Anarchistická federace

Brutální útok fašistů na stávkující studenty

Francie se bouří proti neoliberálním reformám. Policie nezvládá pacifikovat davy. Fašisté rádi pomohou.

zranění

Banda chlapíků v kuklách, ozbrojená teleskopickými obušky a tasery napadla v aule univerzity Montpellier studenty a studenky, kteří zde zahájili okupační stávku proti Macronově útoku na sociální jistoty.

Útok se odehrál minulý čtvrtek v pozdních večerních hodinách po dni plném stávek a demonstrací organizovaných převážně odbory. Studenti z celé Francie se k protestům připojili, aby vyjádřili svůj nesouhlas s chystanou změnou maturitních zkoušek a se zavedením přijímacích zkoušek na některé veřejné vysoké školy. Studentské hnutí se začalo mobilizovat 1. února a má za sebou už hezkou řádku okupačních stávek na univerzitách v Toulouse, Bordeaux, Lille, Štrasburku, Tours a Paříži. Některé tyto stávky se neobešly bez policejní brutality. 7. března zmlátili těžkooděnci několik studentů a studentek v Bordeaux. Stávka v Montpellier pozornosti represivních složek státu unikla. Místní fašisté z toho byli nešťastní a rozhodli se, že to jen tak nenechají. Dali do kupy desetičlennou partu, oblékli kukly, vtrhli do auly a brutálně zmlátili několik dívek a chlapců. Čtyři lidé byli hospitalizovaní, z toho dva s vážnou frakturou lebky. Fašizující blogy útok přivítali a jeden z nich označil za pachatele fašistickou bojůvku Groupe Union Defence (GUD).

Následujícího dne svědci označili za organizátora útoku děkana právnické fakulty Philippe Pétela. Pétel pustil fašistickou bojůvku do auly a útočníky horlivě povzbuzoval, když se studentstvo válelo v krvi. Na raněné studenty a studentky pořvával: „Kdo seje vítr, sklízí bouři.“ Ani dva dny po útoku neprojevil žádnou lítost a prohlásil, že je hrdý na obránce univerzity. Několik svědků uvádí, že v den stávky procházel univerzitu se skupinou stávkokazů a vzdorujícím studentům a studentkám vyhrožovali: „Spi s jedním okem otevřeným.“ „Nestěžuj si, až dostaneš.“ Už před útokem v aule zmlátili osamoceného studenta. Jedna ze svědkyň uvedla: „přišli dovnitř a začali každého na potkání mlátit, bylo celkem pozdě, bylo nás tam asi už jen padesát. Když mě viděli že točím, přišli si pro mě.“

Ve skupině útočníků byli nakonec identifikováni čtyři učitelé. Jakmile se událost v pátek 23. března dostala do médií, stovky studentů se shromáždily před právnickou fakultou v Montpellier požadujíce děkanovu rezignaci. Další demonstrace proběhly v Rennes, Bordeaux, Lyonu, Tours, Paříži a v dalších městech. Pétel nakonec rezignoval.

Zdaleka nešlo o první a pravděpodobně ani poslední útok fašistů z GUD. V pátek 16. března vtrhli do alternativní samosprávné vysoké školy pro hendikepované v Paříži. Rozbili okno, napadli dva studenty, hajlovali a uráželi přítomné včetně vyučujících. Napadání vzdělávacích institucí předcházela série útoků na squatty. Naposledy to schytal 14. února squat v Aubervilliers. Banda fašounů ozbrojená trubkami, kladivy a sekyrami zmlátila jeho obyvatele a dům zdemolovala.

 

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=SUFolph97Lo

Psali jsme:
https://www.afed.cz/text/6800/mnozi-se-utoky-fasistu

Zdroj:
http://libcom.org/news/brutal-fascist-attack-student-occupation-university-montpellier-24032018

 


Verze pro tisk 27.3.2018 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy