Anarchistická federace

„Nemohu dýchat“

Report z pražské demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí

Praha

Jakmile jsme se dozvěděli, že byla svolána demonstrace „I can’t breathe“, neváhali jsme ani chvíli s její propagací. Potěšila nás iniciativa zdola, která chtěla i v Praze vyjádřit nesouhlas s rasismem a policejní brutalitou a připomenout památku v Minneapolis zavražděného George Floyda. Demonstrace totiž neprobíhají jen v samotných Spojených státech, ale také na mnoha místech v Evropě, jelikož zkušenost s rasismem a policejním násilím a šikanou je společná pro mnoho lidí.

Den před samotnou akcí, která byla svolána na sobotu 6. června na Staroměstské náměstí, byla ale jejími pořadateli na Facebooku odvolána v obavě z postihu kvůli nařízením spojeným s koronavirem.

Bylo jasné, že část lidí se tím nedá odradit a stejně přijde, včetně nás, členů a členek Anarchistické federace.

Na Staromák jsme dorazili na čtvrtou hodinu, jak bylo původně avizováno. První, co upoutalo naši pozornost, byl nově vystavěný „sloup hanby“. Doufejme, že brzy nalezne svého Frantu Sauera, jenž zorganizuje stržení tohoto potupného symbolu klerikální nadvlády, jako tomu bylo v roce 1918.

Jen co jsme se stačili rozkoukat, bylo na místě asi 500 lidí a další přicházeli. Přesto se hodnou chvíli nic nedělo. Před půl pátou kdosi zapálil zelenou dýmovnici, což setkání oživilo, a ozvalo se skandování „No justuce, no peace, fuck the police“ a „Black lives matter“. Fízlové se pokušeli zjistit, kdo že onen dým způsobil, ale dle předpokladu s nimi nikdo nespolupracoval. Bylo vidět, že lidé nepřišli s prázdnýma rukama, velká část třímala nějakou tu ceduli, zpravidla v angličtině, s jasným poselstvím, které korespondovalo s účelem demonstrace. Zaujaly i velké transparenty „No more racist murders. No more police state.“ a „Antifašismus je nutnost“, to pak doplňovalo několik antifašistických vlajek.

O čtvrt hodiny později se začalo s proslovy v režii neformální pražské iniciativy Black Lives Matter. Bylo proto fajn, že promlouvali zejména lidé černé barvy, namísto toho, aby jejich jménem hovořili bílí aktivisté, jak to často bývá zvykem. Došlo samozřejmě na kritiku systémového rasismu ve Spojených státech, ale i v České republice. O tom by asi nejlépe mohli mluvit Romové, kterých tam ale bylo minimum.

Tentokrát nešlo o klasickou „demošku“ à la dlouhé proslovy a pak pochod. Ač byla svolána narychlo a v chaosu, měla mnoho silných momentů. Jedním z nich bylo, když všichni demonstrující poklekli a na každé přečtené jméno policií mimosoudně popraveného Afroameričana sborově, až mrazilo, odpověděli „Black lives matter“. Čtení jmen se zdálo být takřka nekonečné a člověk si při něm uvědomil šílenost policejního vraždění v USA, a to byla jen malá výseč obětí. Symptomaticky z davu klečících lidí vyčnívali jen fízlové. Následovala minuta ticha, píseň a mohutné skandování „Black lives matter“, „All lives matter“ a „I’m George Floyd“.

Dalším silným moment bylo, když si stovky lidí lehly na zem s rukama za zády a leželi nehnutě téměř devět minut, což symbolizovalo dobu, po kterou klečel vrah v policejní uniformě na krku Floydovi za asistence svých stejně nesoudných kolegů. Při této vážné chvíli bylo ale zároveň tragikomické sledovat, jak si televizní štáb šteluje policejního mluvčího do záběru „mrtvol“, aby mu dal prostor promluvit v televizi.

Chvíli nato se lidé sbírají a vydávají se na pochod přes Karlův most k americké ambasádě. Při odchodu ze Staromáku se pokoušíme orientačně spočítat počet účastníků. Vychází nám asi 1200, takže s klidem můžeme tvrdit, že tisícovka lidí byla na místě. Po celou dobu neutichá skandování. A to ani před zabedněnou ambasádou, kam průvod dorazil krátce po šesté a kde se skandovalo doslova v tanečním rytmu. Pár lidí pak ještě uvedlo příklady, jak jsou tady u nás vystaveni policejní nebo sekuriťácké šikaně kvůli barvě své kůže, a nakonec tu vyrostlo prostranství s nápisy, květinami a svíčkami. O půl sedmé přichází déšť a lidé začínají akci pomalu opouštět, jiní zůstávají ještě nějakou dobu.

Nebylo to sice 50 tisíc účastníků jako ve Vídni, ale na české poměry a přes chaos s oznámením zrušení akce se sešlo hodně těch, jimž vadí projevy rasismu a policejní praktiky. Akce měla silný náboj a byla skutečně důstojným uctěním obětí policejních vražd.

Fuck the police!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy