Anarchistická federace

Slovy proti izolaci

Recenze na benefiční publikaci pro vězněné anarchisty v Bělorusku

obálka

Lukáše Borla není asi třeba dlouze představovat. Pokud jste se s ním nikdy nesetkali osobně, jistě si jeho jméno spojíte s kauzou Fénix, kdy sice nefiguroval přímo v policií zinscenované kauze s „vlakovými teroristy“, ale represivní aparát českého státu ho šoupl na dlouhou dobu do vazby kvůli obviněním v souvislosti s akcemi a prohlášeními inspirovanými insurekcionismem. Otevřeně o tom mluví například v dokumentárním snímku Neposlušní.

Letos v lednu vydal vlastním nákladem publikaci Slovy proti izolaci aneb dokud existují věznice, pišme dopisy!, v níž se snaží zúročit své zkušenosti s pobytem za mřížemi. Zejména chce inspirovat k psaní dopisů vězněným aktivistům a aktivistkám: „Chci tím demonstrovat na konkrétních příkladech, co může být pro člověka za mřížemi povzbuzující a radost vzbuzující. Lidem, kteří se chystají psát dopisy, to snad umožní vcítit se do situace vězněného…“ Zároveň výtěžek z prodeje poputuje na podporu anarchistů stíhaných běloruským režimem.

Nejprve vysvětluje, proč je pro vězněného tak důležitý kontakt s lidmi venku. „Korespondence narušuje ubíjející rutinu… dává… pocit, že té těžké situaci nečelí sám.“ Věnuje se možným rozpakům, o čem vlastně psát i komu psát. Přidává své názory na vězeňství a postřehy z vlastního pobytu ve vězení. Nejpodstatnější jsou ale úryvky z korespondence, kterou během pobytu za mřížemi dostával, a ukázky dopisů a pohledů. Právě zde se nachází inspirační jádro publikace, které nenásilně ukazuje, jak je možné vězněné kamarády a kamarádky, aniž bychom je osobně znali, podporovat.

Druhou část publikace tvoří texty o represích vůči anarchistům a antifašistům v Bělorusku, které se objevily na internetu, například na stránkách Anarchistického černého kříže nebo Anarchistické federace, a to včetně informací o nedávném odsouzení anarchopartyzánů či našeho kamaráda Mikoly Dziadoka. Aktivity anarchistického hnutí pak dává do kontextu hnutí odporu v Bělorusku článek, který vyšel v časopise Kapitál, v čísle věnovaném anarchii. Posledním textem je zamyšlení samotného autora nad možnostmi tlaku na zlepšení situace v Bělorusku vězněných anarchistů.

Publikace je tvořena kolážovou formou a autor předem deklaruje, že se tím nesnaží o žádné umění.

Pokud o ni máte zájem a chcete si ji před objednáním prohlédnout, můžete si ji stáhnout v PDF.


Lukáš Borl: Slovy proti izolaci aneb dokud existují věznice, pišme dopisy! Vlastním nákladem, 2022. 110 stran A4, cena 300 Kč, k dostání v e-shopu Roleta39.


Verze pro tisk 11.2.2022 -jk-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)