Anarchistická federace

Do Lipska proti kriminalizaci antifašismu

V procesu nazvaném Antifa-Ost padly rozsudky několikaletého odnětí svobody.

Tag X

Jsou to skoro přesně tři roky od začátku pochybně vedeného procesu se skupinou německých antifašistů a antifašistek známého jako Antifa-Ost. Tento proces vyvrcholil ve středu 31. května 2023 vynesením rozsudku pěti let a tří měsíců vězení pro Linu E., údajnou hlavu skupiny. Ostatní tři odsouzení si na základě rozhodnutí soudu mají odsedět tři roky, dva roky a pět měsíců a nakonec tři roky a tři měsíce. Všichni byli shledáni vinnými z členství ve zločinecké organizaci.

Rozsudku předcházela rozsáhlá mediální masáž a pompézní bezpečnostní opatření německých fízlů. Ti Linu, kterou zároveň předhodili médiím jako tvář procesu, zatkli v jejím bytě s kompletní zásahovou jednotkou a přemísťovali z vazby na líčení vrtulníkem. To vše jako zastrašující taktiku ve snaze demotivovat případné odpůrce této systémové šikany, kteří své ulice doposud brání před neonacistickou hrozbou.

Lina a ostatní byli obviněni z několika napadení neonacistů (mnoha z nich ve veřejných funkcích) a také z kriminální konspirace. Konkrétně Linina účast byla obžalobou dokazována řadou nepřímých důkazů, jako jsou otisky prstů na igelitové tašce nalezené ve městě, kde došlo k jednomu z útoků, či krádež v hobby obchodě. Zároveň disproporce v aktivitě saských úřadů pro kontrolu extremismu, které vykazují činnost zejména v případě obvinění levicových aktivistů a antifašistů, značí manipulativní postoj německých úřadů a fízlů k veřejnosti, kterou se snaží přesvědčit o údajně „smrtelném“ nebezpečí levičáků. Případ bývá státem často vykreslován jako boj proti terorismu v historické návaznosti na procesy se členy RAF a zejména Ulrike Meinhof.

Večer po vynesení rozsudku se v komunitním centru Trhlina konala beseda o celé kauze a o snaze německého státu kriminalizovat antifašistické hnutí. My ale z historie moc dobře víme, jak to končí, když se proti fašismu a nacismu nebojuje se vší důrazností ještě v době, než se mu podaří uchopit moc.

Lipské anarchistky a antifašisté volají o pomoc a mobilizují na tuto sobotu 3. června. Saský výbor pro shromažďování (Versammlungsbehörde) aktuálně uvažuje o právním zákazu jakékoliv občanské opozice a protestů proti rozsudku. Od středy probíhají různé lokální protesty. Největší z nich, v Hamburku, Lipsku a Berlíně, hlásí 2500, 2000 a 800 účastníků. Fízlové se uchylují k drastickým opatřením a brutálním praktikám. Berlín hlásí 50 zatčených antifašistek a antifašistů. Sobotní protest v Lipsku bude s velkou pravděpodobností zakázán. Vjezdy do města budou od pátku 18.00 kontrolovány a pravomoci fízlů budou zvýšené. Do města bude možné se dostat do té doby. Nenechme lipské antifašisty a antifašistky ve štychu!

Mezinárodní solidarita je naše síla. Antifašismus není názor, ale nutnost. Nedopusťme, aby poskoci systému vsugerovali společnosti myšlenku, že s nácky je potřeba diskutovat.

Související odkazy:
Den X se blíží
Všichni jsme antifašisté


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)