Anarchistická federace

Německá antifašistka vydána do Maďarska

Maje T. nyní hrozí 24 let vězení kvůli obvinění z útoku na neonacisty v Budapešti.

Německo

Navzdory několikaměsíčnímu právnímu úsilí a solidárním demonstracím byla německá antifašistka Maja T. vydána do Maďarska, kde jí hrozí 24 let vězení. Nebinární aktivistka byla zatčena v Berlíně v prosinci 2023 a obviněna z údajného založení „zločinecké organizace“ v souvislosti s útoky na neonacistické shromáždění v Budapešti v únoru 2023. Před převozem za hranice byla držena ve vydávací vazbě v drážďanské věznici.

Budapešťské řízení, které začalo deset měsíců před zatčením Maji, se týká obvinění několika antifašistických aktivistů*ek, kteří*ré bylx obviněnx z násilí vůči neonacistickým skupinám během budapešťských akcí při tzv. Dni cti. Tyto akce připomínající veterány druhé světové války přitahují především účastníky z řad neonacistů z celé Evropy. Německé úřady byly tlačeny k tomu, aby tato obvinění vyšetřovaly a stíhaly prostřednictvím rozsáhlého sledování a zatýkání. Ve dvou případech se Spolkové státní zastupitelství pokusilo zvýšit obvinění na pokus o vraždu, což Spolkový soudní dvůr zamítl. V Maďarsku za stávající obvinění z politických násilných činů hrozí až 24 let odnětí svobody.

Po zadržení ve vazbě byl případ předán Spolkové prokuratuře, což v podstatě zvýšilo pravděpodobnost vydání do Maďarska, které je známé svým antagonismem vůči osobám LGBTQIA+ spolu s nevyhovujícími podmínkami ve věznicích. Autoritářský režim a porušování lidských práv v zemi, přítomné v právním a vězeňském systému, neodpovídají evropským standardům do té míry, že Evropský parlament v roce 2022 odepřel Maďarsku demokratický status.

Dne 28. června vydal Spolkový ústavní soud dočasný příkaz k zastavení vydání Maji do doby, než bude přezkoumána ústavní stížnost. Maja však byla maďarským orgánům předána již dříve ráno, pouhých padesát minut před vydáním soudního příkazu. Tímto krokem německé orgány rozhodnutí soudu fakticky obešly.

Německé orgány (Věznice Drážďany, Úřad státní kriminální policie Sasko, Státní zastupitelství v Berlíně) byly tvrdě kritizovány za to, že porušily Majina lidská práva a také odmítly poskytnout rodině informace o místě pobytu.

Plánovaná extradice Maji vedla k vlně protestů, které se rozhořely po celém Německu. V prosinci loňského roku protestovalo ve městě Jena 200 demonstrantů, kteří požadovalx svobodu pro Maju a další politické vězně obviněné v budapešťském procesu. Vedle podpory a projevů z Hamburku prohlásil Majin otec, že je „hrdý, když se Maja postaví proti fašistům“. V sobotu (29. 6.) po Majině deportaci demonstrovalo ve městě Erfurt přes 100 antifašistů*ek a solidární akce se o víkendu konaly i jinde v Německu.

Zdroj:
https://freedomnews.org.uk/2024/07/02/german-anti-fascist-extradited-to-hungary/

Související odkaz:
Maďarsko: Proces s antifašistkami a antifašisty


Verze pro tisk 3.7.2024 Alisa-Ece Tohumcu

Píšou jinde

Odkazy

SYNTHETHISING SOLIDARITY

2. 11. 2024, Praha

Benefice Tábora Solidarity a Resistance Support Clubu …(více)

Zrušit práci?

5. 11. 2024, Praha

Přednáška o práci v kapitalismu a v nerůstu …(více)

2. Anarchistický Bookfair Brno

9. 11. 2024, Brno

Distra, přednášky, workshopy a mnoho dalšího …(více)

Klinika žije, boj pokračuje!

30. 11. 2024, Praha

Oslava 10 let obsazení Kliniky …(více)