Anarchistická federace

A vaří se dál…

Ohlédnutí za benefičními akcemi pro plzeňský kolektiv Food not Bombs

Plzeň

V pátek 15. prosince se v plzeňské družstevní kavárně Družba konal benefiční koncert na podporu Food not Bombs Plzeň. Tento kolektiv není nutno představovat, jelikož již léta připravuje každou neděli (s výjimkou letního prázdninového období) jídlo, které pak v centru města vydává lidem bez domova a dalším potřebným. I když se suroviny snaží získávat pokud možno bezplatně, stejně na svůj provoz nějaké prostředky potřebuje. A právě jednou z možností, jak je získat a zároveň spojit příjemné s užitečným, jsou benefiční akce.

Zmíněný koncert nazvaný „Teplo patří všem“ uspořádala zavedená parta DiyPilsen Gigs a pojala ho netradičně multižánrově. Z původních lákadel, která se objevila na letácích, se musely omluvit kapely Kibera a Cosmobrigade. Jo, před viry jsme si všichni rovni (jakkoli bychom mohli diskutovat, že ve společnosti sociálních nerovností ani toto úplně neplatí). Podařilo se však sehnat záskok, takže návštěvnice a návštěvníci nedostatkem hudebních zážitků rozhodně netrpěli.

Krátce po sedmé se rozehřívacího kola ujal jen s kytarou a mikrofonem Peťa, neboli Lidská hyena. Svůj set věnoval konkrétnímu člověku, který nedávno zemřel na ulici, a podobně jako následující kapely poděkoval lidem z Food not Bombs za to, co dělají. Následovali místňáci Thotal, energický garážový punk, který nemohl nikoho nechat v klidu. Po nich nastoupila anarcho-crustová parta z nedalekých lesů Nostra Culpa, a rozhodně se s tím moc nemazala. Na závěr inspirativní ZVLV – trojka v růžových kuklách produkující emotivní, nasranej a emancipovanej rap. K radosti všech přítomných nekončili v avizovaných deset, ale jeli pěkně a svižně přesčas. Po živé hudbě následovala ta reprodukovaná a s ní zábava asi až do jedné v noci.

Podobné hudební benefice ale nejsou jen o tom chvíli poskakovat a kývat hlavou do rytmu. Mají více rozměrů. A tím nejmilejším je rozhodně jídlo. Plzeňský kolektiv FNB se postaral o skvělý, stále teplý sojový guláš. Kdo chtěl něco menšího, mohl si posloužit chlebíčky s humusem. Za stolem s těmito pochoutkami se skvěl nový transparent kolektivu a nechyběl ani merch v podobě nášivek, kulichů, triček a džísek. Pro hudební nadšence tu bylo distro RAW ZINE records a pro ty, co si rádi počtou, zas distro Nakladatelství Anarchistické federace, vedle nějž byly v nabídce kalendáře Černá luna na rok 2024 (benefiční na děčínské sociální Družstvo Racek).

Zaplnit prostor Družby nebylo nic těžkého. Pravou je, že k tomu nejsou potřeba žádné davy. Vstup na koncert byl dobrovolný, stejně jako příspěvek za jídlo. Dohromady se nakonec vybralo úžasných téměř 11 tisíc.

Nešlo ale o jedinou benefici pro FNB v poslední době. Tu předchozí zorganizoval sám kolektiv a pod názvem „Sváteční bašta“ se konala 17. listopadu. Obdobné akce spočívající v benefiční rozvážce jídla se úspěšně konaly ve stejné datum již v předchozích třech letech (referovali jsem o nich ZDE, ZDE a ZDE). Takže šlo o sázku na jistotu. Tentokrát se podařilo vybrat neuvěřitelných 25 tisíc. A co že se na té oslavě solidarity, dobrého jídla a vzájemné pomoci nabízelo? Na výběr byl „Pofel bowl“ (falafel, hummus, rýže, ledový salát, ředkvičky, fermentované ředkvičky, jarní cibulka, rajče, sojanéza s pečeným česnekem nebo sweet chilli) a „Sojozel wrap“ (sójové nudličky v marinádě z česneku, zázvoru, chilli, sójovky a červeného vína se salátkem z fermentovaného zelí, bazalkového pesta, ředkvičky a jarní cibulky, a to celé v tortille). A věřte, že to bylo mňam. Oboje. Tradičně byla možnost koupit porci i pro někoho bez domova. Celkem kolektiv FNB-Plzeň připravil a předal 142 porcí jídla. Téměř přesná polovina z toho zamířila lidem v nouzi.

Součástí akce bylo i vybírání věcí, které potřebují lidé bez domova na zimu. Přispěla i skupina AF-Plzeň, a to pytlem zimních bund, dekami, desítkami zavařovaček s víčky na výdej jídla a kovovými miskami do kuchyně.

Je skvělé vidět, jak místní aktivistické a subkulturní kolektivy spolupracují, vzájemně se podporují a pečují o sebe. Je skvělé, že se díky tomu může vařit dál. Je skvělé, že toho můžeme být součástí.


Verze pro tisk 22.12.2023 AF-Plzeň

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)