Anarchistická federace

První máj na Kraví hoře

První máj v Brně neznamenal jen mohutný výsměch náckům, ale i solidaritu s nájemníky a boji za alternativní prostory.

Jídelna

Prvního května bylo v Brně živo. Nejenže se stovky různých lidí rozličnými způsoby úspěšně vysmály pochodujícím náckům a notně jim zdržely a zkrátily jejich marš, někteří z nich pak navíc pokračovali dalšími akcemi na jiná témata.

A tak se několik desítek účastníků kreativní antifašistické protiakce vydalo podpořit obyvatele v domě Markéty Kuncové, kteří se nechtějí podvolit vykořisťovatelským praktikám majitele domu Roberta Hrdiny, jenž zde vesele obchoduje s chudobou. Ten zrovna na místě pořádal oslavu své vlastní osoby. Aktivisté a aktivistky kontrovali transparenty „Ne každý Hrdina je opravdu hrdina“ či „Chceme bydlet – solidární síť“ a vyslechli projev Jana Miloty z iniciativy Chceme bydlet.

Další akcí, kterou chceme vyzdvihnout, byla večerní akce v budově bývalé vojenské jídelny na Žižkově ulici pod Kraví horou. Ta je v majetku města a již léta chátrá. Přitom stav zachované části budovy zdaleka není tak tristní, jak se může zvenku zdát. A tak se brněnský squaterský kolektiv Š.P.Í.N.A. (Šikovní praktikanti intelektuálně nedostatečného anarchismu) rozhodl otevřít budovu pro veřejnost. Nebyla to jeho první akce, před časem upozornil na dlouhodobě chátrající Dělnický dům na Spolkové.

Samotné akci, která měla za cíl budově symbolicky vdechnout život sérií hudebních vystoupení, předcházelo několik hodin úklidu, aby vynikl elegantní prostor jídelny v přízemní části budovy. Nepořádek byl odstraněn také ze sklepních prostor. Poloha budovy, která je vzdálená od obytné zástavby a přitom leží v širším centru Brna, by přitom byla ideální pro zřízení kulturně sociálního centra hostícího koncerty, přednášky, projekce, výstavy a další program.

V „Jídelně“ tak strávilo prvomájový večer několik desítek lidí, na které tu čekalo veganské občerstvení a koncert hiphopových a akustických umělců a umělkyň. Prostor byl částečně vyzdoben a s příchodem lidí i naplněn velmi příjemnou atmosférou.

Na akci mimo jiné zazněl proslov pořadatelského kolektivu, v němž se přihlásil k tradici bojovných dělnických Prvních májů: „Je připomínkou toho, že co si nevybojujeme, nám nikdo nedá a stejně jako před více než staletím dělníci bojovali proti vykořisťování a za zkrácení pracovní doby, i my bychom dnes měli bojovat za své hodnoty a myšlenky.“ Upozornil na situaci města řízeného podle kapitalistické logiky, kde se vedle sebe nacházejí prázdné domy a lidé bez domova. Pokud se na to nechceme jen koukat, přichází na řadu squating, který „je pro nás vyjádřením práva na bydlení i na nezávislou kulturu“. To, že je nelegální a čelí represím, neznamená, že je nelegitimní. „Je to právě státní moc, která pomocí zákonů a leckdy i svým vlastním zákonům navzdory vynucuje status quo, který současnou situaci umožňuje. Jeden z takových omylů státní moci si ostatně připomínáme i dnes, protože První máj je mimo jiné připomínkou justiční vraždy pěti anarchistů křivě obviněných a odsouzených k trestu smrti po protestech na chicagském Haymarketu. Pokud již z minulosti víme, že zákon není vždy neomylný, proč bychom za neomylný měli považovat ten současný, který staví vlastnické právo jednotlivce nad prospěch celé společnosti?“ Není tedy důvod „čekat, až bude právo na bydlení, na kulturní prostor, zkrátka právo na město jeho obyvatelům oficiálně darováno státní mocí“. Nakonec zazněla výzva k organizování se a nabídka „D.I.Y. space Jídelna“ svobodomyslným lidem coby otevřený prostor pro jejich aktivity.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy