Anarchistická federace

PLAC

V Lublani obsadili squateři a squaterky nový prostor.

Lublaň

V sobotu 3. září kolem 13:00 vstoupilo asi sto lidí do opuštěné budovy bývalé kantýny Lublaňské silniční společnosti na Linhartově ulici 43 a vyhlásilo obsazenou budovu autonomní zónou, kterou nazvali PLAC (Participatorna Ljubljanska Avtonomna Cona / Participativní lublaňská autonomní zóna). Uvedli, že vytvořili „prostor pro všechny, kteří byli společensko-politickým řádem odsunuti na vedlejší kolej a zbaveni infrastruktury pro svou kulturní a politickou participaci a realizaci svých záměrů“. Během několika hodin po obsazení prázdné budovy byl areál včetně jeho okolí uklizen.

Squateři na tiskové konferenci vysvětlili, že jejich motivací byl nedostatek příležitostí k činnosti ve stále více gentrifikovaném městě. Nedostatek, který v posledních letech pociťují mladší a méně emancipované komunity, zejména po vystěhování autonomní továrny Rog.

Nový autonomní prostor se snaží čelit sociálním trendům privatizace a komercializace společenských prostorů, které ztěžují, nebo dokonce znemožňují všeobecnou participaci.

Po bankrotu Lublaňské silniční společnosti v roce 2014 je bývalá jídelna ve vlastnictví společnosti DUTB neboli banky Slaba. DUTB se dva dny po obsazení vyjádřil: „Budovy na pozemku jsou nefunkční a vzhledem k extrémně špatnému stavu jsou určeny k demolici, proto by bylo iracionální, aby do nich DUTB investovala.“ Výběr budovy má symbolický význam, jak vysvětlují noví uživatelé.

Autonomní zóna nahradí nehospodárné nakládání se společenským majetkem programem pro všechny. Kromě samosprávných kulturních akcí a workshopů se počítá i s lidovou knihovnou.

V minulých dnech přišla do PLACu dvakrát policie. Vyvíjeli tlak „preventivním shromažďováním osobních údajů“ přítomných lidí. Údajně pro případ materiální škody na opuštěném objektu. Noví uživatelé zařízení však připomínají předvolební sliby Lidové iniciativy, v nichž řada stran zdůrazňovala význam autonomních zón a zavazovala se k podpoře nových.

Znovuzřízení autonomního prostoru vrací hlavnímu městu Slovinska Lublani, a zejména kulturnímu a politickému okraji, příslib toho, co před dvěma lety ztratila. Příslib nehierarchické autonomní komunity budí naději, že alternativní sebeorganizace znovu najde své místo ve městě, které bylo v posledních letech vystaveno silné gentrifikaci.


Zdroje:
https://en.squat.net/2022/09/07/ljubljana-plac-new-autonomous-zone-squatted/
https://radiostudent.si/kultura/kulturne-novice/nov-skvot-plac

Související odkazy:
Autonomní továrna Rog: výzva k solidaritě
Naši komunitu bagry nezničí! vzkazují slovinští squateři
INDE není jinde!


Verze pro tisk 11.9.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)