.cz/text/6607/bojkot-jako-zachranna-brzda-neprivilegovanych


Verze pro tisk 31.1.2020 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy