Anarchistická federace

Za pád impéria

Lidé vyšli do ulic odsoudit Putinovu imperiální invazi na Ukrajinu u příležitosti jejího 2. výročí. Nechyběli ani anarchisté/ky.

Praha

Měsíc před druhým výročím zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu jsme vydali český překlad výzvy našich běloruských kamarádek a kamarádů anarchistkám a anarchistům, kteří považují pád impéria za důležitý faktor revolučního boje, aby se připojili k demonstracím 24. února ve svém regionu a poskytovali skupinovou solidaritu nejen s bojujícími anarchisty/kami, ale se všemi, kteří se chopili zbraní v boji za svobodu a rovnost proti diktatuře Kremlu. Aby poskytli solidaritu nikoliv s ukrajinským státem, ale s lidem Ukrajiny, který fakticky ukázal, co znamená odpor.

Jako první místa takových demonstrací byla avizována Varšava a Berlín. Tedy města, kde se nejvíce soustředí ruští a běloruští anarchističtí emigranti/ky. Posléze přibyly pozvánky do Vilniusu, Tbilisi a Vídně. V rámci Anarchistické federace (AF) jsme se tou dobou soustředili na sbírku „Ukliďme nebe nad Ukrajinou!“, která si dala za cíl zajistit prostředky na nákup protidronové obrany pro naše bojující kamarády/ky. Pohrávali jsme si sice s myšlenkou podniknout výpravu do některých ze sousedních metropolí a přidat se k tamním anarchistickým blokům, nebyly na to ale kapacity.

Praha

Na poslední chvíli jsme však konstatovali, že by bylo neodpustitelné nedat zaznít anarchistickému hlasu i u nás. A tak se v předvečer výročí zmobilizovala část pražské skupiny AF, připravila černý transparent s nápisem „Impérium padne. Solidarita zvítězí“ a druhý den vyrazila na Staroměstské náměstí. Tam se konala ten den největší z protiinvazních akcí v České republice pod hlavičkou Milionů chvilek pro demokracii. Ohledně akce samotné bychom jistě potřebovali milion chvilek pro výhrady, ale fakt je, že většina přítomných přišla vyjádřit solidaritu s lidmi na Ukrajině, kteří bojují za své životy a svobodu od imperiální nadvlády a teroru. A bylo dobře ukázat, že i anarchistické hnutí je proti válce a podporuje odpor vůči okupaci a že, jak zaznělo v rychlokomentáři k anarchistické účasti, „nezapomínáme na ty, kteří se brodí v rozervané černozemi s puškami v rukou a nadávají velkohubosti NATO, co nezvládá ospravedlnit svou existenci v zásadní krizi, ani na uprchlice propadající se do bídy v ČR neschopné zajistit důstojný život těm, kterým domovy proměnily rakety v prach. Ukazujeme, že se vychcanou vládou zneužívající Ukrajinu k PR nenecháme zmást. Boj proti Putinovi je zásadním antifašistickým zápasem. Impérium musí padnout. Kvůli ruskými oficíry týrané Ukrajině, kvůli fízly týraným queers, kvůli vězněným kámošům. Kvůli hodnotám svobody a solidarity.“

I když jsme se snažili stát na dobře viditelném místě, zaplněné Staroměstské náměstí nedávalo moc šancí spojit se dalšími podobně smýšlejícími demonstranty/kami. Přesto se k naší skupině přidalo ještě několik lidí, jeden dorazil s machnovskou vlajkou. Vrchní fízlopaní se dokonce jala zjišťovat, jestli jsme pro nebo proti probíhající demonstraci. Na nedostatek zájmu si náš fotogenický transparent rozhodně nemohl stěžovat. Také se stavil jeden z účastníků pobavit se o našich sbírkách na podporu anarchistických bojovníků na Ukrajině s tím, že na jednu přispěl. Stejně tak jsme mile pokecali se skupinou mladších lidí s machnovskou vlajkou.

Varšava, Tbilisi, Tel Aviv a další města

Pražská anarchistická účast v ulicích byla spíše symbolická, ale v několika evropských městech to byly akce stovek anarchistek a anarchistů. Na některých z nich byly zařazeny zvukové vzkazy od anarchistů/ek, kteří/ré právě teď zadržují okupanty na ukrajinských frontách. Vyzývali lidi, aby nestáli stranou této konfrontace a vyvinuli maximální úsilí pro vítězství Ukrajiny. Zvláštní pozornost byla věnována otázce mezinárodní solidarity a síle účasti zdola na pomoc ukrajinskému lidu a rozvoji samosprávných struktur uvnitř Ukrajiny coby výhonků nové společnosti založené na rovnosti a vzájemné pomoci. Protikladem takové společnosti je nejen temné působení ruského imperialismu, ale také pokrytecké, sobecké chování západních politiků, kteří se s využitím Ukrajiny jako štítu snaží na situaci maximálně vydělat, ať už jde o obchodování s oběma válčícími stranami, nákup ukrajinského majetku téměř za hubičku či politické šoumenství. Dalším opovrženíhodným projevem je tlačení Ukrajiny k příměří za nevýhodných podmínek.

Ve Varšavě společně protestovali polští/ské, ukrajinští/ské, ruští/ské a běloruští/ské anarchisté a anarchistky. Během svého skandování volali po konci impérií a podpoře Ukrajincům/kám, dokud bude potřeba. Na náměstí Tarase Ševčenka se jich během odpoledne sešly stovky, aby se po proslovech dali na pochod městem s desítkami vlajek, spoustou transparentů (některé připomínaly padlé anarchisty), hlučným samba bandem a mohutným skandováním. Akci spolupořádala Warszawska Formacja Anarchistyczna a Běloruští anarchisté ve Varšavě. Večer se pak konala doprovodná akce – koncert kapel Träume, Social crisis, RAUT, jenž byl beneficí pro dělostřeleckou jednotku, která bojuje na straně Ukrajiny proti ruské okupaci a kterou tvoří anarchisté, antifašisté a lidé patřící k běloruské hc/punkové scéně.

Dne 24. února 2024 se několik desítek anarchistů a anarchistek zúčastnilo demonstrace v Tbilisi. S černými vlajkami, transparenty a pikety tvořili nezanedbatelný počet z celkové sumy shromážděných. Bylo rozdáno asi sto letáků s výzvou k pomoci antiautoritářským kolektivům na Ukrajině, jako jsou Kolektivy solidarity, Ekologická platforma, Good Night Imperial Pride a Radical Aid Force. Anarchistickému bloku se podařilo rozmělnit agendu a prohlášení obvyklá pro emigrantská shromáždění: pozadí řečníků doprovázel nápis „Svobodu lidu, smrt tyranovi“ a mezi hesly se objevila taková jako „Smrt impériu“ a „Pryč s mocí“. Zdá se, že to bylo poprvé po dlouhé době (přinejmenším od roku 2022), kdy se v ulicích Tbilisi objevilo takové množství černých vlajek a anarchistických symbolů. Přestože se emigrantská média snaží anarchistickou účast ve fotoreportážích neukazovat a nezmiňovat, bloku se podařilo dát o sobě vědět a být zastoupen v mediálním prostoru.

Demonstrovalo se také v Izraeli, kde se anarchisté a anarchistky ze skupiny Compass připojili k protestu před ruskou ambasádou v Tel Avivu. Na znamení solidarity s Ukrajinou postříkali budovu ambasády červenou barvou. Dva aktivisty policie zatkla. Zadržené propustili ještě týž den s písemným 15dením zákazem přiblížit se k ruské a z neznámého důvodu i k ukrajinské ambasádě. Anarchisté jsou obviněni z poškozování soukromého majetku, narušování veřejného pořádku a zasahování do policejní práce. Zda se tento případ dostane před soud, zatím není známo. „Kdyby to udělali Palestinci, čelili by nesrovnatelně větší represi,“ prohlásili aktivisté a dodali: „Jsme proti imperialismu a okupaci, ať jsou kdekoli – na Ukrajině nebo v Palestině.“ Účastnice/íci shromáždění k 2. výročí invaze v Haifě hlásí, že se jich sešlo 100 až 150, což je dle jejich názoru poměrně hodně. Byli přítomni ruští/ské liberálové/ky, ukrajinští/ské emigranti/ky a několik anarchistů/ek.

Anarchistická účast provázela protiválečné shromáždění ruskojazyčné komunity před ruskou ambasádou v Oslu. Další demonstrace se značnou anarchistickou přítomností proběhly podle plánu v Berlíně, Vídni, Vilniusu, ale také v Barceloně, Londýně, Paříži, Curychu, Hamburku či Rio de Janeiru.

I v samotném Rusku došlo na akty vyjádření odporu vůči putinovské invazi. Například v Chabarovsku se objevily graffiti na podporu Anarchistického černého kříže (ABC). Ministerstvo spravedlnosti nedávno uznalo jeho činnost za „nežádoucí“. Jak poznamenali tamní anarchisté/ky: „Jedinou nežádoucí organizací je stát!“

Varšava

Tbilisi

Tel Aviv

Haifa

Oslo

Berlín

Vídeň

Vilnius

Barcelona

Londýn

Curych

Chabarovsk

Zdroje:
https://pramen.io/ru/2024/02/anarhistskaya-solidarnost-s-narodom-ukrainy-na-ulitsah-evropejskih-gorodov/
https://www.avtonom.org/news/24-fevralya-anarhisty-i-anarhistki-prinyali-uchastie-v-demonstraciyah-v-tbilisi
https://pramen.io/ru/2024/02/prizyv-k-anarhicheskim-blokam-v-varshave-i-berline-24-fevralya-ru-pl-en-de/
https://avtonom.org/news/24-fevralya-anarhisty-uchastvovali-v-antivoennoy-akcii-v-oslo
https://avtonom.org/news/akcii-24-fevralya-proshli-v-tel-avive-i-hayfe-anarhisty-oblili-kraskoy-rossiyskoe-posolstvo


Verze pro tisk 28.2.2024 -bj-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)