Anarchistická federace

Ukliďme nebe nad Ukrajinou!

Pouštíme se do nové mezinárodní sbírky na pomoc ukrajinským antifašistům. Chceme je ochránit před smrtícími drony.

sbírka

Pokračujeme v pomoci antiautoritářům na Ukrajině, a to zapojením do další solidární sbírky. Tentokrát spojuje síly hned několik kolektivů – ukrajinské Kolektivy solidarity, Radical Aid Force, Good night imperial pride a my –, abychom zajistili antifašistům bránícím Ukrajinu ochranu proti stále rozšířenější hrozbě útočných dronů.

Okupanti v poslední době výrazně rozšířili svůj arzenál a situace pro kamarády na frontě se značně zhoršila. Pohyb poblíž linií i odvoz zraněných se stal mnohem nebezpečnějším, stejně jako střídání na pozicích. Drony jsou všudypřítomné, schopné nést nálože i navádět smrtící palbu. Lidé jsou proti nim takřka bezbranní. A to s vaší pomocí můžeme změnit.

Spouštíme mezinárodní sbírku na protidronové systémy (tzv. EWS, prostředky elektronického boje) a detektory. Pro antifašisty v boji je to nyní stejně nezbytná výbava jako turniket v lékárničce nebo helma.

Naším cílem je 9400 eur (cca 240 tisíc korun). Z těch se pokryje:
- Protidronový systém pro polního medika (2940 €)
- Dva EWS systémy pro spřízněné skupiny minometčíků a odstřelovačů (5140 €)
- Součástky pro sestavení vlastního zařízení týmem průzkumníků (725 €)
- 12 detektorů dronů Ванільний цукор pro různé skupiny (595 €)

Jde o spoustu peněz, ale společně si s tím poradíme – pohání nás to, že nenecháme kámoše ve štychu a napospas smrtelnému nebezpečí. Nejde navíc o neprobádané území – GNIP již dříve pořizovali tři podobné systémy pro polní mediky, pěšáky a průzkumníky v celkové ceně 6184 €.

V hotovosti lze přispět do kasičky na Trhlině (Jaromírova 9, Praha-Nusle, otevřeno čtvrtky a neděle 15–21.30), o dalších místech budeme informovat. Chcete se na něco zeptat, navázat spolupráci, udělat benefiční či informační akci? Ozvěte se nám na operacejasnenebe@proton.me.

Moc děkujeme za podporu a sdílení!



PLATEBNÍ ÚDAJE

PayPal: nelsongarbo.vm@gmail.com

Mezinárodní euroúčet:
Příjemce: Solidarity Collectives
IBAN: UA173052990000026001046236078
Banka: JSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT kód banky: PBANUA2X
Adresa příjemce: (Číslo domu) 12, (Ulice) Petra Nishchynskoho, (Město) Kyiv, (PSČ) 03049, Ukraine, (Byt/schránka) Apt. 12.

Účet u ukrajinské Monobanky (s podporou Google Pay apod.): https://send.monobank.ua/jar/9yZbCc46NU
Ukrajinská kreditní karta: 5375 4112 1437 9922

Otázky a odpovědi

Proč bych měl*a dát peníze sem, a ne na jakýkoli jiný účel?

Uvědomujeme si, že peníze jsou potřeba i na další účely. Současně se ale dlouhodobě bavíme s lidmi na Ukrajině a víme, že potřebují pomoc stejně, nebo spíš více než kdy dřív. Drony (a ruské útoky obecně) doslova zabíjí lidi. Válečná mašinerie Kremlu šíří teror, a těm, kteří proti ní musí stát, nepomůže politické žvanění, ale jedině konkrétní pomoc. Buď můžeme nechat nevinné lidi a přátele napospas válce, protože už pomoc Ukrajině není tak cool. Anebo si zvolit solidaritu, a s ní šanci na budoucnost v míru i na pevné sítě vzájemné pomoci napříč naším regionem středovýchodní Evropy.

Forma našeho zapojení vychází z přímé poptávky z místa. Podporu chceme poskytnout co možná nejrychleji a nejpřímější cestou. Naší prioritou je dlouhodobě skloubit co nejvyšší efektivitu, transparentnost i bezpečnost pro všechny zúčastněné.

Kdo přesně sbírku dělá?

Jsme součástí širší platformy mezinárodně propojených antifašistek, spolupracujících s ukrajinskou anarchistickou organizací Solidarity Collectives. Ta od začátku roku 2022 zajišťuje jak vybavení pro názorově blízké obránce Ukrajiny, tak humanitární pomoc civilistům. Více informací o jejich činnosti najdete na webu či sociálních sítích: Facebooku, Twitteru, YouTube, Instagramu a Telegramu. Solidarity Collectives jsou na Ukrajině oficiálně registrovanou organizací.

Dalším partnerem je Radical Aid Force, anarchistický kolektiv z Německa pomáhající bojovníkům proti invazi i obyčejným lidem na Ukrajině. Má za sebou sbírky na auta či zdravotnické potřeby, stejně jako jejich přímé dovážení na Ukrajinu. Účastní se i iniciativa Good Night Imperial Pride (GNIP). Za svou dlouhou existenci pořádala řadu sbírek zaměřených na specializovanější vybavení pro obránce.

Máte s podobnými projekty zkušenosti?

Ano. Pomoc tuzemských antifašistů Ukrajině ve spolupráci se Solidarity Collectives probíhá od začátku otevřené války. Například ke konci léta 2023 jsme pod hlavičkou Anarchistické federace a Kolektivy solidarity spustili a úspěšně završili sbírku „4x4 proti invazi“, a doručili tak skupině obránců u Bachmutu velmi solidní pickup za zhruba čtvrt milionu korun. Auto doteď slouží dobré věci. Situaci na Ukrajině průběžně sledujeme, jsme v kontaktu s tamějšími (i dalšími východoevropskými) aktéry a vyhodnocujeme vhodné formy pomoci.

Co když se vybere více peněz?

Vytyčené cíle jsou nejnižší možný práh pro ochranu alespoň omezeného počtu lidí. Naše a spřízněné sbírky nekončívají v přebytcích, spíše naopak. Kolektivy solidarity jsou na Ukrajině žádány spoustou potřebných lidí o věcnou pomoc v průměrné výši asi 15 tisíc eur (přes 350 tisíc korun) měsíčně, nepočítaje v to náklady, které se pokrývají crowdfundingem. Zajišťovat takový provoz je prakticky nemožné: jakékoli peníze vybrané teoreticky navíc tedy pokryjí jiné akutní potřeby od chybějící výstroje po humanitární pomoc. My si tedy nenecháme nic pro sebe. Např. po letní sbírce na pickup jsme i relativně drobný přebytek cca tří tisíc korun zaslali na Ukrajinu.

Proč zde nevidím konkrétní jména a fotky lidí?

Jednak se odmítáme zviditelňovat na objektivně důležitém tématu, i kvůli partnerům na Ukrajině, ale hlavně zachováváme takzvanou operační bezpečnost. My i spolupracovníci z dalších zemí se věnujeme dalším veřejným aktivitám, které nás mnohdy exponují ve vztahu k proruským kruhům, ultrapravici a podobně. Chceme ale dokládat, že peníze došly řádného uplatnění. U minulé sbírky na pickup pro obránce východní Ukrajiny byl veškerý finanční provoz zaznamenán na transparentním účtu a doručení auta zdokumentovaly snímky, video od příjemců auta i četné byrokratické dokumenty. Nynější sbírka směřuje přímo na Ukrajinu, proces je tedy složitější, o výsledcích ale budeme v rámci možností co nejdetailněji informovat.

Spolupracujete s politickými stranami, podnikateli či podobnými aktéry?

Ne. Naše iniciativa vychází zdola, z prostředí nekomerčního autonomního aktivismu. Přístup politiků a velkého byznysu k Ukrajině pokládáme za pokrytecký. Podporu, jejíž přijetí bychom pokládali za neetické – např. od politických stran, morálně problematických firem, vrcholných politiků či subjektů podle našich informací spjatých s autoritářskými ideologiemi, rasismem, sexismem či homofobií –, odmítneme.

Jak mohu pomoci?

V prvé řadě sdílením sbírky a osobním doporučením přátelům, rodině, lidem, kteří by ji mohli podpořit. Zorganizováním akce na podporu našeho projektu, například tematické besedy, promítání, benefiční večeře a podobně. Pokud se na čemkoli chcete dohodnout nebo zařídit propagaci, napište nám e-mail na operacejasnenebe@proton.me.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)