Anarchistická federace

Demonstrace na podporu okupace Dannenrodského lesa

Report z akce solidarity s lidmi bránícími likvidaci vzácného ekosystému a proti policejní zvůli

Praha

Pražská skupina Anarchistické federace (AF) se coby spolupořadatelka zapojila do protestní demonstrace před německým velvyslanectvím, které se nachází ve Vlašské ulici a kam přišlo asi třicet lidí s transparentem „Les místo asfaltu“ vyjádřit svou solidaritu s aktivistkami a aktivisty, kteří již déle než rok okupovali 300 let starý Dannenrodský les. Akce se konala ve středu 9. prosince krátce po druhé odpoledne. Tato brzká doba sice zajistila dostatečné světlo v jinak mrazivém dni, avšak nemohli se jí tak účastnit ti, kteří tou dobou trávili svůj čas v zaměstnání. Dalšími spolupořadateli byly skupiny Limity jsme my, Socialistická solidarita, Univerzity za klima a Extinction Rebellion Česká republika (XR).

Kvůli brzkému konci pracovní doby na ambasádě tam tam byl nejprve předán otevřený protestní dopis. Samotná akce pak začala úvodním slovem, kdy bylo zmíněno, že den před touto demonstrací padl poslední okupovaný strom, který stál na vytyčeném úseku plánované spojky dálnice A49. Boj proti dálnici ale nadále trvá. Nyní je třeba dostat z vazby zadržované aktivisty a aktivistky a nenechat policejní násilí, které kácení umožnilo, bez povšimnutí, což byl i účel této akce.

První proslov měl zástupce iniciativy Limity jsme my. Mluvil o chráněných druzích v donedávna zdravém bukovém lese, o nebezpečí pro podzemní pitnou vodu a o nesmyslnosti dálničního projektu, který sahá do počátku 80. let minulého století. Už tehdy narážel na odpor místních lidí. Připomněl, že na celé věci se podílejí i Zelení zastoupení v hesenské vládě. Popsal vznik okupace proti kapitalistickému ničení i vlastní zkušenost s budováním protestní infrastruktury.

Po skandování „Dani bleibt“ byl puštěn pozdrav od českých účastníků přímo z Dannenrodského lesa, v němž byly popsány policejní násilnosti a zmíněna falešná obvinění. Mluvili o naštvanosti lidí na stát, policii a systém, který nehledí na přírodu a lidské životy. Svůj vstup zakončili slovy „Solidarita žije, boj pokračuje!“

Zástupce AF ve svém proslovu popsal násilí uplatňované policejními složkami, jako mlácení, přeřezávání zabezpečujících lan, kácení ohrožující přítomné osoby, sadistické týrání zadržovaných, užívání taserů na lidi ve výškách, nasazení vodních děl v mrazivém počasí a nepokryté pohrdání lidskými životy. Neváhal připomenout, že policejní násilí je obecnou metodou užívanou vůči klimatickým aktivistům, jak to můžeme znát například z českých klimakempů. Prohlásil: „Pokud si někdo myslí, že je policie ochráncem našich práv, kterému je na protestech vhodné dokonce děkovat, měl by rychle vystřízlivět.“ I když nejmenoval, je evidentní, že měl na mysli k policii podlézavou politiku spolupořádající skupiny XR.

Nakonec promluvil zástupce Socialistické solidarity, který na příkladu Dannenrodského lesa ilustroval kapitalistickou praxi, která nemá s nějakou udržitelností nic společného. Na závěr proběhla ještě chvilka skandování, načež se demonstranti rozešli.

I když nebyla akce zrovna nejpočetnější, je důležité, že zaznělo odsouzení policejních násilností, jež jdou ruku v ruce se zájmy průmyslových lobby, kterým je nějaké klima naprosto ukradené. Nutno pochválit dobré ozvučení. A k dispozici na místě bylo i nové číslo anarchistické revue Existence, které je věnováno klimatického hnutí, jehož je okupace Dannenrodského lesa součástí.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)