Anarchistická federace

Marsy (1988–2023)

Nekrolog padlého antiautoritářského bojovníka

Marsy

V sobotu 11. listopadu padl u Avdijivky v Doněcké oblasti na Ukrajině v boji proti putinovské agresi ve věku 34 let náš kamarád Marsy. Dostal se pod dělostřeleckou palbu, když byli s dalšími zdravotníky nasazeni, aby zachránili zraněné z přední linie.

Na Ukrajinu přišel v březnu 2022, tedy krátce po zahájení vojenské invaze, a připojil se k Antiautoritářské četě v Kyjevské oblasti. V létě 2022 pokračoval jako dobrovolník s dalšími spolubojovníky v pomoci v různých oblastech na východ od Charkova, v zimě a další jaro pak v okolí Bachmutu, kde podporoval různé jednotky, aby pomohl při nedostatku zdravotníků a evakuačního personálu. Dbal na svůj výcvik a kondici. Chtěl se zlepšovat v tom, co dělal. Chápal, že na dobré přípravě závisí život jeho i ostatních. I když se stal součástí pěchoty, snažil se dbát na zdravotní přípravu svou i svých kolegů. Na svou poslední misi se vydal dobrovolně.

Marsy se narodil v roce 1988 v Leytonstone ve východním Londýně, kde žil do svých devíti let, kdy se rodina přestěhovala do Milton Keynes. Po většinu této doby se vzdělával doma a prožil bohaté a zajímavé dětství, navštěvoval muzea a galerie, poznával místní okolí, knihovny a učil se zážitkovou formou. Měl mnoho blízkých kamarádů a společníků různého věku. Nějakou dobu navštěvoval školu Montessori. Po střední škole šel na Wadham College v Oxfordu studovat moderní dějiny. Po absolvování univerzity se vrátil do Londýna, který byl základnou mnoha projektů, a tak trávil čas ve sdílených domech, squatech a hausbótech. Zároveň se věnoval hudbě a hře na elektrickou kytaru. Byl členem kapely DORM.

Před příchodem na Ukrajinu pomáhal při bojích uprchlíků v Calais, účastnil se squaterského hnutí a v jednotkách SDF se podílel na bojích kurdského osvobozeneckého hnutí v Rojavě. Působil ale také v Marseille, ve Finsku, v Řecku a na dalších místech. Všude, kam přišel, pomáhal budovat komunity, praktikoval vzájemnou pomoc a vždy zpochybňoval a napadal hierarchie. Byl znám pod mnoha dalšími jmény (např. jako Joy či Yusef) a milovalo ho ohromující množství lidí z mnoha zemí a bojů.

Jeho kamarád Lesik vzpomíná na dobu, kdy přišel Marsy k Antiautoritářské četě: „Vysoký, štíhlý, vypadal jako vysokoškolák, s měkkými a jemnými pohyby a výrazem – vůbec nevypadal jako voják. Marcy měl veselou a pohodovou povahu, ale projevil se jako skutečný bojovník. Ukázalo se, že je bojovníkem za svobodu, proti fašismu a bojoval už v Kurdistánu proti ISIS. Nyní znovu vstoupil do kampaně proti ruskému fašismu. Marcy byl zarytý anarchistka a levicový libertin. Snažil se naučit ukrajinsky a já mluvím anglicky, takže nás to spojilo. Postupně jsem se naučil vidět hloubku jeho osobnosti a intelektuální síly. Marcy studoval antropologické knihy a mluvil (vždy ironicky) o svých dobrodružstvích v Kurdistánu.“ Navíc Lesik připomíná nelehkou pozici zahraničních bojovníků na Ukrajině: „Dlouho bojoval bez jakýchkoli dokladů, pojištění nebo platu, ale cítil, že tato válka je spravedlivá a nechtěl ustoupit.“

Marsy byl internacionalistický bojovník, který spolupracoval a jednal solidárně s lidmi, o nichž si myslel, že potřebují jeho pomoc, a to po celém světě. Vždy si zachovával humor a umění péče o druhé. Byl tichý a skromný, pokaždé se snažil naslouchat a porozumět svému okolí. Všichni si vážili jeho jasného uchopení toho, co chce a může udělat, a to i v těch nejtragičtějších a nejnebezpečnějších situacích. Uměl dělat těžká rozhodnutí a žertoval o rizicích sám se sebou. O tom se mimo jiné můžete přesvědčit prostřednictvím jeho vlastních slov v rozhovoru, který poskytl ve videu Kolektivů solidarity ZDE.

Více se o Marsym můžete dozvědět na webové stránce „Remembering Joy/Marsy/Yusef“, k jejíž tvorbě může příběhem či vzpomínkou přispět každý, kdo se s ním znal. Můžete si také přečíst vzpomínky kamarádů z Ukrajiny na webu Kolektivů solidarity.


Verze pro tisk 21.12.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)