Anarchistická federace

Olomouc: Ne válce v severní Sýrii!

Zpráva o olomoucké solidární akci na podporu boje Kurdů proti turecké agresi v Rojavě

Olomouc

V oblasti severní Sýrie od 9. října probíhá barbarská invaze turecké armády proti jednotkám SDF/YPG bránícím své roky samosprávně fungující území. Invazi umožnilo ohlášené stažení koaličních jednotek z této oblasti a vzhledem k nepoměru sil ve prospěch Turecka byli Kurdové nuceni uzavřít spojenectví s prezidentem Syrské arabské republiky Bašárem al-Asadem. To by podle dohody s režimem Kurdům mohlo zajistit určitou míru autonomie na jimi drženém území. Těžko si však dělat iluze o pevnosti dohod uzavřených s jakýmkoliv státem, což nedávno potvrdila koaliční zrada. Odhodlání diktátora Asada bránit severní část Sýrie závisí dále na silnějších aktérech, jakými jsou Rusko a Írán, a minimálně Rusko nemá zájem na vojenském střetu s Tureckem vzhledem k stále aktuálnímu sbližování se těchto dvou zemí.

Proto olomoučtí anarchisté uspořádali ve spolupráci s místní buňkou AF v pondělí 14. října spontánní solidární setkání u sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí. Účastníci se sešli ve večerních hodinách a v centru města položili malý transparent s nápisem „Kolik genocid ještě zažijem? Řekni ne turecké invazi v Sýrii“. Před něj aktivisté rozmístili svíčky jako vyjádření piety za zavražděné obránce Rojavy tureckými vojáky a jejich džihádistickými spojenci v průběhu nadále trvající turecké invaze a rovněž jako symbol neuhasínajícího odporu kurdských obránců svého již spíše přežití než autonomie. U příležitosti této akce byly rozšiřovány tematické materiály, jako aktuální číslo anarchistického měsíčníku A3, reagující na nespravedlivou situaci Kurdů v severní Sýrii, či plakáty s různými motivy na obranu revoluční Rojavy, odkazující na mezinárodní kampaň #riseup4rojava. Potěšující byly reakce lidí, kteří vesměs jevili zájem o rozdávané A3. Velká část z nich nám také sdělila, že dění v severní Sýrii aktivně sledují a v takových případech téměř vždy náš nesouhlas s tureckou invazí sdíleli. Solidární akce skončila zhruba po půl hodině.

Ačkoliv se možný scénář dalšího vývoje rozložení sil na území Sýrie vlivem událostí posledních dní už rýsuje, je důležité i těmito skromnějšími akty solidarity dávat najevo, co si myslíme o imperialistické a brutální agresi Turecka v oblasti severní Sýrie. Naše solidarita je mezinárodní a musí být i nadále vyvíjen silný a silnější nátlak na útočící fašistický režim vládnoucí v Turecku. Inspirující správa společnosti na území Rojavy je ohrožena, ale náš mezinárodní odpor žije a boj pokračuje!


Verze pro tisk 18.10.2019 AF-Olomouc

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy