Anarchistická federace

Náš hněv roste a s ním i náš boj

Další z e-mailů od tureckých anarchistů o situaci v Istanbulu.

Další z e-mailů od tureckých anarchistů o situaci v Istanbulu.

Okupovaná oblast Taksimského náměstí a parku Gezi byla dnes ráno (úterý 11. června 2013) napadena policií.

V pondělí se konala schůze rady ministrů. Druhý den ráno okolo sedmé hodiny dorazila policie na náměstí. Zatímco vzduchem létal slzný plyn, policie učinila prohlášení, že na park zaútočit nehodlá. Stovky policistů vstoupily na Taksimské náměstí. Prohlašovali při tom, že nebude proveden žádný útok na park a že budou pouze odstraněny transparenty. Zatímco byly strhávány transparenty z Atatirkova kulturního centra, další skupina policistů se snažila odstranit z náměstí stany. Lidé chtěli policii zastavit, ta na ně zaútočila slzným plynem.

Zatímco pokračuje napadání policií, přichází mnoho lidí, aby se postavili proti tomuto fašistickému útoku. Aby policie zabránila jejich přílivu, střílela slzný plyn ve stanici metra, taksimská stanice metra je proto nyní uzavřena.

Policie používá silný slzný plyn, zvukové bomby, gumové projektily, přitom kropí protestující prudkým proudem z vodních děl. Skupina vzdorujících vytvořila stojíc ruku v ruce lidský řetěz. Policie na ně střílela bomby slzného plynu z krátké vzdálenosti. Mnoho lidí bylo bombami zraněno, ale po doznění účinku slzného plynu se opět spojili a vytvořili lidský řetěz znovu.

Ačkoli policie oznámila, že nebude podnikat v parku žádné zásahy, byl park pod těžkou palbou plynových granátů. Střílí dokonce i na v parku zřízenou nemocnici. Zranění byli z nebezpečné oblasti odneseni.

Velký počet lidí byl zraněn granáty se slzným plynem a gumovými projektily. Alp Altinörs, člen iniciativy Taksimská solidarita, byl gumovým projektilem zraněn na čele a musel být hospitalizován. Je běžné, že policie při palbě míří přímo do lidí.

Na druhé straně policie začala útočit na politické objekty a úřady. Byla napadena kancelář socialistické skupiny a mnoho lidí bylo násilím vzato do vazby. Policie spoutala vzdorující a surově je při zatýkání zbila.

Navzdory krutému útoku lidé na Taksimském náměstí a v parku Gezi pokračují v odporu. Fašistický stát, útlak a policejní teror nám nemůžou vzít odvahu, náš boj pokračuje, náš hněv roste a s ním i náš boj!

Istanbul je všude a všude je odpor proti státnímu terorismu, policejnímu násilí a kapitalistickému vykořisťování.

RIOT, REVOLUCE, ANARCHIE!

Devrimci Anarţist Faaliyet (DAF, Revoluční anarchistická akce)
Taksimské náměstí, 11. června 2013



KAZANIYORUZ by goruntugoruntu

Související odkazy:
Vítězíme!
Vzbouřené Turecko
Čáslav: Solidarita s tureckými protesty
Praha: Demonstrace proti policejnímu násilí v Turecku

Taksimské náměstí

Taksimské náměstí

Taksimské náměstí

Taksimské náměstí
Verze pro tisk 12.6.2013 Mezinárodní sekretariát ČSAF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)