Anarchistická federace

Brno: Ne válce v severní Sýrii!

Zpráva o brněnském protestu proti turecké agresi v Rojavě

Brno

Turečtí vojáci se chystají překročit hranici se Sýrií a zahájit invazi do autonomní oblasti Rojava. Už několik dni se přímo na hranice sjíždějí místní obyvatelé a stojí jako živé štíty, aby svými těly chránili to, co se jim společným úsilím podařilo vytvořit a vybojovat před Islámským státem. Aktivisté a aktivistky po celé Evropě od včerejšího večera protestují proti vpádu Turecka a proti pokrytectví západních zemí, které zprvu Kurdy podporovaly v boji proti ISIS, ale teď se zbaběle stáhly a chtějí je ponechat napospas tureckému fašismu. Turecko se snaží tyto snahy zničit a obsadit oblast armádou za pomocí rekrutovaných džihádistů tzv. Islámského státu.

Proto se dnes, ve středu 9. října, v Brně před tureckým konzulátem s transparentem a bubny shromáždili odpůrci a odpůrkyně turecké invaze, aby upozornili na své rozhořčení a podpořili Kurdy v jejich revolučním boji za přímou demokracii založenou na emancipaci a rovnosti žen, ekologii, nehierarchii a toleranci.

Konzulát se nachází naproti brněnskému Výstavišti, kde pravidelně probíhá zbrojařský veletrh IDET, jehož partnerem bylo v roce 2017 Turecko. České zbraně tak napomáhají zločinným režimům k masivnímu potlačování lidských práv. Musíme neprodleně ukončit dodávky zbraní a ukončit podporu tureckého fašismu Erdoğana Českou republikou. Premiér A. Babiš podporuje Erdoğana, protože mu přislíbil, že převezme aktiva z nedokončeného projektu hnědouhelné elektrárny Adularya. Byznys není víc než lidská práva! Je na čase ukázat, co si o této válce myslíme.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy