Anarchistická federace

UK: fašouni napadli demonstrující odboráře

Náckové v Manchesteru pokrytecky oblékli žluté vesty a narušili demonstraci reformistického Odborového svazu pracovníků v dopravě.

Manchester

Lidé z Odborového svazu pracovníků v dopravě (RMT), zastupujícího železničáře, námořníky, ale i řidiče kamionů, se v sobotu 5. ledna shromáždili na nádraží Victoria v Manchesteru, aby vyjádřili nesouhlas s plánovanými škrty v oblasti bezpečnosti železniční dopravy. Brzo se objevila partička ve žlutých vestách a začala odborářům a odborářkám nadávat do levičáků a neomarxistů. Na jednoho odboráře s asijskými kořeny pořvávali, že je násilník a pedofil.

Jeden z fašounů natáčel incident kamerou, na níž měl nalepené logo Tommy Robinson news. Několik dalších mělo pod vestami trička Democratic Football Lads Alliance, která se snaží znovu zasévat nenávist na fotbalových stadionech a ultrapravicové English Defence League. Nechyběl ani Mike Whitby, bývalý kandidát British National Party.

Fašouni nám tedy připomněli, že nejsou nikým jiným než poskoky boháčů, útočící na pracující jakékoliv barvy pleti. Jsou třídními zrádci a nesmí jim být poskytnut prostor nikde, ať už si obléknou, co je napadne. Žluté vesty se staly ve Francii symbolem proti Macronově neoliberální agendě, která se snaží přesouvat průsery kapitálu na bedra pracujících, a byli to právě neofašisté a neonacisté, kdo surově napadal pionýry odporu proti politice Macronovy administrativy. Tohle gesto si tedy nelze vysvětlit jinak než jako hloupou lež a vtírání se do přízně. Úsměvné je, že v Británii jinak oblékají reflexní žlutou hlavně fízlové. Paradoxní je, že odboráři z RMT prosazují Brexit, třebaže se distancovali od šovinistické a rasistické kampaně konzervativní pravice.

Antifašisté svolali na sobotu 12. ledna demonstraci, aby vyjádřili lidem z RMT podporu.

Zdroj:
Manchester union picket attacked by fascists

Psali jsme:
Brutální útok fašistů na stávkující studenty


Verze pro tisk 9.1.2019 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy