Anarchistická federace

Jarní sjezd Anarchistické federace

Zpráva z pravidelného setkání organizovaných anarchistek a anarchistů

AF

Koncem března se konal v Praze pravidelný sjezd členek a členů Anarchistické federace. Sešli se na něm delegované zástupkyně a zástupci všech v současné době aktivních skupin, jejichž činnost za uplynulý půlrok ostatním představili. A rozhodně toho nebylo málo: aktivity na podporu anarchistek a anarchistů na Ukrajině, reakce na masakr v Bratislavě, squaterské aktivity, zapojení do hnutí za klimatickou spravedlnost, antiprezidentská minikampaň, podpora anarchistů vězněných v Rusku a Bělorusku, zprovoznění nového pražského infoshopu, výlep plakátů a nástěnných novin A3, práce v rámci spřátelených projektů, distribuce publikací našeho nakladatelství, participace na benefičních a dalších akcích…

Probíralo se množství „provozních“ věcí, které je nutné zajišťovat pro zdárných chod organizace, a v souvislosti s tím probíhalo delegování do jednotlivých pracovních skupin. Z těch mediálních se zastavme chvíli u Nakladatelství AF. Tomu se od posledního sjezdu podařilo vydat dvě čísla anarchistické revue Existence. Ta poslední (na téma „Anarchista Hašek“) byla čerstvě k rozebrání do regionálních distribucí. Vedle toho, že se daří naplňovat měsíční periodicitu nástěnných novin A3, se povedlo vydat knihy Ricardo Flores Magón, Marxova ekonomie pro anarchistky a anarchisty a co nás zvláště těší, druhé, nově zpracované vydání vězeňského deníku Jedu do Magadanu od Ihara Aliněviče. A jaké jsou budoucí plány? Další kniha, která je již v přípravě, bude věnována Jaroslavu Haškovi v rámci celoroční připomínky stého výročí jeho úmrtí. Následující tituly zatím jmenovat nebudeme, ať je to trochu překvapení. Nastíněn byl dokonce i ediční plán na rok 2024. Pokračují práce na on-line verzi Anarchismu pro začátečníky. Navíc Nakladatelství AF má v úmyslu zkusit dělat „Existenční večírky“ i mimo Prahu.

V rámci akčního plánování se probíral protest proti tradičnímu klerofašistickému Pochodu pro život, některé drobnější přímé akce, a zejména nadcházející První máj. Ten bude po letech pojat opět trochu velkolepěji a bude složen ze tří částí – pikniku na Střeleckém ostrově, pochodu centrem Prahy a koncertu. Již brzy se započne s propagací oslavy tohoto tradičního anarchistického svátku. Dále se probíral Anarchistický festival knihy a další akce zaměřené na undergroundovou publicistiku.

Dlouze se probírala problematika internacionálního síťování a spolupráce. AF je součástí Internacionály anarchistických federací (IFA). Už nějakou dobu ale není vidět žádná její praktická perspektiva. K čemu řešit na kongresech zejména to, jak se zorganizuje další kongres? Navíc IFA opustili kamarádky a kamarádi z Běloruska kvůli neochotě organizátorů dalšího kongresu z italské federace přizvat anarchistky a anarchisty z východní Evropy. Internacionalismus pro nás není formalitou. Chceme, aby byl aktivní solidaritou. Proto je pro nás nyní mnohem důležitější mezinárodní síťování a prohlubování spolupráce nad konkrétními internacionálními aktivitami, jako je např. pomoc anarchistkám a anarchistům na Ukrajině, kteří různými způsoby bojují proti imperiální válce, či v Rusku a Bělorusku, kde zas trpí v důsledku úděsných represivních opatření. V tomto směru se tedy také řešily výpravy do zahraničí, mimo jiné na hned několik velkých mezinárodních setkání.

Dalších plánů a nápadů je mnoho. Žel potřebné množství aktivistek a aktivistů, kteří by je v dostatečné kvalitě realizovali, se organizovanému anarchistickému hnutí nedostává. Doufejme, že se nám podaří přispět k tomu, aby se to změnilo k lepšímu. A je nám zcela jedno, zda to bude pod hlavičkou Anarchistické federace nebo jinou.

Speciální poděkování patří skupině AF-Plzeň, která se postarala o veganské občerstvení – kdo rád sladké, pochutnal si na perníku s domácími malinami, a pro slanomilce tu byly cibulové koláče s olivami.


Verze pro tisk 4.4.2023 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)