Anarchistická federace

Maďarsko: Proces s antifašistkami a antifašisty

V Budapešti začal v pondělí proces s německými a italskými antifašisty*kami obviněnými z útoku na neonacisty

demo

V pondělí u budapešťského městského soudu začal proces se třemi antifašisty*kami – Ilariou S. z Itálie a Tobiasem E. a Annou M. z Německa. Ti měli údajně, společně s dalšími, po kterých policie nadále pátrá, napadnout a zranit devět účastníků loňského neonacistického pochodu známého pod označením „Den cti“ (jde o každoroční revizionistické setkání, při němž neonacisté z celé Evropy, hlavně ale z Maďarska, Německa a Rakouska, vzpomínají na vojáky německého Wehrmachtu a jednotek SS, kterým se nepodařilo 11. února 1945 probít ze Sověty obklíčené Budapešti – o neonacistických akcích pořádaných v Budapešti a protestech proti nim si můžete přečíst více v rozhovoru ZDE). Antifašisté*ky měli*y podle policie na neonacisty zaútočit celkem čtyřikrát s použitím pepřových sprejů, gumových palic a teleskopických obušků. Nedlouho po incidentech maďarská policie zadržela čtyři podezřelé – kromě tří výše zmíněných ještě maďarskou aktivistku. Ta byla ale později propuštěna, stejně jako antifašistka Anna, která byla dále vyšetřována na svobodě (mohla odcestovat do Německa, kde ale měla ohlašovací povinnost). Ilaria a Tobias mezi tím strávili*y již téměř rok v maďarských vazebních věznicích.

Ze závažného ublížení na zdraví je nakonec obviněna pouze Ilaria. Obvinění Tobiase a Anny z tohoto trestného činu bylo zrušeno. Nakonec jsou souzeni*y jen za účast na trestném činu (zločinné spolčení). Ilarii hrozí vězení až v délce 24 let, Tobiasovi a Anně až pět let. Podle obžaloby je navíc Tobias (stejně jako další antifašisté, po kterých pátrá německá policie na základě mezinárodního zatykače) součástí skupiny kolem antifašistky Liny E., která byla na konci loňského května odsouzena spolu se třemi dalšími aktivisty v procesu známém pod označením Antifa-Ost k několikaletým trestům odnětí svobody (o procesu a represích vůči německým antifašistům jsme psali*y ZDE a ZDE).

Vedle zmíněných obžalovaných německá policie (její speciální jednotka SoKo LinX [Zvláštní komise Levice]) na základě fotografií z Budapešti a/nebo na žádost svých maďarských kolegů pátrá po dalších čtrnácti antifašistech*kách. V uplynulém roce provedla celou řadu domovních prohlídek v několika spolkových zemích. Prozatím ale byla úspěšná v jediném případě, když v prosinci v Berlíně zadržela antifašistu*ku Maju. Maja je od té doby ve vyšetřovací vazbě v Drážďanech a aktuálně probíhá řízení o jejich vydání do Maďarska. Podobně italská policie v listopadu v Miláně zadržela antifašistu Gabriele M. Ten je od té doby v domácím vězení a čeká na výsledek řízení o vydání do Maďarska.

Tobias (antifašista původem z Berlína) se v pondělí přiznal ke členství v antifašistické skupině a byl ve zkráceném řízení odsouzen ke třem letům vězení. Proti rozsudku se on i státní zástupce odvolali. Ilaria stejně jako Anna popírají členství v antifašistické organizaci. Zatímco Anna byla opět podmínečně propuštěna (a může až do hlavního líčení, které je plánované na 24. května odcestovat ze země), Ilaria se vrátila do vyšetřovací vazby. Vzhledem k tomu, že je obviněna z těžkého ublížení na zdraví, požaduje pro ni státní zástupce trest ve výši 11 let vězení a následně desetiletý zákaz vstupu do Maďarska. Pro Annu státní zástupce žádá tři a půl roku vězení a pětiletý zákaz vstupu.

Záběry ze soudní síně, kam byla milánská antifašistka (povoláním učitelka) Ilaria přivedena – slovy jejího právníka – jako pes (na vodítku/řetězu) a se spoutanými kotníky a rukami připoutanými k opasku, vyvolaly (nejen) v Itálii velké pobouření. A to takové, že přiměly italského konzervativního ministra zahraničí Antonia Tajaniho k předvolání maďarského velvyslance, kterého vyzval, aby maďarská vláda umožnila Ilarii opustit Maďarsko. V úterý pak o této záležitosti hovořila po telefonu se svým protějškem Orbánem italská premiérka Meloni. Po zveřejnění záběrů ze soudní síně chce také italský státní zástupce zamítnout žádost o vydání Gabriela do Maďarska. Široká antifašistická platforma Wir sind alle LinX (Všichni jsme Levice) v Německu mezi tím odstartovala kampaň #NoExtradiction proti vydání německých antifašistů*ek do Maďarska. Platforma, rodiče antifašistů*ek i jejich právníci se obávají, že v Maďarsku nebudou mít obvinění zaručeno právo na spravedlivý proces. Obávají se excesivních trestů. A poukazují také na otřesné podmínky ve vazební věznici, ve které je držena Ilaria (po zveřejnění informací o nich proběhly v Itálii velké demonstrace na její podporu a petici za její propuštění podepsalo během krátké doby přes 50 tisíc lidí).

I přes represe vůči antifašistům*kám, které následovaly po loňských protiakcích v Budapešti, mobilizují také letos maďarské, rakouské, německé a švýcarské antifašistické skupiny k účasti na demonstraci v maďarské metropoli proti neonacistickému pochodu na „Den cti“ (11. února).

Více informací:
* Stránky solidárních kampaně Budapest Antifascist Solidarity Comittee (BASC): www.basc.news
* Stránky solidární kampaně Free the Budapest two: budapest-solidarity.net
* Kampaň platformy Wir sind alle Linx proti vydání antifašistů*ek do Maďarska: www.wirsindallelinx.org/noextradition-2
* Petice sepsaná rodiči některých německých mladých antifašistů*ek, kterým hrozí vydání do Maďarska: www.change.org
* Aktuality k případu můžete sledovat na https://twitter.com/BASC161

Související odkazy:
Vrána k vráně
Fašismus včera a dnes
Za vaši a naši svobodu
Nepřítel státu: antifašismus


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)