Anarchistická federace

Den padlých

Výzva k akcím na Den památky padlých anarchistů*ek během rusko-ukrajinské války (19. dubna)

plakát

Devatenáctý duben 2023 byl pro globální anarchistické hnutí velice smutným dnem. U ukrajinského Bachmutu, který byl tou dobou centrem nejsilnějších bojů s putinovskými okupanty, zahynuli v jednu chvíli tři naši kamarádi. Bojovali zde coby anarchističtí internacionálové. Ani jeden z nich nepocházel z Ukrajiny, ale všichni tři si byli naprosto jasně vědomi, že právě zde probíhá stěžejní boj s fašismem. Nikoli s neonacistickými bojůvkami, kterým bylo třeba čelit do té doby v ulicích, ale se skutečným institucionalizovaným fašismem, jehož nositelem je stát a jeho represivní složky a jenž se snaží v rámci imperiálních cílů expandovat za hranice říše. Říše, kde zcela běžně umírají političtí oponenti, anarchisté a anarchistky jsou mučeni a stejně jako další protiváleční aktivisté*ky odsuzováni k drakonickým trestům odnětí svobody.

Oněmi třemi padlými bojovníky byli Dmitrij Petrov, Finbar Cafferkey a Cooper Andrews.

Třiatřicetiletého Dmitrije Petrova znali přátelé a spolubojovníci pod různými jmény – Ilja Lešij, Ekolog, Fil Kuzněcov, Seva a Lev – a podle různých stránek jeho života: jako anarchistu a antifašistu, ochránce přírody, milovníka výletů do přírody, redaktora a autora knih, městského partyzána, pohana, vědce zaměřeného na ruský sever a Kurdistán. Kvůli represím musel utéct z Ruska, usadil se v Kyjevě a po 24. únoru 2022 se rozhodl bránit Ukrajinu se zbraní v ruce. O mnoha stránkách jeho života vypráví text Devět životů anarchisty Petrova. Zároveň mu po smrti byla věnována samostatná webová stránka.

Vedle Ilji při obraně tzv. cesty života u Bachmutu zemřel antifašista z Irska, Finbar Cafferkey. Finbar během uprchlické krize pomáhal uprchlíkům v Řecku. Působil i v severosyrské Rojavě, kde se jako dobrovolník převážně kurdských milicí YPG zapojil do bojů proti tzv. Islámskému státu. Doma se zase podílel mimo jiné na ekologické kampani Shell to Sea a byl všeobecně pokládán za zkušeného, respektovaného aktivistu. Na Ukrajině také pomáhal projektu Good Night Imperial Pride, shánějícímu výbavu anarchistům a antifašistkám.

Spolu s oběma jmenovanými internacionály padl i antifašista amerického původu Cooper „Harris“ Andrews. Šlo o 26letého, ale velmi zkušeného aktivistu sociálních, antirasistických a antifašistických hnutí spjatého se scénou v domovském Clevelandu.

Mezi další padlé, o nichž jsme informovali na našem webu, patří například Jurij Lebeděv z Kyjeva, Marsy z Londýna, Jevgenij Osijevský z Kyjeva, Tiša z Charkova, Sergej Petrovičov z Ruska, Jurij „Janov“ Samojlenko (velitel dobrovolnického oddílu antifa fotbalových ultras z Hoods Hoods Klan) či Igor Volochov z Krymu.

Na ně a další padlé v boji proti putinovskému Z-fašismu chceme 19. dubna vzpomenout, a proto se přidáváme k výzvě Dne památky padlých anarchistů*ek během rusko-ukrajinské války. Přidat se může každý – šíře vzpomínkových akcí a aktů je obrovská – promítání, diskuse, přednášky, setkání, koncerty, demonstrace, ničení proruské propagandy, graffiti, plakáty [můžete stáhnout ZDE]…

Jejich smrt je pro nás připomínkou, že některé boje proti útlaku si mohou vyžádat i cenu nejvyšší. Je připomínkou, že před každou a každým z nás se může objevit volba, zda přežívat na kolenou, nebo povstat se zbraní v ruce proti těm, kdo nás chtějí pokořit.

Na své padlé nezapomene! Navždy mají místo v našich srdcích!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)