Anarchistická federace

Irsko: Rozloučení s WSM

Po 37 letech končí organizace Workers Solidarity Movement.

WSM

Ve středu 8. prosince oznámila na svém webu asi nejznámější irská anarchistická organizace Workers Solidarity Movement (WSM, Hnutí solidarity pracujících), že se rozhodla rozpustit své řady a ukončit činnost.

Ve svém závěrečném prohlášení skupina poznamenala:

„I když musíme uznat mnohé úspěchy, jichž WSM za ta léta své existence dosáhla, a i když jsme všichni odhodláni v určitém smyslu pokračovat ve věci anarchismu, společně jsme se shodli, že WSM již není tím nejlepším prostředkem k dosažení našich cílů.

Nadále plánujeme udržovat stávající materiály WSM ve fyzické i online podobě jako archiv. Máme také v úmyslu rozvíjet diskuse o tom, jaký je odkaz organizace, její úspěchy a ponaučení, která lze vyvodit do budoucna.

Každý z nás očekává, že zůstane aktivní v anarchistické politice, a možná brzy zjistíme, že opět spolupracujeme jako členové budoucích organizací. Uvědomujeme si, že staré zvyky je těžké překonat a že mladší generace anarchistů a anarchistek mají lepší pozici k tomu, aby vymyslely struktury a organizační postupy, které nejlépe vyhovují aktuální době.

Jako anarchisté stále nosíme v našich srdcích nový svět. Věříme, že způsob, jakým se budete bránit a bojovat, povede vítězství. WSM skončilo. Doufáme, že toto rozhodnutí otevře prostor pro nové revoluční anarchistické myšlenky, novou energii a nové začátky.“

Připomeňme jen, že WSM, založená v roce 1984, byla po celou dobu své existence platformistickou organizací a v posledních letech zaznamenala mimořádný úspěch díky své klíčové roli v „boji za vodu“ v roce 2015. Zastoupená byla zejména v Dublinu, Corku, Limericku, Belfastu, Derry a Galway.


Zdroje:
http://www.wsm.ie/c/wsm-end-new-anarchist-beginnings
https://freedomnews.org.uk/2021/12/09/ireland-a-farewell-to-the-workers-solidarity-movement/


Verze pro tisk 12.12.2021 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)