Anarchistická federace

Evikce Kliniky – den čtvrtý a pátý

Čtveřice aktivistů a aktivistek už čtvrtý den protestuje na střeše Kliniky proti nesmyslnému útoku na toto sociální centrum.

Klinika

Evikce autonomního sociálního centra Klinika započala ve čtvrtek 10. ledna, exekutor dohlížející na její povedení byl úspěšný jen z části (sekuritka dobyla horní patro). V pátek opustili obránci Kliniky i dolní patro, na střeše však udržela pozici skupinka squaterů a squaterek, kteří neměli kam odejít. I v sobotu setrvali na svém místě.

Nejinak tomu bylo také v neděli 15. ledna. V budově a na její zahradě úřaduje najatá bezpečnostní agentura. Její nudící se zaměstnanci přidají sem tam nějakou výhrůžku či oplzlou sexistickou poznámku. Marně se pokusili vyvolat konflikt s podporovateli, kteří se scházejí v levé části parku Parukářka, když je obvinili z „krádeže židle“, která byla původně prý na pozemku Kliniky, a šli žalovat policii. Polorozpadlá židle byla tedy navrácena právoplatnému majiteli a členové ostrahy se na ní můžou posadit při grilování na zabaveném grilu, ve kterém si přitápí nábytkem z budovy. Marný byl i pokus shromáždění na podporu Kliniky rozpustit zpochybněním existence petičního stánku. Nikdo netuší z jakého důvodu bylo započalo kácení některých malých stromků na kraji zahrady.

Jelikož mají aktivisté na střeše i kytaru, bere ji odpoledne jedna z nich do rukou a lidem dole při improvizovaném akustickém koncertě věnuje nejednu písničku. Později se role obrací a od šesti večer živá i reprodukovaná hudba směřuje od podporovatelů k lidem na střeše. Lidé před Klinikou se zahřívají teplými nápoji a věnují se dalším kulturním aktivitám. Podpora je slyšet i od některých kolemjdoucích sousedů, kteří jsou na procházce se psem, nebo sportují v okolí.

Jedna členka střešní skupiny se přes internet vyjádřila následovně: „Čtvrtý den na střeše. Máme se stále fajn. Naši kamarádi dělají venku koncert. Náš požadavek je stále stejný: chceme zpátky Kliniku! A ještě jednou moc děkujeme všem, kteří nás podporují!“

Aktuální situace kolem Kliniky je vhodným okamžikem pro připomenutí toho, jak dopadly dlouhodobě nevyužívané budovy, které v minulosti chtěli squateři využít pro bydlení a provozování kulturně-sociálních center. Příkladem budiž vila Milada, lázně na Albertově či usedlost Cibulka. Po násilných policejních evikcích domy dále roky chátrají. Podle věrozvěstů neoliberálního kapitalismu, kteří věří, že „společnost neexistuje“, je takový stav v rámci „posvátné nedotknutelnosti soukromého vlastnictví“ naprosto v pořádku, bez ohledu na to, kolik lidí strádá bez domova a že provozovat kulturní a sociální aktivity v diktatuře kapitálu je bez prostředků nemožné. Klinika je ale zjevnou ukázkou, že alternativa existuje a věci jdou dělat i jinak. A je jasné, že někteří lidé vždy nesli s nelibostí zpochybňování vládnoucí ideologie a statu quo.

V pondělí 14. ledna se na sociálních sítích objevuje dvojjazyčné prohlášení, které dokresluje, že Klinika není jen lokálním bojem za svobodný prostor, ale že se cítí být součástí globální touhy po takových prostorech, ať už je jejich charakter a rozloha jakákoli:

„Klinika zdraví Rojavu. Skupina bránící Autonomní sociální centrum Klinika, v současné době obsazené formálním vlastníkem budovy, Správou železniční dopravní cesty, posílá pozdravy a vzkaz solidarity severosyrské Rojavě a autonomním silám, jež ji brání vůči tzv. Islámskému státu i protofašistickému Turecku. Vlajky Ženských ochranných jednotek (YPJ) vystavené na improvizovaném střešním přístřešku zažily nejen čtyři dny odporu Kliniky proti evikci, ale také poslední týdny, kdy v centru probíhaly přednášky, workshopy, koncerty i silvestrovská oslava. Ať žije mezinárodní solidarita!“

Podpora lidem na střeše pokračuje. Procházející tříčlenná rodinka hodila aktivistům v pytlíku na přilepšenou čerstvé rohlíky s pomazánkou. Se snídaní byli nadmíru spokojení, dá se říct až dojatí. Na jednom z balkonů v sousedství je stále k vidění transparent „Fandíme Klinice“.

Pracovníci bezpečnostní agentury pálí nad ohněm promítací plátno, které měl exekutor vydat. Projevují se také pliváním po lidech.

Je vyhlášen další způsob podpory. I vy můžete přispět na transparentní účet 2600985228/2010. Takto získané finanční prostředky budou využity na právníky, soudní výlohy a náklady spojené s exekucí.

Ze střechy přichází další vzkaz: „Přežili jsme dnešní bouřku, takže přežijeme už všechno a klidně budeme sedět na střeše až do jara. Děkujeme za rohlíky s pomazánkou, které nám dneska přistály na střeše. Děkujeme všem, kteří stále stojí před Klinikou a mávají na nás.“

Vyzýváme všechny čtenáře a čtenářky, aby vytrvali v podpoře Kliniky, která je momentálně v exilu ze svého původního útočiště v Jeseniově 60. Pokud můžete, doražte podpořit naše kamarády a kamarádky na střeše – třeba i na chvíli. Jistě je to potěší. Kolektiv ASC Klinika také vyzývá k organizování různých kulturních akcí u plotu – ať už jde o autorské čtení nebo akustický koncert, všechno je vítáno, neváhejte se tedy zapojit. Vítaná je i jakákoliv solidární akce ve vašem městě – vyvěste transparent, informujte svoje okolí a sledujte situaci. Můžete také vylepovat tematické číslo nástěnných novin A3 s textem Klinika je naše.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy