Anarchistická federace

Náckové pro srandu

Neotřelé pojetí antifašistické protiakce na Prvního máje v Brně se osvědčilo.

Brno blokuje

Kdo sleduje každý rok prvomájové dění, jistě si kladl otázku, kde to budou mít náckové tentokrát. Volba padla po dvou letech na Brno s tradiční pořadatelskou záštitou Dělnické mládeže a DSSS. Asi dvacítka členů této partaje se sešla také před pražským hlavním nádražím, kde si za naprostého nezájmu okolí přečetli své nenávistné projevy a zase se rozešli. Pro milovníky bizarních postav a lidí zavírajících se do klecí tu pak byl „Sjednocený prvomájový průvod Prahou“ v režii Bloku proti islamizaci, který sjednotil asi čtyřicet nejvěrnějších islamobijců.

Již s předstihem se rozmýšlelo, jak se k brněnské akci neonacistů postavit. Neformální iniciativa Brno Blokuje se tentokrát rozhodla namísto klasické blokády vyhlásit akci „Kdo si hraje, nehajluje“. Ta měla spočívat v kreativním zapojení skupin a jednotlivců, kteří tak mohou projevit vlastní iniciativu a nápady a dát najevo náckům, co si o jejich přítomnosti ve svém městě myslí. Na první pohled bylo těžké říct, zda je tato strategie dobrý nápad a zda lidé opravdu projeví dostatek vlastní iniciativy a invence.

Jenže výsledek předčil všechna očekávání. Do antifašistického protestu se zapojily stovky místních, a to mnoha různými způsoby. Někdo uspořádal procházku po místech spojených s bojem proti fašismu, konalo se swingové odpoledne s živou hudbou a tancem pod hesly „Brno tančí, nehajluje“ a „Kdo neumí tančit, dupe“, na různých místech probíhala „Hodina kresby“, lidé se povalovali a cpali na antifašistickém multikulti pikniku, vyhrávali pouliční hudebníci, k vidění byli mimové a kejklíři všeho druhu. Nepřehlédnutelný byl protest cyklistů s cedulemi „Čistá trasa“, „Láska tvoří svět“, „Cyklo rasa“, „Kolo je víc než národ“ či „Ulice bez fašistický špíny“. Krojovaný pár s transparentem „Malý nácek zpívá v každém z nás?“ a vlaječkou „Pryč s ním“ postavil malou hradbu z knih. K vidění byly zvířecí převleky, vlajky Antifašistické akce či černo-rudý prapor. Skupina s pletenými fialovými čepicemi se bavila pokusy rozdávat „léčivé květiny proti nenávisti“ náckům i fízlům. Další skupinka s transparentem „Zametáme náckovskou špínu“ dorazila s košťaty. Tu se nabízela káva, jinde zas antifašisté s cedulí „Nehajluj, halvuj“ nabízeli halvu v kelímcích, z nichž trčel malý praporek s tímto heslem. Růžovo-fialový samba band se staral o rytmus a vedle pískotu a skandování ostatních i o hlukovou stěnu, která trápila hnědé řečníky i jejich věrné posluchače.

Dorazila také skupina skautů s transparenty „Láska je víc než národ“, „Jděte radši do přírody“ či „Vychováváme i vaše děti“. Ikonou Prvního máje se pak stala fotografie mladé skautky, která čelí tupě vypadajícímu náckovi. Fotka záhy oběhla celý svět a zařadila se mezi s oblibou sdílené fotografie žen, které se neváhaly postavit pochodům nacionalistické, rasistické a šovinistické idiocie.

Na námitky, že každý může projevit svůj názor, včetně nácků, odpovídal transparent „Co je absurdnější než tolerovat netoleranci?“. Takovou netoleranci si pořadatelé nacimarše nenechali líbit, strhli ho a nožem prořezali. Být několikrát přečísleni svými odpůrci je jistě důvod k frustraci, která se nejlépe vybije násilím. Přestože pořadatelé z řad DSSS napadli několik lidí, nikdo se jimi rozhodně nenechal zastrašit. Na začátku se někteří antifašisté procházeli přímo mezi nácky, a doplňovali jejich akci přívalem mýdlových bublinek. Chvíli šel dokonce v čele jejich pochodu muž s parodickým transparentem „Ušní lidé“. Na ulicích byla křídami vyvedená hesla a namalovaní skákací panáci s nápisy „Kdo neskáče, není Čech“ nebo „Kdo neskáče, není pes“.

Neonacisté se vydali na Moravské náměstí a Rooseveltovou ulicí k nádraží. Doprovázelo je velké nasazení fízlů, kteří náckům klestili cestu novými a novými blokádami trasy jejich pochodu a odklízeli kontejnery ze silnice. Mnohé protestující i náhodné kolemjdoucí drželi fízlové v obklíčení, perlustrovali je a natáčeli přitom na video. Několik lidí během dne zadrželi.

Náckové byli nakonec nuceni svou demonstraci předčasně ukončit, takže nedošlo na jejich závěrečné proslovy, které plánovali na Zelném trhu. Marš se tak vlastně proměnil v pochod uličkou hanby. Za mezinárodní účasti soukmenovců ze Slovenska, Německa či Polska nedali dohromady velký počet, tak 150 „hlav“, navíc je výsměch místních evidentně štval, což dávaly znát jejich zakaboněné tváře. Nepředvedli nic nového, i ty jejich transparenty jsou po skoro deseti letech už okoukané. Takže náckové místo silového tažení Brnem spíž táhli z Brna s očima pro pláč, pokud tedy byli vůbec schopni reflektovat, co se ten den kolem nich dělo.

Související odkazy:
První máj na Kraví hoře
V Brně pokračuje tradice prvomájových neonacistických debaklů
Některé věci se nemění: Brno blokuje, Vandas stagnuje
1. máj v Halle: Pokus nácků o pochod městem skončil absolutním fiaskem!
Dobrá práce?


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy