Anarchistická federace

Pokračují akce na podporu Rojavy

Podpořte 2. listopadu mezinárodní protest proti turecké invazi v Rojavě

leták

Na našich stránkách jsme v uplynulých dnech informovali o několika akcích (ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE) na podporu sociální revoluce v severosyrské Rojavě, kterou se snaží potlačit turecká armáda de facto za tiché podpory mocností.

Vedle toho proběhlo mnoho dalších veřejných či symbolických protestů. V Plzni se objevily samolepky „No war on northern Syria!“ a před kavárnou Družba byla možnost zapálit svíčku pod portrétem brutálně popravené kurdské političky Hevriny Khalaf s nápisem „A přišla dlouhá noc a po ní žádné ráno...“ V Brně se 16. října konala demonstrace proti turecké agresi. Na Dominikánském náměstí přišlo vyjádřit solidaritu s obyvateli severní Sýrie asi 300 demonstrantů s transparenty a kurdskými vlajkami. Po demonstraci následovalo promítání filmu Rojava: skrytá syrská revoluce v komunitním centru Sibiř. Dnes (23. října) proběhl v Brně happening v režii skupiny Solidarity with Rojava Brno odsuzující mj. politiku mocností připomínající „Mnichov“. V Ostravě 16. října uspořádal protestní akci místní kolektiv Food not Bombs, a to za účasti 150 lidí, kteří se vydali za skandování na pochod městem až k budově Nové radnice. Ve městě byl ještě vyvěšen transparent proti Erdoğanovi. Transparent „#Riseup4Rojava“ byl vyvěšen na mostě Hodoníně. V Jihlavě uspořádali menší veřejné protesty Piráti, a to 16. a 21. října. V pondělí 21. října dorazilo v Praze na demonstraci Pirátů několik stovek lidí, další akce pořádá tato strana hned na několika místech v ČR.

Fotokampaň Ne turecké invazi!

Výbor na obranu revoluce v Rojavě zprovoznil svou facebookovou stránku, kterou najdete zde:
https://www.facebook.com/rojava.info

Výbor ve svém prohlášení ocenil, že vláda po zdlouhavém přešlapování pozastavila vývoz zbraní do Turecka, stejně jako to, že Poslanecká sněmovna odsoudila tureckou invazi jako porušení mezinárodního práva. Nadále požaduje splnění i dalších požadavků:
– okamžité vyhlášení bezletové zóny nad severní Sýrií Radou bezpečnosti OSN,
– kromě uvalení ekonomických sankcí na Turecko vyloučení Turecka z Evropské celní unie,
– suspendování (nebo rovnou ukončení) členství Turecka v NATO,
– nalezení a vyhoštění agentů tureckých tajných služeb z EU,
– obžalování Erdoğana za válečné zločiny a jeho postavení před mezinárodní soud.

K tlaku na českou vládu vyhlásil Výbor fotokampaň „Ne turecké invazi!“. Zapojit se do ní může každý. Stačí udělat následující:
– vezměte papír a fix, napište na něj „#NeTureckeInvazi“,
– vyfoťte se s papírem s hashtagem (čeká-li vás např. pracovní cesta do Turecka, zvažte, zda si nezakrýt obličej)
– pošlete fotografii Výboru (ve zprávě jeho facebookové stránce nebo mailem na rojava-info@riseup.net).

Kreativitě se samozřejmě meze nekladou. Fotografie budou následně zveřejněny na FB Výboru s označením předsedů koaličních stran a ministra zahraničí.

Mezinárodní mobilizace proti okupaci Rojavy

V rámci Světového dne odporu proti turecké invazi do Rojavy 2. listopadu svolává Výbor na obranu revoluce v Rojavě demonstraci do centra Prahy. Pozvěte všechny své kamarády, přátele i příbuzné a dostaňme společně do ulic co nejvíce lidí!

V prohlášení k akci se mj. píše: „Ve stínu občanské války se na severu Sýrie posledních sedmi let dařilo revolučnímu a demokratickému sociálnímu projektu, který byl od samého počátku trnem v oku jak regionálním mocnostem, tak imperialistickým státům. Společnostem severní Sýrie se podařilo vytvořit svou vlastní samosprávu a oázu míru, která byla založená na rovném soužití všech skupin tamní populace, osvobození žen, ekologickém hospodářství a radikální demokracii. Demokratická federace severní Sýrie se stala živoucím příkladem mírové a demokratické budoucnosti Blízkého východu, daleko od dnešního despotismu a cizí nadvlády. Konečně, lidové obrané síly severovýchodní Sýrie, Syrské demokratické síly, úspěšně rozdrtily poslední zbytky Tureckem podporovaného chalífátu Islámského státu.“ O podrobnostech týkajících se demonstrace budeme informovat.

Dokud pokračuje zabíjení, musí pokračovat také odpor.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy