Anarchistická federace

Vzkaz nastupující vládě

Co dělají konzervativci v době klimatické a sociální krize? Zbrojí.

Praha

Kdo uvěřil předvolebním blábolům o změně, snad už pomalu a jistě chápe, že se nic měnit nebude. Nově vytvářená pravicová vláda nedá (jak její protagonisté dokázali již mnohokrát v minulosti) obyčejným lidem (narozdíl od těch privilegovaných) nic zadarmo. Spíš jim ubere, aby v době, kdy je naléhavě nutné řešit klimatickou a sociální krizi, přidala na zbrojení. Antimilitaristé a antimilitaristky z žižkovského kolektivu Food not Bombs (Jídlo místo zbraní, FNB) jí tedy přišli 11. listopadu vzkázat „Serem NATO zbrojení“, jak stálo na jejich transparentu. K tomu uvedli:

„V noci jsme si udělaly*i menší výlet k Poslanecké sněmovně. Nelíbí se nám totiž, že se nově vznikající vláda ve své koaliční smlouvě zavazuje ke zvýšení výdajů na zbrojení v rámci plnění závazku NATO. Už v roce 2025 by tak měla ČR dávat 2% HDP na obranu, oproti současným 1,4%. Nově by se tento závazek měl navíc ošetřit zákonem. To navíc v době, kdy propad ekonomiky za poslední roky pravděpodobně povede k výrazným škrtům v ostatních resortech.

Jako kolektiv Food Not Bombs se s reálnými dopady současné krize setkáváme pravidelně. Za poslední necelé dva roky se jenom v Praze ztrojnásobil počet strávníků a strávnic, kteří*é si pravidelně chodí pro teplé jídlo na naše rozdávání, výrazně se zvýšil také počet lidí závislých na pomoci potravinových bank. Nejednou se mezi strávníky setkáváme i s rodinami s malými dětmi.

I proto chceme nové vládě vzkázat, že peníze by měly jít lidem, ne zbrojařům!“

Jejich počin nezůstal bez zájmu, a tak ironicky dodávají: „Děkujeme přítomným příslušníkům PČR za asistenci při výběru vhodného místa pro focení.“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy