Anarchistická federace

Duchcovská vzpomínka

Report z druhého ročníku severočeského anarchistického 1. máje

Duchcov

Vedle podstatně větších prvomájových akcí, do nichž se zapojili anarchisté a anarchistky v Brně a Praze, by rozhodně nemělo zapadnout setkání pořádané Severočeskou anarchistickou federací (SAF) v místě jejího působiště.

Skupina tamních anarchistů si dala sraz v Teplicích, kam byl svolán začátek druhého ročníku severočeského anarchistického 1. máje. Odtud se přepravili autobusem MHD do někdejšího centra aktivismu anarchistických horníků, do Duchcova. Krátce po třetí odpoledne dorazili účastníci akce na místní hřbitov. Cestou sem jim člen historického spolku Zádruha ukazoval a přibližoval místa spjatá s anarchistickým hnutím přelomu 19. a 20. století.

Na hřbitově se všichni pustili do práce. Uklidili kolem hrobů anarchistických předáků, umyli náhrobní desky a vysadili několik květin. Když bylo místo připravené, zapálili svíčky, položili věnec a vyvěsili nad hroby černo-rudou vlajku. Na místě posledního spočinutí Bohuslavy Holubové, Hynka Holuba, Aloise Šefla, Václava Krampery a Tomeše Kašeho zopakoval zástupce SAF poslední Kašova slova: „Zdravím vás všechny a všem tisknu ruku s přáním, abyste zůstali důslednými anarchisty ryzími severočeskými, děj se co děj.“

SAF se při té příležitosti během neformální debaty rozhodla, že i v následujících letech bude pokračovat v započaté tradici a scházet se u hrobů duchcovských anarchistů s tím, že by bylo dobré tato prvomájová setkání obohatit o další doprovodný program. Dalším závěrem diskuse je naplnit potřebu společných setkání organizovaných i neorganizovaných anarchistů a anarchistek a navázat tak na loňskou anarchistickou konferenci v Mostě.

Zdroj:
https://safed.noblogs.org/post/2017/05/05/ii-rocnik-severoceskeho-anarchistickeho-1-maje/

Související odkazy:
Dobrá práce?
První máj na Kraví hoře
Náckové pro srandu


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)