Anarchistická federace

Solidaritu s uprchlíky místo policejních obušků

Zpráva o pražské demonstraci proti pevnosti Evropa

Praha

Po delší době se k aktivitě vybičoval pražský Kolektiv 115 a na pondělí 22. listopadu svolal demonstraci „Proti pevnosti Evropa: Solidaritu s uprchlíky místo policejních obušků“. Jejím hlavním účelem bylo vyjádřit nesouhlas s porušováním mezinárodního práva a s nelidským zacházením s uprchlíky na polsko-běloruských hranicích. Jak bylo poukázáno v pozvánce: „Lukašenkův režim cynicky zneužil zoufalství lidí prchajících před strádáním a válkou na Blízkém východě a jejich naději na bezpečný život v Evropě k politické hře. To, že jsou lidé na útěku použiti autoritářem jako zbraň, umožnila léta trvající nelidská migrační a azylová politika EU.“ Zároveň měla být odmítnuta asociální iniciativa ODS, aby se Polsku poslali na pomoc policisté k boji proti hladovým a promrzlým uprchlíkům.

Akce začala o půl šesté večer v Praze na Jungmannově náměstí. Tady se záhy utvořil kruh asi 150 lidí s transparenty „Solidaritu s uprchlíky místo policejních obušků“, „Fight fortress Europe and right-wing scum“ a „No one is illegal“, s vlajkou „Refugees welcome“ a s cedulemi, na nichž stálo např. „Open the borders“, „Pošleme pomoc, ne policii“, „Nenechme děti umrznout“, „Leave no one behind“, „Smrt na hranicích je cynická“, „Migranti jsou lidi jako vy“, „Solidarity knows no borders“ apod. K demonstraci se přidala také pražská skupina Anarchistické federace či žižkovský kolektiv Food not Bombs.

Během úvodních projevů se mluvilo o situaci na polsko-běloruské hranici a o hranicích obecně, zazněla kritika všech států, co mají se současnou humanitární krizí na zmíněné hranici něco společného, včetně Evropské unie jako celku. Dostalo se celkem na sedm proslovů. Vedle člena Kolektivu 115 promluvili filozof Jan Bierhanzl, ředitelka SIMI (Sdružení pro integraci a migraci) Magda Faltová, člen Balkan Solidarity Network CZ (ten tlumočil vzkaz od přátel z polské iniciativy No Borders, která pomáhá přímo u polsko-běloruských hranic), zástupkyně Iniciativy Hlavák, zakladatelka iniciativy Zóna naděje a zástupci Food Not Bombs Žižkov.

Po projevech se přítomní vydali za občasného skandování na pochod turistickým centrem města až k polskému velvyslanectví, kde byly symbolicky použity vlajky z izotermických fólií.


FOTOREPORT:
https://a2larm.cz/2021/11/toto-jsou-hodnoty-17-listopadu-fotogalerie-ze-solidarni-demonstrace-s-uprchliky-na-belorusko-polske-hranici/

Související odkazy:
„Obušek je nejlepší humanitární pomoc“
Proti pevnosti Evropa
Solidarita s lidmi na útěku


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy