Anarchistická federace

Anarchistický knižní veletrh Brno 2023

Krátký report z prvního ročníku brněnského anarchistického bookfairu

obr.

V sobotu 21. října 2023 jsme se zúčastnili vůbec prvního ročníku Anarchistického bookfairu v Brně, a to v prostoru komunitního centra Káznice v ulici Bratislavská. Příjemný a velmi teplý podzimní den strávili členové Anarchistické federace prodejem knih ve stánku našeho nakladatelství. Své knihy, časopisy, ziny a různé výrobky dále na bookfairu nabízely třeba A2, Tři Ocásci, Neklid, Artmap, Nevim, Černá luna, Kolektivně proti kapitálu, polská iniciativa Wolna Oficyna Wydawnicza, Centralia, Semínko či Historický spolek Zádruha. Akce trvala od deseti hodin dopoledne do jedenácti hodin v noci.

Jsme potěšeni tím, že návštěvníci bookfairu projevili velký zájem o nejnovější číslo anarchistické revue Existence na téma Jídlo, ale také o Existenci předešlou, věnovanou osobnosti Jaroslava Haška. Zrovna tak byl zájem o nedávno vydanou sbírku jeho povídek z anarchistických novin s názvem Všivá historie. Dále se návštěvnice a návštěvníci bookfairu u našeho stánku zajímali o publikace Anarchismus pro začátečníky a Marxova ekonomie pro anarchistky a anarchisty od Waynea Price. Směřovaly k nám dotazy o možném zapojení do činnosti Anarchistické federace a také otázky o anarchismu obecně.

Doprovodný program sestával z workshopů a prezentací týkajících se třeba pražského komunitního centra Trhlina, kritického a anarchistického čtení map a dalších podnětných a přínosných aktivit, dále proběhl např. workshop The Bílina Experience či výstava o historii svazu Priama akcia. Jeden z našich členů se chtěl účastnit také promítání dokumentárního filmu Gaza Calling z roku 2012 v káznické kapli, nicméně na poslední chvíli bylo oznámeno, že promítání filmu se nekoná. I tak byl ale program bohatý, a nechybělo ani dobré veganské jídlo.

Organizátorům brněnského anarchistického bookfairu děkujeme za možnost zúčastnit se této příjemné akce a těšíme se na příští.


Verze pro tisk 29.10.2023 AF-Zlín

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)