Anarchistická federace

Trhlina má rok!

Osobní report z oslavy prvních narozenin pražského infoshopu Trhlina

Trhlina

Zdá se to jako chvilka, kdy jsme do prázdného prostoru bývalého obchodu na Jaromírově ulici v Praze-Nuslích tahaly bedny publikací z bývalého skladu, který nedlouho předtím povážlivě navlhl a zplesnivěl. Nápad na založení zbrusu nového infoshopu inspirovaného legendárním Salé se totiž v komunitě zdejších anarchistů zrodil právě z toho: vlhkosti jednoho sklepa na Žižkově. K bednám záhy přibyl nábytek od spousty dárkyň, montovala se knihovna, závěsy, vymýšlelo se, jak se zorganizujeme a jak uplatíme nájem: zkrátka vznikala Trhlina.

Trhlina jako ostrůvek nekomerční, v antifašistické politice jasně ukotvené, zdola organizované a solidární logiky v moři Prahy požírané ocelí a sklem kancelářských komplexů a bytů, na které by průměrný člověk šetřil tak 400 tisíc let.

Ale i Trhlina jako místo bezpočtu schůzek spousty antiautoritářských, queer nebo ekologických kolektivů a prostor pro pořádání přednášek a promítání. Od 22. února 2023, kdy jsme otevřeli, hostil například sérii projekcí queer filmů včetně snímku LIDI Kateř Tureček přímo za účasti režisérstva, besedu s ukrajinskými Kolektivy Solidarity i Anarchistickým černým křížem Bělarus, společná čtení i poslechy hudby, Existenční večírky, popularizačně-odbornou přednášku o podstatě fašismu i hegelovské dialektice a mnoho dalšího. Včetně finančních sbírek pro Ukrajinu nebo sbírek věcných pro lidi bez domova.

Přesně rok od první otvíračky tedy bylo co slavit. Shromáždily jsme dostatek pitíček a zavedli novinku v podobě improvizovaného baru. Vyloudily jsme také ceny do tomboly například od rolety39 či nakladatelství Neklid. Food not Bombs Žižkov se postarali o jídlo, Mary C o hudební set a desítky, desítky návštěvnic o skvělou atmosféru. Skutečně – tolik lidí v Trhlině nebylo od první otvíračky! Zvlášť poté, co se část osazenstva vrátila z doprovodné vycházky „Po stezkách Pána Nuslí“ přímo v režii titulního nuselského živla a rappera, v naší jediné pořádné místnosti prakticky nebylo k hnutí.

Ne že by to vadilo. Trhlina pulzovala hovorem, lidé proudili sem a tam, limči i lístky do tomboly mizely raketovým tempem. Rozhodně jsme nechtěly přetrhávat slavení nekonečným žvaněním, takže zaznělo jen několik kratších projevů. Zástupkyně platformy podniků solidárních k lidem bez domova, Místní místním, Trhlinu nesmírně mile chválily za nabízení řady služeb – s tím, že kvůli nám do vyobrazení nabídky jednotlivých podniků vyloženě musely přidat kondomy zadarmo. Nutno říct, že se u nás po téhle osobité komoditě jen zaprášilo a budeme mít co dělat, abychom poptávce vyhověli.

Vyloženě silně zapůsobila řeč anarchoqueer kolektivu Dekonstrukce zdůrazňující, jak Trhlina nabízí bezpečný prostor queer lidem, čelícím jinde neustálému tlaku nenávisti a patriarchátu i duhového kapitalismu snažícího se proměnit boj za osvobození v další produkt. Přímo za Trhlinu jsme se pak lehce pošklebovaly zprávě BISky, podle níž je naše hnutí „vyčpělé a stereotypní“, a naopak jsme vypíchli, že i právě dění na Trhlině je důkazem o živosti anarchistických principů a žité solidarity. Oba projevy zájemkyním o další četbu přikládáme níže.

Protože kvůli klidu sousedek za tenkými stěnami a stropy potřebujeme zavírat před policejní hodinou, lehce nás tlačil čas, i když bychom moc chtěli pokračovat patřičnou párty. Přišla tak slavnostní chvíle, jaká nemůže chybět na žádné oslavě, co si sama sebe váží (či mysliveckém bále a podobných akcích, které jsou tak strašné, až je všichni milují). Tombola. Do té se prodalo přes sto lístků! Ceny zahrnovaly ledacos od revolučního čtiva přes plakáty a grafické tisky až po domácí chilli omáčky přímo od geniálně zručného člena kolektivu a epesní ledvinky s logem Trhliny od stejně tak zručně geniální členky.

Pak už jsme museli rozprouděnou oslavu postupně vypakovat – úplně nás to netěšilo, ale víme, že nás čeká spousta dalších setkání. Ať už na pravidelných otvíračkách ve čtvrtek a neděli od tří odpoledne do půl desáté večer, nebo na jedné z – věříme, že ještě mnoha a mnoha – veřejných akcí. To je ostatně pocit, který zůstal i osobně ve mně jako jednom z mnoha členů kolektivu. Vědomí, že se prací a nadšením bezpočtu úžasných lidí podařilo vytvořit něco, co trvá, spojuje lidi a dává nám sílu dál usilovat o lepší svět, jakkoli na Jaromírově 9 každý měsíc bojujeme s placením nájmu a záloh na energie.

Rok Trhliny mi dává naději v solidaritu a lepší svět, který se sice nemaluje rozmáchlými gesty, ale tvoří se konkrétně, ve stovkách drobných činů, bez nichž by to, co označujeme za „anarchistickou scénu“, nefungovalo. Není to vždycky lehké: už jen dohodnout se v širokém kolektivu a zvládnout vše od umytí záchoda po včasnou propagaci akcí tak, aby všechno nedělali stále stejní lidé, je překvapivě těžká výzva. Ale učíme se cestou a nemám žádnou pochybnost, že výsledky stojí za to. Když nám pomůžete, bude to pecka.

Projev kolektivu Trhliny:

Už to bude 365 dní, co se dvakrát týdně scházíme v naší milované Trhlině. Ta je pro nás prostorem k setkávání, coworkingu, hraní her – no prostě k tomu lidovému felení. BISka říká, že anarchistické kolektivy jsou dlouhodobě myšlenkově vyčpělé a stereotypní. Že nemůžeme dnes uspět. Trhlina je důkazem, že anarchistické principy nestárnou a jsou stále aktuální – jako by je snad Kropotkin vyslovil dnes. Za ten rok jsme podpořili kolektivy v Bělorusku a na Ukrajině. Protože solidarita nám vždy dává smysl. A i proto jsme součástí Místních místním. Staly jsme se místem, kde se kdokoliv může zastavit – ať je z Řecka, Cincinnati nebo ze Zlína. Pořádáme promítání, přednášky, debaty či setkávání spřátelených kolektivů. Pokud budeš chtít, můžeš si to tu půjčit i ty.

A to proto, že v týhle zpropadený době stojíme vedle sebe. Trhlina funguje čistě na dobrovolných příspěvcích. Pokud můžete, podpořte nás skrze Darujme.cz či do kasičky. Díky tomu budeme moci fungovat další rok – další rok, co budeme alternativním domovem. Solidarita je i dnes naše zbraň.

A za to vám všem děkujeme.

Projev Dekonstrukce:

V Trhlině jsme za uplynulý rok prožilx opravdu hodně dnů a hlavně večerů. Existovat v prostoru, který se vzpírá stísněnosti tržního prostředí, je pro nás důležité a nenahraditelné. Můžeme společně felit a šít vlajky, vyrábět plakáty, kout pikle, popíjet limonádu, nebo prostě hrát celý večer na konzolích.

Kolem Trhliny se utvořila komunita různých lidí, která často funguje jako alternativa nukleární rodiny, ve které se jako kvír lidé mnohdy necítíme dostatečně v bezpečí. Můžeme tu sdílet svá trápení, radosti a zkušenosti, které přesahují kvír komunitu, avšak naše kvírnost tu není vymazávána. To nám umožňuje navazovat spojenectví a propojovat se napříč scénou. Nejsme oddělené skupinky, vedeme společný boj.

Mnoho kvír bytostí včetně členstva našeho kolektivu nachází v Trhlině bezpečný prostor. Je to pro nás hmatatelná alternativa k duhové komerci. Škvíra v systému stísněném mezi kvírfobií a duhovým kapitalismem. Můžeme si zde oddechnout od tlaku, který je na nás dennodenně vyvíjen, a zároveň máme místo, kde hledáme cesty, jak se nejlépe organizovat, a Trhlina tak tvoří zázemí pro naši snahu o odpor. Trhlina formuje Dekonstrukci a věříme, že i Dekonstrukce smysluplně formuje Trhlinu.

Pro hodně feláctva byla Trhlina první zkušeností s nehierarchickým prostředím a pro většinu z nich to nebyla zkušenost poslední. Vidíme, že když je lidem nabídnuto bezpečné prostředí mimo opresivní struktury kvírfobie, kapitalismu, rasismu nebo patriarchátu, tak chtějí zůstat, chtějí se dozvědět víc a zapojit se.

Přejeme Trhlině další roky úspěšného fungování a apelujeme na vás všechny, ať její fungování aktivně podporujete. Těšíme se na další setkávání, ať už na pravidelných otevíračkách, na nějaké Dekonstrukční akci nebo na akci dalších kolektivů. Společně můžeme mít velkou budoucnost. Po roce je opravdu na co navazovat a my budeme u toho.


Verze pro tisk 2.3.2024 -vc-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)