Anarchistická federace

UK: Nejdelší stávka v zakázkové ekonomice

V Sheffieldu a Blackpoolu probíhá asi nejdelší stávka za navýšení mezd v tzv. zakázkové (gig) ekonomice.

UK

Řeč je o celkem novém tekutém odvětví moderního hyperkapitalismu, které je závislé na chytrých telefonech, aplikacích a internetu. Je typické svou prekérní povahou a zaměstnavatelé se v něm docela hbitě vyhýbají jakýmkoliv závazkům. Riziko podnikání přesouvají výlučně na své zaměstnance, kteří nemají zdravotní ani sociální pojištění, placenou dovolenou, pracovní smlouvu a často nedosáhnou ani na minimální mzdu. Liberálové tento fenomén celkem trapně zaměňují s ekonomikou sdílenou.

Zřejmě nejdelší stávku v zakázkové ekonomice ve Velké Británii drží kurýři a kurýrky platformy Stuart, zabývající se okamžitým rozvozem jídla, kterou v roce 2017 pohltil gigant DPDgroup. Platforma dováží jídlo ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Portugalsku a Polsku. Stávka začala 6. prosince 2021, když Stuart srazil základní sazbu za dodávku o bolestivých 24 % z 4,5 libry na 3,4. První protesty zasáhly Chesterfield a Sunderland. Pracovní síla této zakázkové platformy, která pochází většinou z chudých vyloučených čtvrtí, požaduje alespoň 6 liber za dodávku, plus příspěvek na ujetý kilometr a placenou čekací dobu po 10 minutách. Ve stávkovém fondu nashromáždili 14 000 liber. Nezávislý odborový svaz Velké Británie (Independent Workers’ Union of Great Britain; IWGB), podal na firmu žalobu jménem 150 pracovníků pro nezákonné odpírání zaměstnaneckých práv jako je garance minimální mzdy a placeného volna.

Navzdory velkému riziku, kterému se kurýři vystavují během pandemie, padají na sociální dno. Firma přitom inkasuje obrovské zisky. Během vrcholu pandemie zaznamenala nárůst o 20 milionů liber a nejvyšší ředitel v roce 2020 dostal o 1000 % vyšší odměny v hodnotě 2,2 milionů.

Akce se zintenzivnily poté, co před dvěma týdny firma Stuart uspořádala schůzi kvůli výši plateb za dodávku. Schůze se odehrála za zavřenými dveřmi a členové a členky IWGB z ní byli vyloučeni. Když odboráři a odborářky zahájili poklidnou demonstraci před pobočkou v Sheffieldu, byli informováni sekuritkou, že schůze byla zrušena a vedení firmy opustilo budovu skrze požární únikový východ. Následně probíhaly každý den demonstrace před restauracemi McDonalds (jejich jídlo Stuart také rozváží, dalším velkým zákazníkem je JustEat) v Sheffieldu a Blackpoolu. Několik restaurací se povedlo zablokovat tak, že musely zavřít. Akce probíhají doposud (psáno 17. 1. 2022).

Paris Dixon z IWGB říká: „Všechno v UK šlo nahoru: benzín, plyn, jídlo, dokonce i minimální mzda stoupla. S naším platem jsme byli už na prahu chudoby, protože vozidlo a benzín něco stojí a musíme to platit z našich mezd. Potom, co jsme během pandemie dřeli, nás Stuart zkouší ještě víc vykořisťovat snížením plateb za většinu dodávek skoro o 25 %. Stuart by měl do kurýrů investovat, když mu během pandemie zajistili úspěšný byznys, ale raději tahá peníze z našich kapes a dává je koronavirovým milionářům. Když poprvé přišli do Sheffieldu, tak škemrali, teď se k nám chovají, jako bychom byli na jedno použití. Cítíme se jako roboti.“

IWGB je zdola organizovaný odborový svaz, který se soustředí na sektor zakázkové ekonomiky a pracující s prekérními smlouvami s nejnižšími příjmy pocházející většinou z řad etnických menšin. Byl založen v roce 2012 latinskoamerickými uklízečkami, které se chtěly organizovat za lepší pracovní podmínky. Od té doby získaly po celém království tisíce členů. IWGB organizuje kurýry, instruktorky jízdy na kole, pracovníky charity, učitelky jógy, uklízeče, hlídačky, pracující herního průmyslu, chůvy, pěstouny, zaměstnance univerzit a řidičky. Mizerně placení migranti založili odbory a stávají se důležitou součástí dělnického hnutí. Po brexitu je obrana práv migrantů důležitější než kdykoliv před tím.

Zdroje:
https://freedomnews.org.uk/2022/01/10/sheffield-and-blackpool-uks-longest-ever-gig-economy-pay-strike-resumes-after-secret-pay-talks-exposed/
https://iwgb.org.uk/en/post/longest-gig-econ-strke/
https://iwgb.org.uk/en/page/about-us
https://en.wikipedia.org/wiki/DPDgroup


Verze pro tisk 21.1.2022 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy