Anarchistická federace

Anarchistische Sommercamp 2016

Ve dnech 12.-21.8. se u českých hranic Dolního Rakouska uskuteční setkání, které si klade za cíl spojit jednotlivce a skupiny napříč hranicemi a posílit spolupráci uvnitř levicového a anarchistického hnutí.

O možnostech, jak se kempu zúčastnit a zapojit se do jeho průběhu, si můžete popovídat přímo s lidmi z pořadatelského kolektivu během krátkého infoturné v ČR. Pro inforturné jsou zatím potvrzené následující zastávky:

Úterý 19.4. - Brno, Tři Ocásci
https://radar.squat.net/en/node/74651

Středa 20.4. - Jihlava, Café Gustav Mahler
https://radar.squat.net/en/node/74652

Pátek 22.4. - Praha, Praha Tatoo Circus
https://radar.squat.net/en/node/74653

Informace o průběhu příprav hledejte vždy na táborovem webu www.acamp2016.org, zásadní aktuality přineseme i na našem webu.

Překlad oficiální pozvánky naleznete právě zde:

Anarchistický letní kemp 2016

Co by to mělo být

Anarchistický letní kemp 2016 si klade za cíl spojit jednotlivce a skupiny napříč hranicemi a posílit spolupráci uvnitř levicového a anarchistického hnutí. Alternativní společnost bez nadvlády nelze jen vyčíst z knih – je třeba ji vyzkoušet v reálném životě. Tábor nám může poskytnout možnost zkušenosti se samosprávou, otevřít nové úhly pohledu na to, jak žít pospolu, a poskytnout nápady na nové projekty. Kromě toho společné střetnutí kritických teorií a praxí pobízí k otázkám ohledně vlastního jednání.

Chceme vytvořit centrální rozhraní pro různé boje proti každodenním formám rasismu, sexismu a vykořisťování a tím také síť akcí a spolupráce, která přežije samotný tábor. Abyste se mohli tábora zúčastnit, nemusíte být v určité scéně nebo se vyznat v nějakých teoriích. Zváni jsou všichni, kteří se mohou ztotožnit s emancipačními a antiautoritářskými myšlenkami.

Naše síla spočívá v solidárním společenství.

Co na místě je a co tam může být - průběh a program

A-kemp není „dovolená“ v běžném smyslu. „Dovolená“ zahrnuje rozdělení na práci a volný čas. Místo abychom regenerovali naši pracovní sílu, chceme utvářet naše životy bez nátlaku a doplnit anarchistické teorie solidární praxí, a to jak při jednání v každodenním životě, tak při diskusích, workshopech a při vzájemném poznávání se.
Tábor se koná v prostorách hospodářského kolektivu. Jsou zde louky, malá řeka, ohniště. Kromě dostatečného místa na stany budeme moci využívat prostory v domě (některé zůstanou uzavřené). Budeme společně vařit tak, aby mohl jíst každý (vegani, alergici, kojící). Je pro nás důležité přenést naše požadavky do praxe. Když zvládneme každodenní práce (nakupování, vaření, uklízení) společně a ve spolupráci je rozdělíme mezi všechny účastníky a účastnice, každý prací stráví jen krátkou dobu. Živá anarchie také předpokládá praktické jednání. Abychom našim hostitelům poděkovali za poskytnutí prostorů, chceme společně s nimi vytvořit něco, co zde zůstane a bude jim k užitku.

Registrace a utváření programu

Pro snazší plánování je důležité, aby se účastníci a účastnice přihlásili na webu kempu.
Jaký bude konkrétní obsah tábora, závisí na tom, co budou chtít zúčastnění. Ačkoli bude také prostor pro spontánní aktivity, chceme se postarat o to, aby velká část programu byla známá už předem.

V případě, že chcete něčím přispět k programu kempu (workshopem, přednáškou či něčím jiným), můžete to nejpozději do 15. 6. 2016 přihlásit na našem webu, na adrese https://www.acamp2016.org/?page_id=42. Potěší nás také návrhy na celé workshopové bloky. Můžete nám napsat, i pokud máte nějaké otázky. Z přihlášených příspěvků sestavíme v červenci předběžný program. Na místě bude nicméně také možnost uspořádat něco spontánně. Chceme pokud možno co nejvíc iniciativ a projektů podnítit k tomu, aby se podílely na programu tábora. Chceme, abychom společně z kritických pozic diskutovali nejrůznější témata. Teorie a praxe, workshopy, hry, hudba, přednášky, diskuse, vaření, filmy, sport, tanec atd.

Těšíme se na vaše nápady!

Co dělá pořádající skupina

Pořádající skupina zajistila zázemí tábora, stará se o propagaci a poskytuje potřebnou infrastrukturu. Ale bez lidí, kteří pomohou postavit a zbourat tábor, zajistit organizaci tábora a kuchyně, obstarat potraviny, kteří budou vařit, uklízet, kteří zorganizují společné opatrování dětí atd., nebude na místě fungovat nic. Jakožto pořádající skupina se budeme snažit sdílet s vámi své zkušenosti, aby na táboře mohla vzniknout kolektivní nehierarchická organizační struktura. Nejsme neměnný či uzavřený kolektiv – vyzýváme každého, kdo může a chce, ať se do organizace kempu zapojí.

Několik bodů jsme však po intenzivních diskusích (z části na základě zkušeností z jiných kempů) rozhodli předem. Nechceme, aby se na táboře tyto body zpochybňovaly.

Ohleduplné chování

Všichni si v hlavách nosíme mechanismus panství. Může se nám nicméně podařit vytvořit si během tábora do určité míry svobodný prostor vně společenské normality, kde zakusíme to, za co bojujeme.

Základním předpokladem pro to je, že se na kempu nebude trpět diskriminace a mechanismus útlaku žádného druhu a že se za to bude cítit každý zodpovědný. To znamená: být pozorný, sám/a zasáhnout a tematizovat takové chování, když jej zpozorujete u druhých i u sebe. Buďte k sobě pozorní a respektujte hranice druhých! Ze zkušeností s reflektovaným a ohleduplným chováním na táboře můžeme čerpat nadšení a sílu pro každodenní angažovanost.

Prostor pro ženy a pro transgender lidi

Na táboře bude stan, který bude k dispozici jako místo setkávání a svobodného prostoru výhradně ženám a transgender lidem.

Skupina Awareness

Aby bylo zajištěno ohleduplné chování a aby bylo rozhodně zakročeno zejména proti překročení osobních mezí, bude na kempu předem utvořená tzv. Awareness skupina (z anglického awareness – povědomí, uvědomění, připravenost). Lidé ze skupiny budou sloužit jako kontaktní osoby v případě, kdyby byl někdo obtěžován. Přesto je důležité, abychom se za bezpečný prostor cítili zodpovědní všichni!

Děti

Chtěli bychom, aby rodiče měli chuť přijet i s dětmi. Na kempu je mnoho možností, kde se vydovádět. Postavíme také dětský stan. Nápady a hračky s sebou! Starat se o děti by neměl být úkol jen pro rodiče. Všichni bychom se měli snažit brát ohled na děti a jejich potřeby.

Drogy a Rock’n’roll

Ohleduplné a odpovědné nakládání s hlasitou hudbou, drogami a jiným jednáním, které může omezovat ostatní, je také součástí základního porozumění solidaritě.

Psi

Prosíme vás, abyste nechali doma své psy. Větší počet psů v prostorách kempu se těžko zvládá a ztěžuje to účast lidí s dětmi.

Obytná auta

Na území kempu auta parkovat nemůžou, parkoviště se nachází v jeho blízkosti. Karavany či maringotky, které slouží k bydlení, mohou v omezeném množství parkovat na malé louce u statku. Abychom předešli poškození louky, a z důvodu velmi omezeného prostoru  mohou obytné vozy zůstat po dobu konání kempu, ale nesmí se používat pro cestovní účely; nákupy v obchodě atd. se mohou organizovat společně jiným způsobem.

Ostatní

Mnoho lidí přijede ze zahraničí. Musíme se proto snažit najít společnou řeč a pomoci překládat. Prosíme, abyste také nevylučovali lidi uzavíráním se do existujících přátelských okruhů. Doufáme, že se kempu zúčastní jak zkušení aktivisté a aktivistky, tak noví zájemci o anarchismus. Dotazy a námitky můžou být příležitostí k poučení a nabytí nových zkušeností.

Kdy, kde, jak

A-kemp 2016 se uskuteční na severu Dolního Rakouska od 12. do 21. srpna. Budeme rádi, najdete-li si na začátku či na konci kempu čas pomoci při jeho stavbě a bourání. V půlce července zveřejníme na našem webu přesnou adresu kempu a informace, jak se na místo dostat. Auta do oblasti kempu zajíždět nemohou, ale v blízkosti je možnost parkování.

Pro účastníky není stanoven žádný pevný poplatek. Náklady na celkovou organizaci a nákup potravin by mělo pokrýt cca 8 €/200 Kč za osobu na den. Pokud nemůžete zaplatit tolik, není to žádná překážka. Pokud můžete ze solidarity zaplatit víc, udělejte tak prosím.

Přivezte si stan, spacák/deku a především nádobí na jídlo (na místě žádné nebude!). I za teplých dní může být v noci zima – teplé oblečení a pláštěnka budou zcela záhodny. I kolo je praktické, když například budete chtít jet do města.

Budete-li mít otázky či potřeby, s kterými vám můžeme pomoci, napište nám.

Těšíme se na vás a na kemp!

S láskou a solidaritou
Organizační skupina Anarchistického kempu 2016 v Rakousku

Kontakt:
acamp2016@autistici.org
https://www.acamp2016.org/


Verze pro tisk 11.4.2016 6.6.2016

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy