Anarchistická federace

Kontext represí

O aktuálním pronásledování anarchistů a levicových aktivistů v Rusku

Dne 31. října 2018 došlo v sídle archangelské FSB (ruské státní bezpečnosti) k výbuchu. Provedl ho sedmnáctiletý anarchista, který při něm zahynul. Vyšetřování vedlo k rozsáhlým represím vůči ruským levicovým aktivistům – k množství zatýkání, k více než stovce prohlídek, k zahájení několika trestních stíhání. Policie se zvlášť zaměřila na Lidovou sebeobranu – největší anarchistickou organizaci v zemi, které připisují přípravu výbuchu v Archangelsku a více než dvě stovky dalších „extremistických akcí“. Novinář Pavel Merzlikin vysvětluje, jak v rámci vyšetřování výbuchu pronásledují anarchisty i náhodně vybrané lidi.

 

„Radikalizace mládeže“

„Soudruzi, teď se v budově FSB v Archangelsku uskuteční teroristický čin, za který na sebe beru odpovědnost.“ Tenhle vzkaz nechal ráno 31. října 2018 na chatu Buřičovy řeči uživatel s nickem Valerián Panov. Vysvětlil, že se k tomu rozhodl, protože FSB „vyrábí smyšlené kauzy a mučí lidi“: tehdy trvalo vyšetřování kauzy Síť, při němž pronásledují anarchisty a antifašisty, už zhruba rok. Autor ve vzkazu napsal, že nejspíš při výbuchu zemře, a na konci dodal: „Přeju vám zářnou budoucnost anarchistického komunismu!“

Pár minut po tomhle sdělení vešel do budovy místního oddělení FSB mladík v černé bundě. Vyndal z tašky výbušninu a aktivoval ji. Výbuch ho zabil a zranil tři příslušníky FSB. Vyšetřovací výbor Ruské federace okamžitě kvalifikoval případ jako teroristický čin a podle zprávy Rady bezpečnosti to byl jediný teroristický akt, ke kterému v Rusku v roce 2018 došlo.

Mrtvý byl sedmnáctiletý archangelský student Michail Žlobickij. Zastával anarchistické názory, často si dopisoval s jinými aktivisty na chatech, dost dobře znal historii anarchismu a na webu ВКонтакте byl pod pseudonymem Sergej Něčajev, jak potvrdilo autorovi tohoto článku několik aktivních anarchistů. Zdůrazňovali, že znali Žlobického jen podle jeho příspěvků na chatech, protože až do výbuchu nic aktivně nepodnikal a nebyl v hnutí známou postavou. On sám na chatech psal, že je připraven k aktivnímu boji proti státu, ale chce počkat, až mu bude osmnáct let, aby mohl za své činy nést osobní odpovědnost.

Archangelské úřady hned oficiálně oznámily, že Žlobickij jednal sám. Potvrdili to i anarchisté, podle kterých nebyl Žlobickij ani v žádných organizacích. Jenže FSB a ministerstvo vnitra po výbuchu řekly, že jde o problém „radikalizace mládeže“ v Rusku, a slíbili, že proti ní budou bojovat a předcházet tak případům, jako byl útok na FSB a útok na vysoké škole v Kerči (k tomu došlo přesně dva týdny předtím, kdy osmnáctiletý student polytechniky Vladislav Rosljakov odpálil podomácku vyrobenou bombu a střílel na studenty a pedagogy z lovecké pušky – dvacet lidí zemřelo a přes čtyřicet jich bylo zraněných, Rosljakov spáchal sebevraždu).

Vzápětí po výbuchu v Archangelsku provedla policie řady prohlídek po celé zemi. Vyšetřování pokračuje dosud – v dubnu 2019 média oznámila, že ochránci zákona výbuch přímo spojují s anarchistickou organizací Lidová sebeobrana. Připisují jí 247 „extremistických akcí“ ve čtyřiceti městech Ruska.

Spojili jsme se s členy Lidové sebeobrany e-mailem. V hnutí se zdůrazňuje, že se nepodílelo na výbuchu – Žlobickij nikdy v organizaci nebyl, i když se k ní hlásil a komunikoval v otevřených chatech Lidové sebeobrany. Aktivisté přesto chápou, kde se vzala zpráva o 247 dalších „extremistických akcích“ ve čtyřiceti městech: tajní prostě sečetli všechny akce anarchistů, o kterých se pravidelně objevují informace na stránkách Lidové sebeobrany. Řada těch akcí byly ovšem individuální piketové protesty a několik jich uspořádali anarchisté, kteří nejsou členy Lidové sebeobrany.

FSB ale stejně i teď pátrá po příslušnících tohoto hnutí a spojuje je s výbuchem. Podle Pavla Čikova, vedoucího mezinárodní lidskoprávní organizace Agora, bylo v rámci případu výbuchu v Archangelsku provedeno celkem sto prohlídek. Naše zdroje uvádějí, že ve skutečnosti jich bylo ještě víc.

Hnutí Lidová sebeobrana se objevilo v roce 2013 po vnitřním rozkolu jiné známé anarchokomunistické organizace – Autonomní akce. Ta funguje od roku 2002 a jako hlavní cíl si stanovila zničení státu a všech jeho institucí. Aktivní anarchisté říkají, že Lidová sebeobrana od počátku reprezentovala decentralizované hnutí s aktivisty v řadě ruských měst. Za hlavní cíl si vytkla „dosažení beztřídní a bezstátní společnosti“ skrze popularizaci idejí anarchismu. Proto se věnovala především agitaci a pořádání veřejných akcí – pochodů a piketových protestů. Lidová sebeobrana měla i samostatný projekt nazvaný Přímá akce, který se soustředil na boj proti vystěhovávání nájemníků z bytů.

Začátkem roku 2018 se Lidová sebeobrana stala reálně hlavní a největší anarchistickou organizací v Rusku. Organizace samotná dodává, že momentálně jde „v principu o jediné veřejné hnutí anarchistů působící v rámci celé země“.

S tím, jak organizace rostla, narůstala i veřejná aktivita ruských anarchistů, která byla ještě začátkem roku 2017 prakticky nulová. K některým kampaním Lidové sebeobrany (například k akcím na podporu politických vězňů) se připojovali anarchisté ve třiceti až čtyřiceti ruských městech. Všichni nebyli členy Lidové sebeobrany, ale hnutí se rozrůstalo a noví aktivisté se objevovali neustále (spolehlivé počty ovšem nejsou k dispozici).

Anarchisté aktivně protestovali před ruskými prezidentskými volbami, které proběhly v březnu 2018. Po celé zemi dělali graffiti, vylepovali plakáty a samolepky s nápisy typu „Zvol svobodu, ne prezidenta“. Na mnoha podobných agitačních materiálech byl odkaz na web Lidové sebeobrany.

Na začátku února 2018 vyzvala Sebeobrana příslušníky hnutí i další anarchisty, aby uspořádali akce na podporu stíhaných v kauze Síť. „Je nám jasné, že to, co probíhá, je jen pokus zlikvidovat anarchistické hnutí před prezidentskými volbami,“ napsalo hnutí na svůj web. Akce hnutí probíhaly nakonec po celé zemi. V Moskvě pochod mladých lidí v černém a s transparentem „FSB je hlavní terorista“ prošel Mjasnickou ulicí, kde je jedno ze sídel FSB. Za pár dní čeljabinští anarchisté vyvěsili transparent se stejným nápisem na plot místní úřadovny FSB. Policií vytipovaní aktivisté v Čeljabinsku byli zatčeni. Řekli potom, že je mučili elektrickým proudem a vyptávali se konkrétně na Lidovou sebeobranu. Perzekuce proti organizaci stále pokračují.

Mučení a doznání

Od února 2018 se silové struktury snažily spojit Lidovou sebeobranu s obviněnými z různých trestních případů. Například v březnu 2018 bylo v Moskvě zatčeno několik anarchistů kvůli podezření z útoku na kancelář Putinovy strany Jednotné Rusko. Při domovních prohlídkách se policie anarchistů vyptávala na Lidovou sebeobranu (o útoku hnutí zveřejnilo zprávu) a na rostoucí veřejnou aktivitu anarchistů. Někteří zatčení mluvili o mučení. Moskevský anarchista Svjatoslav Rečkalov řekl, že ho mučením donutili k přiznání, že je vůdcem Lidové sebeobrany, přestože anarchistické hnutí ve skutečnosti žádné vůdce nemá. Po téhle zkušenosti Rečkalov opustil Rusko, ale podle médií ho vyšetřovatelé stále považují za šéfa Sebeobrany. Členové hnutí nám napsali, že pro policii je výhodné obviňovat protestní hnutí z toho, že jsou řízena někým v zahraničí.

O mučení mluvil i další podezřelý v případě útoku na kancelář Jednotného Ruska, matematik aspirant Moskevské státní univerzity Azat Miftachov. Ten se nikdy svými anarchistickými názory netajil. Zatkli ho počátkem února 2019 a nejdřív se ho pokoušeli obvinit z výroby výbušnin. Neměli ovšem žádné důkazy, takže ho nakonec pustili z vazby, ale hned ho zase zatkli v souvislosti s útokem na stranickou kancelář. Matematik, za kterého se postavily stovky vědců napříč světem, je stále ve věznici v Butyrkách. Policie se domnívá, že byl také v Lidové sebeobraně, ale z Miftachova žádné přiznání nedostali.

Anarchista si je jistý, že ho pronásledují kvůli jeho politickým názorům. Jediným důkazem jeho viny je svědectví utajeného svědka, který ho prý poznal rok po útoku podle „výrazného obočí“. Lidskoprávní organizace Memorial zařadila matematika Azata Miftachova mezi politické vězně.

Po výbuchu v archangelském sídle FSB represe proti Lidové sebeobraně ještě zesílily: anarchisté, se kterými se nám podařilo mluvit, říkají, že během domovních prohlídek nebo zatýkání už policie aktivistům otevřeně sděluje, že je to pomsta za výbuch a zranění příslušníků FSB a že FSB se rozhodla zničit Lidovou sebeobranu.

Anarchista ze základky

Lidová sebeobrana psala, že hned po výbuchu zahájili ochránci zákona rozsáhlé prohlídky a kontroly všech sympatizantů organizace na webu ВКонтакте (momentálně je tam třicet tisíc lidí). Policie a FSB se sympatizanty prováděly preventivní výslechy týkající se jejich vztahu k anarchismu a Lidové sebeobraně.

Během těchto masových prověrek v Moskvě zatkli čtrnáctiletého anarchistu Kirilla Kuzminkina. Podle médií prý mohl připravovat bombový útok na Ruský pochod 4. listopadu 2018 (zatčen byl dva dni před touto akcí). Později vyšlo najevo, že tenhle školák chtěl spolu se známými jít na pochod, aby se popral s jeho účastníky. Oficiální obvinění z přípravy bombového teroristického činu vzneseno nebylo a školáka nechali ve vazbě kvůli podezření z nezákonné výroby a přechovávání výbušnin v rámci organizované skupiny. FSB se domnívala, že Kirill měl společníky, a hledala je, ale nenašla. Dne 16. dubna bylo zveřejněno, že bude obviněn z „lehčího“ paragrafu bez „organizované skupiny“.

Kirillovi příbuzní všechna obvinění odmítají. Říkají, že Kirilla zajímala chemie a během domovní prohlídky našli „cosi podobného petardě“ a ještě nějaké běžně dostupné věci, jako třeba ledek. S autorem tohoto článku Kirillova rodina odmítla mluvit.

Silové struktury se na moskevského školáka zaměřily proto, že byl prý ve styku s Michailem Žlobickým, který provedl útok v Archangelsku. Podle médií se Kuzminkin a Žlobickij seznámili na sociálních sítích a probírali spolu způsob výroby výbušnin. Zároveň prý komunikovali krátce před Žlobického sebevražedným výbuchem v Archangelsku. Otec školáka Igor Kuzminkin řekl, že jeho syn a Žlobickij byli prostě jenom v „jedné skupině“ na sociálních sítích.

Od listopadu 2018 je žák základní školy ve vazbě a tam se účastní výuky. Vyšetřování pokračuje. Případ anarchisty ze základky není zdaleka jediný, který byl kvůli výbuchu v Archangelsku otevřen.

Komunita schvalující terorismus

Vjačeslav Lukičov z Kaliningradu říká, že ho anarchismus začal zajímat zhruba před deseti lety, ještě ve škole. Už tehdy hodně četl a zajímala ho historie a dospěl k závěru, že anarchistická ideologie je „ta nejsprávnější“. Od té doby chtěl vždy ukázat okolí, že „anarchisté nejsou marginálové“. Pilně studoval teorii anarchismu, pomáhal v útulcích pro zvířata a v dětských domovech, organizoval ekologické akce. Měl vždy zaměstnání (poslední dobou pracoval jako kuchař ve veganské kavárně), ale veškerý volný čas věnoval aktivismu. Rozlepoval po městě samolepky, dělal graffiti na podporu stíhaných anarchistů a antifašistů a nejednou ho za to napadli neonacisti.

Dnes je mu 24 let a do Lidové sebeobrany vstoupil hned potom, co byla ustavena. Účastnil se jejích akcí, propagoval ji na sociálních sítích, v Kaliningradu otevřel specializovanou knihovnu pro anarchisty a antifašisty. Lukičov vysvětluje, že kvůli tomu ho dobře znali i tajní. Navíc po něm v roce 2018 pátral Interpol kvůli útoku na účastníka ozbrojeného konfliktu v Donbasu Dmitrije Ivaščenka. K napadení došlo v Kyjevě, Lukičov vinu popírá. Říká, že v Rusku se ho kvůli tomu nikdo zatknout nesnažil.

Ovšem 4. listopadu 2018 ho zatkli z jiného důvodu. Lukičov stál na autobusové zastávce a chtěl spolu se svou dívkou a ještě jednou kamarádkou jet do útulku. K zastávce přijelo „divné auto“, vystoupilo z něj šest maskovaných lidí. Všechny tři posadili do auta a odvezli je do kaliningradské úřadovny FSB.

Lukičovova advokátka Marie Bonclerová řekla, že po zatčení při výslechu, který trval 36 hodin, Lukičova mučili. Podle ní se ho snažili propojit se strůjcem výbuchu v archangelské FSB, ptali se na Lidovou sebeobranu a na její členy. Svědectví o terorismu nezískali, ale věděli, že Lukičov založil a spravoval anarchistický kanál Prométheus na Telegramu (v době zatčení měla komunita Prométhea asi čtyři tisíce lidí), který byl spojen s Lidovou sebeobranou. Lidé na tomto kanále diskutovali na chatu Buřičovy řeči, a právě tam dal své poselství před smrtí Michail Žlobickij.

Po výbuchu v Archangelsku se na Prométheovi objevil post se screenshotem posledního vzkazu Žlobického a krátkým komentářem – jeho čin označil za hrdinský, ale obecně ho neschvaloval. Z autorství tohoto komentáře byl obviněn Lukičov. Přiznal svou vinu, vysvětlil, že to udělal, aby tajní propustili jeho dívku a její kamarádku, které tam drželi víc než čtyřiadvacet hodin.

Nám Lukičov řekl, že nepsal text o hrdinském činu, ale zkopíroval ho z jiného kanálu. Dodal, že Žlobického čin považuje za smělý, ale neschvaluje ho, protože výbuch v FSB vedl k zesílení represí proti anarchistům.

Kvůli schvalování terorismu strávil Vjačeslav Lukičov ve vazbě přes čtyři měsíce a 14. března mu byla udělena pokuta 300 tisíc rublů (skoro sto deset tisíc korun). Zařadili ho do databáze ruských extremistů a teroristů. Dnes se Lukičov snaží o odvolání proti rozsudku, chce se obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Poznamenal, že ho mohli odsoudit k nepodmíněnému trestu, ale pomohla veřejná odezva – postavili se za něj mnohé lidskoprávní organizace a také organizace na ochranu zvířat a Memorial dal jeho případ mezi politicky motivované.

„Ukázkový trest“

Vjačeslav Lukičov není jediným obviněným ze schvalování terorismu ve spojitosti s výbuchem v archangelské FSB. Jsou známy nejméně další čtyři trestní případy.

K novinářce ze Pskova, píšící například pro Rádio Svoboda, Světlaně Prokopjevové přišli udělat domovní prohlídku 6. února. Bylo to za schvalování terorismu, kterého se měla dopustit výrokem ve vysílání rozhlasové stanice Echo Moskvy v Pskově ohledně výbuchu v Archangelsku. Prokopjevová při vysílání poznamenala, že stát „sám vychoval“ generaci občanů, kteří s ním teď bojují kvůli represivní politice.

Prohlídky proběhly také v redakci rozhlasové stanice. Soud stanovil pokutu 150 tisíc rublů za zneužití svobody informací. Dvě stě tisíc rublů pokuty dostal web Pskovské novinky, který zveřejnil přepis dané rozhlasové relace. Obojí je dnes odstraněné.

Prokopjevovou stále ještě vyšetřují. Podle jejího advokáta Tumase Misakjana potrvá vyšetřování do června 2019. Zdůrazňuje, že obhajoba si je jistá nevinou novinářky a že její výrok nebyl schvalováním terorismu. Misakjan počítá s tím, že případ bude zastaven.

Prokopjevová také všechna obvinění odmítla. Je vyšetřovaná, ale dále pracuje, většinou teď rediguje cizí texty. „Jistě, jde o ukázkový trest – snaží se mě obvinit za to, že jsem dělala svou práci. Přemýšlet o tom, co se stalo, analyzovat události, to je práce novináře, jeho profesionální povinnost,“ říká Prokopjevová s tím, že doufá, že vyšetřovatelé případ zastaví.

Podobná obvinění byla vznesena proti dalším třem lidem. Anarchistku z Karélie Jekatěrinu Muranovovou obvinili z napsání postu o Michailu Žlobickém, kde se uvádělo: „… ale před očima je fantom slavných hrdinů a dynamitu 19. století, kteří právě tak obětovali vlastní životy boji“. Muranovová podle vyšetřovatelů dala pod fotografii, na které bylo graffiti s autorem archangelského výbuchu, komentář „Pokoj jeho prachu! Hrdina“ ve skupině Lidové sebeobrany na webu Вконтакте. Obviněná využila ústavní článek 51 a odmítla vypovídat. Nesmí opustit město.

Také dvaapadesátiletou aktivistku komunistické strany Naděždu Romasenkovou z města Vytěrga obvinili ze schvalování terorismu kvůli postu na webu ВКонтакте. Na policii jí ukázali anonymní stížnost, kde byl screenshot z její stránky ВКонтакте. Je tam zveřejněn poslední text Michaila Žlobického před výbuchem s komentářem: „Chlapík!“ Teď komunistka říká, že čin Žlobického neschvaluje a svůj post považuje za „hloupost“. Domnívá se, že její trestní stíhání začalo kvůli tomu, že se aktivně zapojuje do protestních akcí.

Posledním obviněným ze schvalování Žlobického činu je Pavel Zlomnov z Petrohradu. Zatkli ho už v lednu 2019 za nezákonné držení zbraně. Jeho příbuzní říkají, že ho policie při zatýkání zmlátila. Potom ho odvezli do vazby č. 6 Gorelovo. Ochránci lidských práv několikrát zveřejnili, že tamní vězni jsou biti, a to i jinými vězni, kteří spolupracují s vedením věznice.

Začátkem února byl Zlomnov z vazby propuštěn s tím, že neopustí město, ale prakticky okamžitě ho zatkli za jiný paragraf – veřejné schvalování terorismu.

Jeho obhájce Pavel Jasman vysvětlil, že tento případ je postaven na svědectví jiných zatčených, kteří prý slyšeli, jak Zlomnov o atentátníkovi z Archangelska řekl, že je „opravdovým národním hrdinou“. Dnes je Pavel Zlomnov obviněn ještě v dalším, už třetím případu – urážky úřední osoby. Ve vazbě prý urazil jednoho z dozorců.

Zlomnova obhajují bratr a otec – právníci Michail a Andrej Zlomnovovi. Ti jsou také vystaveni trestnímu stíhání: koncem ledna 2019 byli obviněni z urážky vyšetřovatele FSB Dmitrije Sablina, který se zabývá případem Pavla Zlomnova. Po této události moskevští a petrohradští advokáti protestovali proti vyšetřování svých kolegů a obhajobu jim nabídlo více než čtyřicet právníků.

„Na represe musí být připraven každý“

Prohlídky kvůli vyšetřování útoku v Archangelsku pokračovaly ještě začátkem dubna 2019.  Konaly se jak u anarchistů, tak u na první pohled náhodně vybraných lidí od Moskvy po Chabarovsk – u učitelů, muzikantů, pouličních umělců, aktivistů jiných politických hnutí. Někteří z nich podporovali Lidovou sebeobranu na sociálních sítích, jiní říkali, že o takové organizaci slyší poprvé v životě. Tajní se vyptávali na toto hnutí, na výbuch v Archangelsku a také na anarchistické chaty na Telegramu, případně dokonce na to, jestli vyslýchaní rádi hrají střílečky.

FSB provedla prohlídku i v bytě rodičů ochránce lidských práv, právníka Moskevské helsinské skupiny Alexandra Peredruka. Orgány se snažily zjistit, jestli se Peredruk a autor archangelského výbuchu Michail Žlobickij znali. Během prohlídky zabavili počítač a paměťovou kartu. Peredruk nechápe, co policii vedlo k prohlídce – s klukem z Archangelska se neznal. Momentálně zatím stále marně čeká na odpověď na svou žádost, aby byl o důvodu prohlídky informován.

Někteří z těch, u kterých byla provedena prohlídka, byli zařazeni mezi svědky případu výbuchu v Archangelsku. Mezi nimi i basista astrachaňské blackmetalové kapely Doden Grotte Michail Kargin. Příslušníci FSB a Vyšetřovacího výboru k němu přišli ráno 2. dubna a kvůli hledání jeho kontaktu s Michailem Žlobnickým mu zabavili počítač a telefon. Sebrali i makety nábojů, které kapela používá na kostýmy při koncertech.

Kargin říká, že se ho ptali, jestli zná Žlobického a jestli je na sociální síti v Lidové sebeobraně nebo v dalších anarchistických komunitách. Řekl jim, že s anarchisty ani jinými politickými aktivisty nikdy v kontaktu nebyl: „Nemám tušení, proč za mnou přišli.“ Podobně se vyjádřila většina lidí, u kterých prohlídky proběhly.

Anarchista Vjačeslav Lukičov, odsouzený za schvalování výbuchu v Archangelsku, říká, že během výslechů mu ukazovali seznam předpokládaných členů Lidové sebeobrany, ale bylo v něm hodně cizích lidí. Podle čeho se tajní rozhodují, u koho provedou prohlídku, Lukičov neví – ale domnívá se, že momentálně stačí, aby se člověk dostal do hledáčku FSB, prostě to, že lajkuje příspěvky organizace. Anebo se letmo znát s někým z domnělých aktivistů.

„Jdou nejen po předpokládaných členech hnutí nebo účastnících konkrétních akcí, ale dokonce i po těch, kdo to čtou, zajímají se. Chtějí potlačit nejen jakékoli hnutí, trestat účastníky jakékoli akce, ale i samotnou ideu anarchismu,“ píše se na Lidové sebeobraně.

Aktivisté říkají, že za pomoci podobných metod chtějí tajní vykonstruovat rozsáhlý trestní případ extremistického spolčení. Zdůrazňují, že silové struktury se teď v principu „zajímají o anarchisty“ kvůli veřejným aktivitám, a proto není vyloučeno, že se pokusí řadu anarchistických kauz spojit do jedné – například do kauzy Síť a kauzy Lidové sebeobrany.

Vjačeslav Lukičov vysvětluje, že některé aktivisty pozornost tajných už vystrašila a množství veřejných akcí je už menší. Na Lidové sebeobraně říkají, že kvůli represím už odmítají veřejné akce, které dělali dřív, například boj proti vystěhovávání nájemníků. Hnutí ale pokračuje v anarchistické kampani a agitaci, jen skrytěji než dřív. Aktivistům se teď podrobně vysvětluje, jak konspirovat – protože na represe musí být připraven každý, „jak morálně, tak i tím, že bude vědět, jak reagovat, když k němu policajti přijdou“.

Zdroj: https://meduza.io/feature/2019/04/18/razgrom-russkih-anarhistov

 

Ke kauze Síť byl nedávno natočen dokument, který můžete vidět ZDE s českými titulky. V Česku právě probíhá kampaň na podporu anarchistů stíhaných ve vykonstruované kauze.


Verze pro tisk 21.4.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy