Anarchistická federace

Podzimní sjezd AF

Zpráva o pravidelném setkání členek a členů Anarchistické federace

AF

V říjnu proběhl pravidelný podzimní sjezd Anarchistické federace (AF). Kdo naši činnost nějakou dobu sleduje, ví, že se členstvo AF schází pravidelně dvakrát do roka. Tentokrát padlo pořadatelství na plzeňskou skupinu, a tak jsme se po neuvěřitelných více než dvaceti letech sešli v západočeském regionu, pokud tedy nepočítáme neformální letní setkání uprostřed lesů před pěti lety.

Na sjezdu bylo k dispozici čerstvé číslo anarchistické revue Existence na téma „Jídlo“, které tak mohlo být rozebráno do jednotlivých regionů. Pořadatelský kolektiv nezklamal a téma Existence zhmotnil navýsost delikátně. Příchozí delegátstvo, stejně jako zájemkyně a zájemce o členství čekal velký stůl obsypaný veganskými dobrotami na zobání: domácí toskánský chléb; mrkvovo-slunečnicová pomazánka; vegan carpaccio z červené řepy s rukolou, ořechy a tofu à la balkánský sýr; buchta s jablky; buchta s melasou; solené kedlubny, nakládané okurky, ačokča a planá minirajčata. K tomu si mohli dát zapatistickou kávu, pivo nebo citronádu s mátou a meduňkou. Jako hlavní chod byl pro všechny připraven květák à la buffalo wings s pečenými brambory a dipem. Velká dobrota. Jelikož západočeská skupina AF má poněkud rurální charakter, pocházela nemalá část surovin z vlastních zdrojů. A aby byla myšlenka částečného samozásobitelství propagována i jiným způsobem, proběhla také nabídka semen zeleniny a bylin pro užití na zahradě i balkonech.

Setkání ale nebylo pouze o jídle, i když o něm také, což jen dokazuje jeho schopnost tmelit komunitu, jak o tom mj. pojednává zmíněná Existence. Také se prezentovalo, diskutovalo, schvalovalo apod. Někteří z těch, co se nemohli zúčastnit osobně, se přidali prostřednictvím on-line spojení. Jednotlivé skupiny představily jak své vlastní aktivity, tak i ty, do nichž se nějakým způsobem jejich členstvo zapojilo nebo je prakticky podpořilo od posledního sjezdu, i plány do blízké budoucnosti. A tak se hovořilo například o blokádě Pochodu pro život, Prvním máji, o infoshopu Trhlina, o centru Zdena, o sebevzdělávacích tělesných a praktických aktivitách, družbě s řadou kolektivů, pomoci odboji proti ruské invazi, benefičních akcích, kampani proti policejnímu násilí na lidech bez domova, Anarchistickém festivalu knihy, Spring Zine Party, Fluff festu, Riotu over River, knižním veletrhu LITR, podpoře lokálních zinů, výlepu nástěnných novin A3, boji za dostupné bydlení, Pride akcích, fašizaci veřejného prostoru, aktivitách za klimatickou spravedlnost, distribuci anarchistických publikací… Zájem vzbudil i popis projektu spotřebního kolektivu, jenž vešel do své první experimentální fáze, přičemž po roce by měl být vyhodnocen a dál se vyvíjet.

Jedním z nejradostnějších okamžiků bylo přijímání nových členek a členů. Nešlo o nikoho neznámého, jelikož jednou z podmínek pro přijetí je minimálně půlroční aktivní spolupráce. Nově příchozí pak nastínili své představy a oblasti, v nichž by chtěli/y být aktivní. Byla odsouhlasena skupina pro pořádání dalšího sjezdu, probrány úkoly z toho minulého, zaplaceny členské příspěvky, z nichž byla část zaslána na podporu irkutských anarchistek a anarchistů. Řešilo se rozprostření odpovědnosti za jednotlivé pracovní skupiny. Bylo rozhodnuto o primárním avizování událostí přes platformu akce.nolog.cz. Nakladatelství AF představilo ediční plán pro příští rok, stejně jako hlavní téma jarní Existence. Zahraniční sekretariát federace informoval o účasti na mezinárodních setkáních, zejména pak ve švýcarském St-Imier, během nichž byly upevněny mnohé kontakty, především pro praktické síťování v rámci střední a východní Evropy. V prostoru pro akční plánování se mj. jiné hovořilo o prvním brněnském bookfairu, o podpoře anarchistek a anarchistů na Ukrajině, o různých vzpomínkových akcích, MDŽ, 17. listopadu a dalších aktivitách, které zatím nebudeme prozrazovat.

Sjezdy jsou vždy příležitostí nabudit se pro další aktivity. Nyní se tedy můžeme s novou energií vrhnout dle svých schopností, možností a nálady do další práce na budování hnutí za lepší svět bez útlaku a vykořisťování.


Verze pro tisk 31.10.2023 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)