Anarchistická federace

Za vaši a naši svobodu

11. listopadu nemohli ultrapravičáci prohlásit, že jim patří ulice Varšavy, konala se v nich totiž i antifašistická street party.

plakát

Stejně jako každý rok se stal 11. listopad jednou z největších veřejných demonstrací síly neonacistů v Evropě. Na „Den nezávislosti“ se jich z celého Polska sjely do hlavního města tisícovky a podpořili je i neonacisté z jiných zemí. Tohoto tradičního pochodu Varšavou se po boku neonacistů účastní i davy konzervativců a dalších příslušníků pravice, kteří mají blízko k (ještě) současné vládní straně PiS a polské katolické církvi. Jedním z témat demonstrace bylo „Stop ukrajinizaci Polska“, což ukazuje, že protiukrajinské nálady jsou na tzv. vlasteneckém křídle polské společnosti poměrně silné.

11. listopad je ve Varšavě tradičně považován za nejnebezpečnější den v roce. V tento den je v ulicích nebezpečno nejen lidem s migrační zkušeností, antifašistům, LGBTQ+ lidem a dalším menšinám, které nezapadají do logiky národní jednoty a vlasteneckého zápalu, ale mohou to schytat i obyčejní lidé. V tento den se do hlavního města sjíždějí tisíce ultrapravičáků na stotisícový pochodňový průvod na počest nezávislosti Polska. Koncentrace nacionalistů nabitá vlasteneckým běsněním tohoto dne pravidelně vede k četným násilnostem v ulicích města. Dokonce i účastníci samotného pochodu, kteří stojí mimo neonacistické kruhy, mnohdy uvádějí, že se na demonstraci bojí.

Polské antifašistky a antifašisté však „Pochod nezávislosti“ nenechávají bez odezvy. A tak svolali na stejný den do ulic Varšavy antifašistickou streert party „Za Wolność Waszą i Naszą!“ (Za vaši a naši svobodu). Aktivně se zapojily i tamní anarchistické skupiny. Mezi nimi také naše kamarádky a kamarádi z Běloruska, kteří v polské metropoli našli azyl před represivním režimem diktátora Lukašenka. Ke své účasti na akci napsali: „V takové atmosféře považujeme za nepřijatelné schovávat se doma a vydat město do rukou nacistů. Již mnoho let pořádají anarchisté a antifašisté v tento den protidemonstrace. Tradičně, stejně jako v předchozích letech, jsme se k takové demonstraci připojili a připomněli, že fašismus může mít mnoho podob, ale to nic nemění na jeho podstatě. Právě politika maskování vedla k tomu, že patroni těchto pouličních chuligánů jsou u moci a takové akce umožňují. A jestliže v Polsku byl tento proces už dávno zahájen a my se musíme potýkat s jeho důsledky, v běloruském protestním prostředí můžeme ještě zabránit tomu, aby se včerejší fotbaloví chuligáni dostali do opozičních ,demokratických‘ struktur. Pokud to nyní zanedbáme, pak se v postlukašenkovském Bělorusku může 25. březen stát obdobou polského 11. listopadu s atmosférou koncentrované nenávisti a násilí.“

Díky street party, které se účastnilo asi 10 tisíc lidí, nebyly 11. listopadu varšavské ulice plné jen nenávisti a náboženského tmářství, ale také rozmanité hudby, zábavy a tance. Policie se sice jako vždy snažila dělat obstrukce a mainstreamová média o antifašistické akci takřka neinformovala, to však pořadatelům ani účastníkům street party nebránilo v odhodlání, stejně jako v přesvědčení, že proti fašismu je nutné bojovat 365 dní v roce.


Zdroje:
https://pramen.io/ru/2023/11/anarhisty-prisoedinilis-k-marshu-11-noyabrya-v-varshave/
https://www.facebook.com/koalicjaantyfaszystowska


Verze pro tisk 14.11.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)