Anarchistická federace

Lützerath – boj o budoucnost vesnice i světa

Přepis rozhovoru ze 7. ledna 2023, který realizovalo berlínské A-Radio s aktivistou Radia Aalpunk

Lützerath

Nový rok přišel teprve před pár dny a už se musíme vypořádat s prvním vystěhováním radikálního prostoru v roce 2023. Nejde ale jen o vystěhování jednoho squatu, nýbrž celé vesnice, a to v oblasti těžby uhlí na západě Německa, nedaleko nizozemských hranic. Na otázky odpovídá mediální aktivista z Radia Aalpunk v době, kdy se každým dnem očekává masivní policejní útok, jenž má bránit finanční zájmy uhelného průmyslu teď, kdy je naopak nutné ho co nejdříve kvůli záchraně klimatu odstranit.

Kde najdeme Lützerath a proč se na něj chystá policie zaútočit?

Lützerath je vesnice ležící vedle hnědouhelného dolu Garzweiler II v Porýní. Možná lidé znají tento region díky protestu v Hambašském lese, který se nachází vedle jiného dolu ve stejném regionu. Je to jeden z největších hnědouhelných regionů v Evropě.

Lützerath je už dva roky okupován aktivisty, kteří chtějí zabránit zničení vesnice kvůli rozšíření dolu. Začalo to jako občanský protest, protože společnost RWE, která důl vlastní, chtěla zničit silnici, a lidé z regionu byli proti tomu a začali tam hlídkovat. Později lidé začali obsazovat opuštěné domy a stavět příbytky na stromech. Lützerath je důležitý, protože je na velmi strategickém místě a vláda rozhodla, že kromě Lützerathu už žádné další vesnice kvůli těžbě hnědého uhlí nezničí.

Lützerath se nachází na vrcholu velkého množství hnědého uhlí, a pokud bude zničen a celá oblast kolem Lützerathu bude vytěžena, pak Německo nebude schopné dosáhnout svých klimatických cílů, které si stanovilo v Paříži. Množství hnědého uhlí pod Lützerathem je větší než množství CO2, které za rok vypustí celé Řecko, proto je důležité, aby Lützerath přežil a uhlí zůstalo tam, kde je.

Kromě tohoto environmentálního boje, který v Lützerathu vedeme, se vesnice stala prostorem, kde lidé žijí v rámci polické samosprávy. Lützerath je vysloveně anarchistická okupace, kde se lidé snaží společně žít podle anarchistických principů. Je to tedy také komunitní experiment. Takže bych řekl, že je to jednak tento symbolický a také velmi konkrétní boj proti hnědému uhlí, ale jde i o místo, kde žijeme společně a snažíme se budovat náš utopický alternativní způsob života.

Teď jsme cílem útoku, protože zelení podepsali dohodu s RWE, že korporace musí přestat pálit uhlí dřív, ale že může zničit Lützerath, aby rozšířila důl. To jsou typické kecy o cílech „v daleké budoucnosti“ v boji proti klimatickým změnám, který ve skutečnosti nikam nevede, protože už nemáme čas čekat další a další roky.

Na Lützerath tedy zaútočí fízlové, protože chtějí všechny vyhnat, aby mohli vesnici zbourat a všechno odvézt a korporace tak získala uhlí, které leží pod vesnicí.

Myslím, že policejní manévry mluví za vše. Co se odehrálo v posledních dnech?

Druhého ledna do Lützerathu přijelo hodně fízlů a už začali ničit vnější barikády vesnice. Snaží se vybudovat infrastrukturu, kterou potřebují k vystěhování a k tomu, aby mohli vesnici odříznout a zabránit příchodu dalších lidí. Takže chtějí postavit plot kolem Lützerathu.

Myslím si, že jde zároveň o demonstraci síly, zastrašovací taktiku, protože došlo k nějaké konfrontaci. Jsou tam těžkooděnci a prostě ukazují svou sílu a snaží se odradit lidi už tím, že prostě ničí věci.

Spoustě lidí v Lützerathu bylo tak nějak jasné, že v určitém okamžiku může dojít ke konfrontaci s policií, která se bude snažit vesnici zničit. Jak se lidé připravovali na vystěhování a jak budou bránit svůj utopický prostor?

Myslím, že pokud jde o přípravu, obsahuje viditelnou a méně viditelnou část. Tou viditelnou částí mám na mysli to, že každý, kdo přijde do Lützerathu, vidí, že máme velmi pěkné barikády. Barikádám se věnovalo hodně času, shánělo se ve velkém jídlo na dobu vystěhování, sháněl se dostatek lepidla a třpytek, prostě sháněl se všechen materiál, který potřebujeme, což je velmi důležité.

Velmi podstatná je také ta méně viditelná část, a tím myslím celou psychologickou přípravu; měli jsme workshopy, kde se lidé dělili o své zkušenosti z předchozích vystěhování, abychom se mohli psychicky připravit. Potřebujeme i komplexní komunikační strategii, což bylo taky dost pracné, a svým způsobem celé dva roky života tam byly zároveň přípravou na vystěhování, protože žijete spolu, staráte se jeden o druhého, vytváříte si silné vazby, vytváříte spřízněné skupiny, se kterými pak Lützerath bráníte.

Pokud jde o to, jak přesně chceme Lützerath bránit, na to nemohu dát jednoznačnou odpověď. Uvědomili jsme si, že mít konsenzus o úrovni akcí moc nefunguje, protože každý tak trochu považuje za dobré strategie jiné věci. Opravdu chceme podporovat různorodost taktik. Chceme se také bránit tím, že do Lützerathu dostaneme co nejvíce lidí; už teď je v Lützerathu pestré společenství. Máme fotky lidí, kteří stojí s křesťanským křížem a pak spojují ruce s lidmi připravenými do černého bloku, takže jsme velmi otevření různým taktikám. Myslím, že je na každém, aby učinil své autonomní rozhodnutí, které odpovídá jeho etice, a rozhodl se, co považuje za vhodný způsob akce.

Máme některé společné postupy, které se týkají celého tábora; například odmítnutí identity je něco, co často vidíme v hnutích, která se snaží zahltit policejní kapacity, ale není to nic, co byste museli udělat, je to spíš něco, co se často dělá a o čem můžete získat informace.

V posledních letech proběhlo poměrně dost velkých vystěhování: Hambašský les, kdy policie vystěhovala domky na stromech, a také ZAD ve Francii. Co myslíš, že se v Lützerathu stane v příštích dnech nebo týdnech?

Časová osa, kterou teď tak nějak máme, je, že 9. ledna je v Lützerathu registrován legální protest, takže do té doby by lidé měli mít možnost přijít. Pak si myslíme, že 14. ledna začnou do Lützerathu vstupovat fízlové. To vychází z informací, které máme od policie, takže nemohu zaručit, že je to pravda, protože jak víme, fízlové mají tendenci lhát.

Strategie, o které jsme slyšeli, je taková, že chtějí Lützerath rozdělit na různé části, takže mezi jednotlivé bariéry postaví ploty. Bariéra je v podstatě jen menší část okupace, která se tak nějak sama organizuje a mezi kterou pak policie chce dát ploty, pak část po části vystěhovat a následně bariéru zničit. Přijedou s technikou, aby se pokusili dostat lidi z domků na stromech. Odhad je, že to bude trvat asi čtyři týdny, ale samozřejmě se budeme snažit, aby to trvalo co nejdéle a pokud možno tak, aby se vystěhování znemožnilo. Myslím si, že když nás bude dost, tak by to mohlo vyjít. Když se podíváte na Hambach, tak tam je ještě les, takže si myslím, že je šance, že můžeme vyhrát, když nás bude dostatečné množství.

Jsi součástí nezávislého mediálního kolektivu. Jaký je váš úkol nebo role v celém boji proti vystěhování?

Jsem součástí Rádia Aalpunk, což je tým rádia aktivního během evikce Lützerathu. Naším úkolem – a nezávislých médií obecně – je ukázat rozmanitější způsob informování o Lützerathu, protože jsme na straně aktivistů. Když čtete velká média, často se soustředí na drobnosti, které jim připadají vtipné, například když noviny mluví o Hambašském lese, vždycky mluví o tom, že někdo hodil na policisty kýbl hoven. To je samozřejmě vtipné, ale já bych chtěl, aby nezávislá média mluvila víc o tom, proč ten boj děláme; za co bojujeme; proč je RWE firma na hovno; proč je důležité zaměřit se i na anarchistické aspekty Lützerathu – na celou tu komunitu, kterou tam máme, a nesoustředit se jen na velký skandál, jako že někdo hodil kámen.

Myslím, že náš úkol je dvojsečný – chceme dostat informace k co největšímu počtu lidí a lidem, kteří jsou v Lützerathu, poskytnout relevantní informace o pohybu policie. Ale také zabavit lidi během evikce, protože vystěhování je buď velmi nudné, nebo velmi stresující. Buď jen sedíte a čekáte, nebo na vás útočí. Chceme lidem nabídnout dobré noční příběhy, nebo si mohou přát písničky, nebo si mohou vyžádat podcasty, aby měli příjemné věci k poslechu, zatímco jsou uvnitř v emočně náročné situaci.

Co se týče mě samotného, tak bych chtěl lásku, kterou chovám k Lützerathu, a lásku, kterou jsem cítil uvnitř Lützerathu, dostat do vnějšího světa. Chci podpořit své přátele, kteří jsou vystaveni evikci, a také chci být schopen přenést část krásy Lützerathu, aby ostatní pochopili, proč to lidé na místě tak silně prožívají a proč je to tak důležitý boj.

Pokud by tedy lidé chtěli Lützerath podpořit, co mohou ještě udělat a kde najdou víc informací?

Pokud chcete Lützerath podpořit, můžete se především vždy zastavit. Pokud chcete být v Lützerathu během vystěhování, doporučujeme přijít do 9. ledna.

Dále bude ve vedlejší obci Keyenberg záložní tábor a odtud budeme organizovat podporu pro lidi uvnitř Lützerathu. Takže tam můžete kdykoli také přijet a třeba jen pomoci v kuchyni, protože krájet mrkev, aby bylo jídlo pro všechny, je stejně revoluční jako lepit se na svůj domek na stromě. Myslím, že je velmi důležité nedělat v tomhle hierarchii. Takže ano, přijďte nás podpořit do záložního tábora, pokud si myslíte, že být v Lützerathu není pro vás to nejlepší.

Vždycky se taky hodí různé dary; peníze; potraviny – jídlo, které se rychle nezkazí; baterie – protože nevíme, jak dlouho tam bude elektřina; powerbanky; vysílačky. A taky takové příjemné věci, jako je čokoláda – když sedíte v mrazu v dešti, je příjemné mít nějakou čokoládu.

Sdílení zpráv o Lützerathu na sociálních sítích je velmi důležité, je tam spousta velmi silných obrázků – pokud se dostanou k více lidem, může to mít velký dopad. Je důležité informovat co nejvíc lidí o probíhajícím boji, takže to může každý snadno udělat z tepla domova.

Pokud se chcete dozvědět více informací o Lützerathu, máme webové stránky luetzerathlebt.info, kde najdete spoustu právních informací, taky co si máte sbalit, když pojedete do Lützerathu, a odkazy na všechny naše kanály na sociálních sítích.

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2023/01/09/a-village-to-be-evicted-for-coal-the-defense-of-Lützerath-in-germany/


Verze pro tisk 11.1.2023 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy