Anarchistická federace

Beseda s ABC-Bělorusko

Pozvánka na debatu o anarchistkách a anarchistech v diktatuře, boji proti Lukašenkovi, represích i válce

beseda

Samosprávné komunitní centrum Trhlina a pražská skupina Anarchistické federace zvou v rámci Mezinárodního týdne solidarity s anarchistickými vězni, který probíhá ve dnech 23. až 30. srpna, na besedu s Anarchistickým černým křížem Bělorusko.

Beseda se bude konat 27. srpna od 18.00 na Trhlině (Jaromírova 9, Praha-Nusle).

* * *

Před třemi lety Lukašenkův diktátorský režim čelil bezprecedentnímu odporu. Tisíce a tisíce lidí ze všech vrstev společnosti vyšly do ulic – sice s různými představami o budoucnosti Běloruska, ale sjednoceni touhou po konci politických represí a brutálního režimu, sloužícího čím dál zjevněji jako Putinova loutka.

Nikoli nejpočetnější, ale určitě jednou z nejaktivnějších a nejorganizovanějších skupin v protestech byli běloruští anarchisté/ky a antifašisté/ky. Za odvahu zaplatili těžkou cenu. Desítky lidí sedí ve vězení, často na základě zcela vykonstruovaných procesů.

Málokdo ví o boji proti Lukašenkovi a obraně politických vězňů víc než tamější Anarchistický černý kříž (ABC-Bělorusko). Právě přátele z této letité organizace jsme pozvali, abychom pobesedovali o situaci v Bělorusku, odporu proti diktátorovi, stíhání anarchistů/ek a dalších aktuálních tématech, včetně života v emigraci a válce na Ukrajině.

* * *

Akce proběhne v angličtině, podrobnosti upřesníme. Simultánní překlad do češtiny zajistíme na požádání.

Na místě budou k dispozici také publikace, které vydalo Nakladatelství AF a věnují se dění v Bělorusku a tamním anarchistickým vězňům:

Sergej Gavrilin: Deník konfidenta,

Mikola Dziadok: Paralelní svět v barvě,

Max Ščur: Statě o revoluci (česky o událostech v Bělorusku),

Ihar Aliněvič: Jedu do Magadanu. Vězeňský deník anarchisty.


Verze pro tisk 14.8.2023 AF-Praha

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)