Anarchistická federace

Pozvánka do St-Imier

Po 11 letech se ve Švýcarsku bude konat další obrovské anarchistické setkání, a to ve dnech 19.–23. července.

leták

Není od věci začít už spřádat plány na léto. Co takhle výlet do malebného švýcarského městečka s bohatou anarchistickou historií s možností setkat se se stovkami anarchistek a anarchistů z celého světa?

Je to už jedenáct let, co jsme podnikli coby delegátky a delegáti (tehdy ještě Československé) Anarchistické federace velkou výpravu do St-Imier. Ve dnech od 8. do 12. srpna 2012 se tu konalo mezinárodním setkání, kterého se účastnilo více než tři tisíce anarchistů a anarchistek (reportáž z akce ZDE). Právě zde založili v roce 1872 anarchisté a antiautoritáři svou internacionálu, poté co se názorově rozešli s marxistickým křídlem. Tato událost předznamenala zrod organizovaného anarchistického hnutí.

Další setkání bylo původně plánováno na loňský rok, u příležitosti 150. výročí výše zmíněné události. Jenže kvůli koronavirové krizi nebylo možné věnovat se naplno přípravám, jelikož nebylo jasné, jaká bude situace. Akce se tedy odložila na letošní léto. Takže si pište do svých diářů:

19.–23. července 2023, St-Imier, Švýcarsko

Akce se bude skládat z pěti dnů setkání, přednášek, koncertů, seminářů a různých dalších aktivit. Bude to skvělá příležitost pro příznivce libertinství, obyvatele regionu i dalších zemí a širokou veřejnost setkat se, diskutovat, sdílet a zažít libertinské myšlenky a postupy. Bude to také příležitost pro ty, kteří dosud neobjevili bohatou historii tohoto hnutí, aby se seznámili s jeho přínosem pro společenský pokrok a s jeho boji od předchozích staletí až po současnost.

Co dělají anarchisté dnes? Jaké jsou jejich myšlenky, díla a činy? Čím přispívají ke světovým dějinám již více než 150 let? Co se od anarchismu můžeme naučit a proč je anarchie žádoucí více než kdy jindy? – To vše a mnoho dalšího přijde na přetřes.

Ve světě, který jako by stále více neutralizoval radikální protesty prostřednictvím represí, kooptace a kontroly, se zdá být nezbytné, abychom se jako anarchistky a anarchisté fyzicky setkávali, společně uvažovali o otázkách, které jsou pro nás důležité, zejména o politickém a sociálním vývoji posledních let, a dále prohlubovali kritiku, která nás emancipuje. Na setkání se můžeme dozvědět více o konkrétních bojích, které probíhají všude na světě, a to od těch, kteří je vedou; vytvořit nové naděje do budoucna, stejně jako silné vazby mezi různými antiautoritářskými skupinami a jednotlivci; posílit solidaritu mezi boji přesahujícími hranice a přilákat více lidí, aby se k nim připojili.

Chceme mluvit především o životních zápasech. Nejde o to, aby se bez dalšího připomínala nějaká historická událost, protože by neměla smysl, kdyby nebyla spojena s každodenním životem dnešních lidí, se skutečným bojovým pnutím zaměřeným proti státu a dalším formám nadvlády.

Zájemci ze všech kontinentů jsou zváni, aby přispěli k organizaci a úspěchu tohoto setkání jakýmkoli způsobem, který považují za nejvhodnější (sdílení informací, přispění nápady, zapojení do uměleckých projektů, poskytnutí materiální podpory atd.). Byla zřízena webová stránka ⒶPENKI, která umožňuje všem navrhovat, diskutovat a organizovat workshopy, diskuse, filmové projekce, koncerty atd. Bude ale i prostor pro spontánní aktivity.

Na místě bude potřeba množství dobrovolníků, takže se můžete přihlásit předem nebo až po příjezdu.

Kdo bude chtít, může zůstat déle a využít prostor pro spontánní setkávání a internacionální koordinaci. Můžete vzít děti, i o ty bude postaráno.

Sledujte Anarchy 2023 na sociálních sítích!

Na Mastodonu: @anarchy2023@todon.eu
https://todon.eu/@anarchy2023
– to bude hlavní prezentace na sociálních sítích.

Na Telegramu: https://t.me/anarchy2023

Na Twitteru: https://twitter.com/anarchy2023

Na Facebooku událost najdete na adrese: https://www.facebook.com/events/559517672149734.

Organizační tým můžete kontaktovat na adrese info@anarchy2023.org

Chcete-li přispět finančně, použijte následující bankovní spojení:
IBAN: CH28 0624 0575 1121 8190 1
SWIFT (BIC) RBABCH22240
Caisse d’Epargne Courtelary SA, 2608 Courtelary, Švýcarsko
ve prospěch „Association 150 ans du congrès de Saint-Imier“, Rue Françillon 29, 2610 St-Imier.



Verze pro tisk 27.1.2023 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy