Anarchistická federace

Trhlina v kapitalismu

V pražských Nuslích byl otevřen nový infoshop.

Trhlina

V říjnu to bude již šest let od vyklizení Kliniky exekutorem. Praha tak přišla o důležité autonomní místo pro kulturu, vzdělávání a socializaci příznivců antiautoritářského hnutí. Vykrývat tento nedostatek se snažilo infocentrum Salé a následně žižkovská Pavlač. V roce 2021 vznikla Zdena, místo pro hovory u piva, vzpomínání s aktivními účastníky dní minulých, kdy náckové ještě mnohdy volně pobíhali po našich ulicích, a také místo, kde když člověku chybí 15 korun na lahváče, tak mu nikdo nezláme prsty na rukou a lahváče normálně dostane.

Naléhavě ale chybělo kontinuum anarchistických kulturních a informačních center přístupných široké veřejnosti. Politici na radnicích, nadbíhající developerům, vytrvale blokují veškeré pokusy o dialog a nechávají budovy dál chátrat i přes to, že lidé bez domova stále nemají kde v noci složit hlavu. Stát a jemu podřízená městská správa si snaží budovat zejména renomé mezi investory a vědomě ignoruje hlasy a tváře lidí, kterým má čistě teoreticky sloužit. Stát se tedy jeví jako špatný pán, neuspokojivý sluha a pokud jste kanónenfutr do továren mezinárodního kapitálu, tak i arogantní pasák.

Na začátku roku 2023 však vznikla Trhlina, jejíž zakladatelky a zakladatelé prozatím přistoupili na podmínky trhu a prostor legální cestou pronajali, aby následně sloužil pro erozi prostředí, které nás na denní bázi zotročuje. Po náročných přípravách, renovacích a stěhování pak na konci února toto komunitní centrum otevřelo svá vrata veřejnosti. Otvírací odpoledne a večer nemělo žádný pevně daný program, cílem kolektivu bylo spíš prostor ukázat každému, kdo o to měl zájem. Nečekaně však došlo na baletní číslo v podání městské policie, která dvakrát obkroužila blok a cca 20 minut před otevřením Trhliny ve svém klaunském autě spočinula ke krátké pozorovací akci naproti přes ulici. Po vyhodnocení situace, jedné až pěti koblihách, kafíčku a další nepochybně náročné policejní práci, trvající asi dvě hodiny, přišli strážníci sebevědomě mezi účastníky. Ti, kteří zrovna kouřili před vchodem, povídali si a ohleduplně nerušili (v 18.30) život obyvatel Nuslí, byli vyzváni, aby nehlučeli, nahlásili počet účastníků akce a nedej-ježíšku-na-křížku aby dali strážníkům záminku přijet znovu. Poté, co se dozvěděli, že počet účastníků je nejasný a že opravdu nevíme, kdo z ulice se zrovna zastaví podívat se na knihovnu plnou feministických, genderových, antifašistických a anarchistických knih, kterou se podařilo po vyklizení Kliniky zachovat a přesunout, odebrali se zase do svého vozu a odjeli vstříc západu slunce.

V průběhu večera s drobným proslovem vystoupil kamarád, který pomohl trhlinnímu kolektivu s vymyšlením názvu pro nový infoshop a osvětlil okolnosti jeho vzniku.

Účastníci si povídali, pili limonády, pivo, kávu, užívali si společnost místních pejsků a častovali kolektiv Trhliny všetečnými otázkami o podrobnostech vzniku či plánech s prostorem do budoucna. Na Trhlinu se v průběhu večera dorazily podívat desítky lidí, rozhodně víc, než kolik se jich mělo šanci vejít dovnitř. Velká část rozhovorů tak probíhala na chodníku před infoshopem, kde to spousta účastníků i přes poměrně chladné počasí vydržela až do zavíračky o půl desáté. V mnoha případech šlo doslova o „setkání po letech“ a otevíračka nového místa tak posloužila jak ke vzpomínání, třeba na obléhání kongresového centra v roce 2000, které se odehrávalo nedaleko, tak ke spřádání plánů do budoucna. Dalo by se říct, že už první akcí začala Trhlina svou funkci plnit dokonale.

Doufám, že v příští výroční zprávě BIS konečně zazní, že anarchistické hnutí chce hlavně pohodu, luxus a veganské chlebíčky pro všechny.

Trhlina je místem narušení světa, který nás svazuje. Propasti mezi lidmi ale nevytváří, a je každý čtvrtek od 15:00 do 21:00 otevřena všem, kdo sdílejí vizi svobodné společnosti; všem, kteří si přejí absolutní emancipaci žen a menšin, nenávidí nácky, fašisty a přetrvávající rasismus. Přijď si půjčit či přečíst knihu, dát si kávu nebo limonádu či se prostě jen seznámit s lidmi s podobnými názory. A nezapomeň mrknout na sociální sítě, kde se můžeš dozvědět více o aktuálním a plánovaném programu mimo standardní otvírací dobu pro veřejnost. Trhlina a její kolektiv se na Tebe těší.


Kontakty na Trhlinu najdeš na stránce trhlina.org.


A jaký program se mimo pravidelné otvíračky v blízké budoucnosti chystá?

Středa 19. dubna
Přijďte se potkat s NoLogem!

Čtvrtek 20. dubna
Společně proti impériu: Beseda se Solidarity Collectives

Pátek 28. dubna
Fašismus – přednáška Jakuba Drábika


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy