Anarchistická federace

Existence č. 1/2020: Klimatické hnutí

Nové číslo anarchistické revue Existence je věnováno klimatickému hnutí a místě anarchistů a anarchistek v něm.

obálka

V editorialu minulého čísla jsme slíbili, že letos vydáme dvě čísla anarchistické revue Existence. Jenže sliby chyby. Hned na jaře jsme byli postaveni před zcela změněnou situaci: globální epidemie nemoci covid-19 a s ní spojená omezení. V důsledku toho muselo být zrušeno mnoho naplánovaných veřejných akcí, novému stavu se byla nucena přizpůsobit činnost mnoha kolektivů, a tím pádem také ubylo příležitostí, kde nabízet anarchistické tiskoviny. To je totiž pro vydávání časopisu, jakým je Existence, stěžejní. Řešením by samozřejmě bylo přejít pouze na elektronické vydávání, to znamená nabízet Existenci ve formátech pdf, mobi a epub, jak je to už léta běžné, avšak bez tištěné verze. Asi jsme beznadějný spolek staromilců, takže jsme se rozhodli jasně pro tištěnou verzi, i když je dopředu jasné, že půjde o ztrátový podnik – tedy více než obvykle. Nakonec tak letos vydáváme jen jedno číslo, jehož hlavní téma je věnováno klimatickému hnutí.

Klimatická krize je velmi naléhavá, a aby se předešlo nejhorším možným scénářům, je nutné jednat neprodleně a zastavit zejména fosilní průmysl s velmi silnou lobby a letitým propojením s politickou scénou. Jako anarchisté a anarchistky ale jdeme za požadavek konce spalování uhlí. V rámci klimatického hnutí razíme heslo: Neměňme klima, změňme systém. Anarchistický postoj při obraně klimatu zůstává striktně antikapitalistický, i když se anarchisté zapojují do iniciativ a koalic, které se v první řadě snaží vytvářet tlak na politiky a oslovovat veřejnost, aby nebyla lhostejná k osudu dalších generací. Naším cílem tedy není nějaký zelený kapitalismus, jenž se z uhlí přeorientuje na mnohem méně škodlivé způsoby získávání energie, nýbrž prosazení vize svobodné a samosprávné společnosti, kde nedochází k vykořisťování lidí ani přírody. Společnosti, jež se řídí mottem „Mysli globálně, jednej lokálně“, tedy takového globálního společenství, které i přes veškerou potřebnou decentralizaci hledí na zájmy ostatních v opravdu celoplanetárním měřítku.

K tématu přinášíme hned několik rozhovorů přibližujících některé iniciativy za záchranu klimatu. Jako první odpovídá na otázky aktivista platformy Limity jsme my, v níž se angažují také mnozí anarchisté a anarchistky. Potom přichází na řadu středoškolská iniciativa globálního rozměru – Fridays for Future, a dále odpovídají dvě členky skupiny Univerzity za klima, v níž se, jak již název napovídá organizují studenti a studentky vysokých škol. Svou zkušenost přináší také bývalý aktivista platformy Extinction Rebellion. V těchto příspěvcích se snažíme sledovat zejména způsob, jakým se tyto skupiny organizují, jak rozhodují a jaké vyvíjejí aktivity. Téma pak uzavírají recenze na knihy, které nedávno vyšly v českém překladu a dotýkají se boje za klima. Jde o tituly Vzpoura proti zkáze od Jeremyho Brechera, Zpátky na zem od Bruna Latoura a Etika klimatické změny od Jamese Garveye.

Jak již bylo řečeno, rok 2020 byl omezen opatřeními proti covid-19, přesto se konalo dost akcí, s nimiž se můžete na stránkách Existence seznámit, a to zejména za klimatickou spravedlnost či na podporu rojavské autonomie, uprchlíků uvízlých na řeckých ostrovech, stíhaných antifašistů v kauze Síť nebo hnutí Black Lives Matter. Věnujeme se také projevům solidarity a vzájemné pomoci během epidemie a činnosti některých aktivistických kolektivů během její první vlny.

Podíváme se ale i do světa, a tak si můžete přečíst více než zajímavý rozhovor se zahraničními anarchistickými bojovníky na straně rojavské autonomie či něco o kořenech tureckého fašismu a boji Kurdů proti útlaku ze strany tureckého státu. Komentujeme i situaci v Bělorusku, kde lidé vyšli do ulic proti autokratickému vládci Lukašenkovi. A přinášíme vyjádření z Lakandonské džungle k dění nejen
v Mexiku.

S lítostí musíme konstatovat, že se nám od minulého čísla nashromáždilo hned několik nekrologů nedávno zesnulých anarchistů a anarchistek. Připomeneme si tedy tímto způsobem jména jako Bob Kavanagh, Lucio Urtubia Jiménez, Doris Ensinger, Stuart Christie, Alexej Sutuga a samozřejmě nemůže chybět ani David Graeber. Přinášíme ale také portréty osobností, které tu nejsou již delší dobu. Loni uplynulo 120 let od smrti a letos 175 let od narození „otce“ českého anarchismu Viléma Körbera. A dále si můžete přečíst črtu ze života marxistického teoretika Karla Korsche (1886–1961) o významu jeho teoretické práce pro anarchismus. A půjdeme ještě dál a nahlédneme do mnohem dávnější historie, když povstali otroci ve starověkém Římě.

Závěr časopisu pak tradičně patří informacím o Anarchistické federaci a textům nástěnných novin A3, tentokrát za měsíce leden–říjen 2020. Úplnou tečku pak tvoří recenze na knihy. Snad vás navnadíme k přečtení některého z uvedených titulů, např. knih V kapitalismu. Proti kapitalismu. Za hranice kapitalismu od Johna Hollowaye, Anarchismus a jeho ideály od Cindy Milstein nebo subkulturám věnovanému souboru studií Mikrofon je naše bomba.

Přejeme inspirativní čtení.

 

60 stran A4 (+ plakát), doporučený příspěvek na pokrytí nákladů 60 Kč.
PDF ke stažení ZDE.
Verze pro čtečky e-knih a podobná zařízení: EPUB nebo MOBI.

K zakoupení na některých akcích antiautoritářského hnutí, koncertech a festivalech a na distribučních místech:
Roleta39 (Řehořova 33/39, Praha 3 – Žižkov),
infoPavlač (Roháčova 20, Praha 3 – Žižkov),
Rekomando (Trojanova 9, Praha 2),
Punctum – Krásovka (Krásova 27, Praha 3)
ALERtattoo (Zámecká 22, Pardubice),
Antikvariát Černý pes (Sedláčkova 20, Plzeň),
Tři ocásci (kpt. Jaroše 18, Brno)
Klub Lúč (Kniežaťa Pribinu 197/3, Trenčín).

Internetové distribuce: Papagájův hlasatel, Miruus Levyt

Pro zájemce ze Slovenska doporučujeme objednávat na: Salto Mortale (sust[a]riseup.net).

Na jednotlivých distribučních místech se objevují publikace Nakladatelství AF zpravidla se zpožděním (a vzhledem ke koronavirové krizi jsou některá místa nedostupná). Děkujeme za pochopení.


Verze pro tisk 18.11.2020 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy