Anarchistická federace

Dovolená? Určitě ne v Turecku

Prohlášení Výboru na obranu revoluce v Rojavě u příležitosti světových akčních dnů

Praha

Turecko v čele s autoritářským prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem je zemí s extrémně národoveckou a klerikální politikou, jež neváhá zcela nepokrytě stíhat a zavírat občany kritizující vládu, a to třeba i za pouhý lajk pod „nevhodným“ statusem na Facebooku. V posledním roce navíc vede vojenské tažení proti kurdským silám v sousední Sýrii, které se v regionu zmítaném etnickými střety a náboženským fanatismem snaží budovat stabilní a demokratickou alternativu v podobě autonomní oblasti Rojava.

Turecký stát pronásleduje veškeré domácí kritiky této agrese v čele s poslanci progresivní Lidové demokratické strany, kteří spolu s dalšími nyní drží ve vězení protestní hladovku. Nemluvě o těch, co se nějakým způsobem postaví na podporu Kurdů. V tureckém vězení tak v roce 2016 skončili i dva Češi, Markéta Všelichová a Miroslav Farkas. Za úsilí o vybudování polní nemocnice v Sýrii a údajný kontakt s kurdskými silami dostali 75 měsíců odnětí svobody.

V takové situaci pokládáme za krajně cynické, že je významným zdrojem pro tureckou ekonomiku – a tedy i válečnou mašinérii – cestovní ruch. Na jedné straně vidíme levné dovolené u moře s možností zajímavých výletů, na straně druhé peníze platící tanky, bomby, či dokonce výcvik a vybavení polovojenských oddílů islamistů včetně bývalých bojovníků Al-Káidy či tzv. Islámského státu, které Erdoğanův režim používá jako kanónenfutr v tažení proti Kurdům. Nemůžeme se tvářit, že je v pořádku slunit se na pláži, zatímco o pár kilometrů dál k fašismu směřující turecký stát drtí opozici, bombarduje muže a ženy z kurdských milicí, co v posledních letech nasazovali životy v boji proti tzv. Islámskému státu, a vyhání z domovů statisíce civilistů, aby jejich obydlí následně přenechal svým věrným.

Když čeští politici a diplomati mlčí, musíme mluvit a jednat my. Odmítáme svými penězi přispívat na turecké dobyvačné choutky a vyzýváme i ostatní svobodomyslné lidi k bojkotu tureckého cestovního ruchu i dalším akcím proti tureckému autoritářskému režimu.

Nejezděte na dovolenou do Turecka, žádné peníze diktátorovi!

28. 1. 2019 v Praze
Výbor na obranu revoluce v Rojavě

 

Přehled souvisejících textů: Naše srdce bijí v Rojavě


Verze pro tisk 29.1.2019 Výbor na obranu revoluce v Rojavě

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy