Minitrh knihy v Trhlině
Antiautoritářské publikace v akci! …(více)
Čerstvé vitaminy si můžeme pořídit i v zimě, a to přímo na kuchyňské lince.
V prvním díle našeho zahradnického seriálu zůstaneme pěkně v teple domova a podíváme se, jak si může každý z nás obohatit svůj zimní jídelníček o vlastní čerstvou složku. Vypěstujeme si klíčky a juknem, jak se dají využít v každodenní baště. V rámci federace jsme tuhle věc už propagovalx na loňském jarním sjezdu AF, jak si můžete přečíst v gastro části sjezdového reportu.
Klíčky si můžete připravovat samozřejmě po celý rok. My, co zahradničíme, je pěstujeme zpravidla jen přes zimu, popř. do brzkého jara, dokud nemáme přísun jiných čerstvých výpěstků.
O blahodárnosti naklíčených semínek si můžete leccos vyhledat na internetech. Citujme z náhodně vybraného zdroje: „Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat bouřlivé metabolické děje, několikanásobně vzroste obsah vitaminů a minerálů, enzymy pracují na plné obrátky. Při klíčení se bílkoviny štěpí na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry, tuky na volné mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tak nejen silně obohacená o hodnotné výživové složky, ale také jakoby předtrávená a dobře stravitelná. Jsou také zdrojem důležité vlákniny.“ Jinde zas doplňují, že „nechybí především dostatečné množství vitaminu C, vitaminy skupiny B a E, dále vláknina, minerály, antioxidanty a mnohé další prospěšné látky“.
K nakličování si můžete pořídit semena v obyčejném obchodě, nejlepší budou nějaká v biokvalitě, ale není to nutné. Můžete si je také připravit sami na své zahradě či na balkoně, ať už jde o luštěniny nebo třeba o semena ředkvičky, rukoly, červené řepy, mangoldu – stačí jen nechat některé rostlinky nesklizené, ať si pěkně jdou do květu, odkvetou, a později posbírat suchá semena. Doporučujeme si trochu zaexperimentovat, ať zjistíte, co vám nejvíc chutná a vyhovuje. My nejčastěji dáváme klíčit luštěniny – fazole mungo, zelenou čočku, červenou čočku (pozor! často se prodává půlená – tu pro tyto účely nebrat), černou čočku, cizrnu a hrách. Někoho by mohla oslovit lehce nasládlá chuť pšenice (popř. jiných obilovin). Dobrá je i slunečnice, jen je problém, že musíte nakonec při konzumaci oddělovat tvrdou slupku. Z ředkvičky toho sice moc mít nebudete, co se množství týče, zato je výrazně pikantní – tak jak ředkvička jen umí být. Dají se sehnat i různé směsi na nakličování, ale ty jsou často neúměrně drahé.
Na samotné klíčení si můžete pořídit nakličovací misky, u nich budete mít i nějaký stručný návod, jak je používat. Je to velmi jednoduché. Jejich výhoda je, že můžete klíčit různá semena ve více patrech a ušetříte tak místo v kuchyni. Bohatě ale postačí jakékoliv misky, nebo i hluboké talíře. Jde především o plochu – semínka nasypejte pouze v jedné vrstvě a dopřejte jim trochu místa, jelikož záhy nabobtnají. Výška nádobky stačí tak, abyste vrstvu semínek mohlx mít zalitou vodou a při manipulaci si ji necintalx všude kolem.
První den nechte semínka plně ponořená ve vodě. Další dny je udržujte vlhká, tzn. jenom s troškou vody na dně nádobky, pak už jen opláchnutá vodou. Nezbytně důležité je klíčící semena minimálně dvakrát (ideálně třikrát) denně proplachovat vlažnou vodou. Je to kvůli tomu, aby se vám tam nedělaly plísně. Když tak neučiníte, brzy by to celé začalo zavánět a můžete všechno hodit na kompost. Stejně tak po několika dnech (to už jsou klíčky velké) může docházet k tomu, že se semena, která nevzklíčila, jen rozmočí, rozbřednou a zrovna nevoní. Je dobré je oddělit a vyhodit.
Naklíčená semena jsou ideální v syrovém stavu. Jíst se dají prakticky skoro již od druhého dne, kdy prostě jen změknou. My je jíme průběžně, cca týden. Ono se jich taky nedá sníst obrovské množství najednou. Někomu by to mohlo ze začátku přivodit vítr do gatí. Prostě je berte jako doplněk své jinak rozmanité a vyvážené stravy. Můžete si je přidat do salátů, dát jako doplněk na talíř k jídlu či svačince. Jídlo jimi posypat (pokud se k němu hodí). Ozdobit si jimi chleba s pomazánkou. A i tu pomazánku z nich můžete udělat. Pokud rádx experimentujete nebo jste to přehnalx s množstvím semen k naklíčení, můžete je i tepelně zpracovat, udělat si pučálku, karbanátky nebo je přidat do pečiva. Pokud zjistíte, že jste semen nechalx naklíčit víc, než zkonzumujete, podělte se o úrodu s přáteli.
Objevte krásu a chuť naklíčených semen. Vytvořte si v kuchyni na lince mikrozahradu a udělejte tak mikrotrhlinu v textuře kapitalismu. Sdílejte své zkušenosti a výnosy s druhými. Je to radost.
Předchozí díl seriálu:
Na federační zahradě (0)
Antiautoritářské publikace v akci! …(více)
Promítání filmu a diskuze …(více)
Přednáška …(více)
Solidární akce s politickými vězni a vězeňkyněmi v Bělorusku …(více)
„Musíme se zachránit navzájem.“ Dean Spade o utopiích, anarchismu a vzájemné pomoci
denikalarm.cz 26.1.2025Představit si svět bez kapitalismu není těžké. Stačí se jen pořádně rozhlédnout
denikalarm.cz 11.1.2025„Mapy nejsou politicky neutrální,“ říká Ahmad Gharbieh, který se zabývá konflikty na Blízkém východě
denikalarm.cz 6.1.2025