Anarchistická federace

První máj v Brně s Igorem Oliněvičem

Letošní nedělní prvomájový večer můžete strávit v Brně na premiéře hry, která vznikla podle vězeňského deníku běloruského anarchisty.

Igor

Ať už První máj strávíte v Praze na Střeleckém ostrově nebo v Brně, bude pokaždé anarchistický. A stihnout se dá vlastně oboje. Dopoledne na tradičním setkání anarchistů a anarchistek na Střeláku bude zaměřené jak na boj za svobodnou práci, jehož odkaz První máj představuje, tak na odpor vůči probíhající Putinově okupaci Ukrajiny. Večer od 19.30 se v Brně uskuteční premiéra divadelního představení Jedu do Magadanu –⁠ Nevěř, neboj se a nepros inspirovaného vězeňským deníkem anarchisty Igora Oliněviče. Hru nastudovalo Divadlo 3+KK v režii Adama Steinbauera.

Do boje proti Putinově okupaci se zapojili kromě ukrajinských anarchistů i jejich kamarádi z Běloruska. Určitě by teď byl mezi nimi Igor Oliněvič, kdyby se nestal už podruhé vězněm Lukašenkova režimu – v prosinci 2021 byl (spolu s dalšími třemi anarchisty) po roční vazbě odsouzen za podporu lidových protivládních protestů v Bělorusku. Dostal dvacet let. Současný ukrajinský odpor proti okupaci tak může tento zastánce přímé akce sledovat jen skrz mříže…

Běloruský anarchista Igor Oliněvič byl (spolu s dalšími anarchisty) poprvé odsouzen v květnu 2011 na osm let (v roce 2015 se dostal na svobodu díky nečekaně vyhlášené prezidentské milosti). V roce 2013 vyšel jeho vězeňský deník Jedu do Magadanu, popisující zatčení a pobyt ve vazbě KGB. Deník dostal cenu běloruského PEN-klubu a Rádia Svoboda, která se každoročně uděluje knize napsané ve vězení (což v Bělorusku žel znamená, že je pořád a opravdu z čeho vybírat). O rok později vydalo deník v češtině Nakladatelství Anarchistické federace ve spolupráci s Antifašistickou akcí – AFA. Průběžně vznikaly díky solidární podpoře překlady do dalších jazyků a dodnes je Oliněvičův deník k dispozici v devíti jazycích. České první vydání je beznadějně rozebrané, a tak se na květnový Anarchistický festival knihy 2022 chystá druhé vydání – tentokrát se jmény Bělorusů v běloruštině (kterou se Lukašenko snaží systematicky vytlačit ruštinou).

České vydání inspirovalo soubor Divadla 3+KK k autorské inscenaci, o které píšou: „Inscenace je rozkročena mezi dvěma světy. Mezi mučivou šedí života v Lukašenkově Bělorusku (a ještě více ubíjejícím bezčasím minské vazební věznice) a fiktivním světem plným hrdinských činů v boji dobra se zlem se zmítá podobně jako Oliněvič sám –⁠ v noci ,anarcho-partyzánem‘, ve dne elektrotechnikem a hráčem LARPu. Ve svém deníku popisuje praktiky běloruského vězeňského systému, založené jednak na brutálním fyzickém násilí, ale také především na sofistikovaném psychickém nátlaku, nutícím vězně zpochybnit vlastní vůli i svědomí a ztratit důvěru v nejbližší přátele.“

Předpremiéra proběhla v Brně v prosinci 2021. Na Prvního máje se tedy můžeme těšit na premiéru (kdybyste ji nestihli, představení se hraje znovu 12. května). Vstupenku si můžete koupit i v benefiční podobě, z níž poputuje 300 Kč na podporu politických věznů v Bělorusku prostřednictvím organizace Anarchistický černý kříž Bělorusko. 

A 28. května se stavte na anarchistickém knižním festivalu v Praze pro druhé vydání vězeňského deníku Ihara Aliněviče.

Související odkazy:
Ať žije revoluce!
Bělorusko: vynesen rozsudek nad anarchopartyzány
Krev na vašich rukou
Igor Oliněvič – Jedu do Magadanu


Verze pro tisk 24.4.2022 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy