Vzpomínka na Lorenza

Ve čtvrtek 18. března připomněl na sociálních sítích Výbor na obranu revoluce v Rojavě jedno smutné výročí. Před dvěma lety, 18. března 2019, byl v boji proti tzv. Islámskému státu v jeho poslední baště v syrském Baghúzu zabit třiatřicetiletý italský internacionalista, anarchista a antifašista Lorenzo „Orso“ Orsetti. Lorenzo pocházel z Florencie a v řadách kurdských milic YPG bojoval od září 2017. Po prodělání výcviku se účastnil obranných bojů proti tureckým okupantům a Tureckem placeným džihádistickým milicím v kantonu Afrín. Později se se svojí jednotkou přesunul na jihovýchod Sýrie, aby bojoval proti ISIS.

Na našem webu jsme před dvěma lety zveřejnili Lorenzův vzkaz, který zanechal, jelikož věděl, že v ve svém boji může snadno přijít o život. Mimo jiné v něm napsal: „Jenom bojem proti individualismu a egoismu v každém z nás můžeme dosáhnout změny. Jsou to těžké časy, já vím, ale nezoufejte, nevzdávejte se naděje, nikdy! Ani na vteřinu. I když se zdá, že je všechno ztraceno, když se zlo, které trápí Zemi a lidstvo, jeví jako nepřekonatelné, musíte najít sílu a povzbuzovat sílu u svých kamarádů.“ Jeho pohřbu, který se konal 23. června 2019 v jeho rodné Florencii, se zúčastnily stovky lidí z různých měst a zemí, včetně jeho spolubojovníků z Rojavy.

Ani letos se na Lorenza nezapomnělo, jak ve virtuálním světě, tak v ulicích. Například Anarchistická federace v Livornu společně s Collettivo Anarchico Libertario uspořádaly vzpomínkový akt nazvaný „Za Lorenza, za Rojavu, za svobodu“. V pozvánce z 13. března stálo:

Před dvěma lety byl v Baghouzu na severovýchodě Sýrie zabit Lorenzo Orsetti, když bojoval za svobodu a internacionalismus. V souladu s ideály spravedlnosti, svobody a rovnosti se v roce 2017 rozhodl připojit k boji obyvatel Rojavy a YPG/YPJ, bojovat proti islámskému státu po boku Tikko a v posledních měsících ve formaci Tekoşina anarşist (anarchistický boj) pod jménem, které přijal v Rojavě – Tekoşer Piling.

Během posledních dvou let turecký stát pokračoval v bombardování a pozemních útocích při své válce proti kurdskému obyvatelstvu a kurdskému osvobozeneckému hnutí v Rojavě a severním Iráku. Tato válka má za cíl zmařit vyhlídky na mír a radikální změny ve společnosti, za kterou Lorenzo bojoval a obětoval svůj život.

Tuto válku proti svobodě nevede pouze Turecko, ale všechny státy. Protože alternativní zkušenost jako Rojava je sama o sobě hrozbou pro hegemonickou a válečnou podstatu států. Ale také proto, že takový příklad pravděpodobně oživí naději na sociální revoluci v jiných částech světa. Proto i v Itálii, stejně jako v Německu, Francii a dalších zemích, byli a jsou kamarádi, kteří přímo podporovali boj obyvatel Rojavy, předmětem pronásledování ze strany státu.

Na demonstraci v Livornu, která se konala v den výročí, tedy ve čtvrtek 18. března, se sešlo asi šest desítek lidí před pamětní deskou padlých partyzánů. V projevech byl připomenut Lorenzův internacionalistický odkaz, byla vyjádřena solidarita Eddimu Marcuccimu a všem kamarádům, kteří jsou v Itálii a dalších zemích stále pronásledováni za to, že se přidali k boji za samosprávu v Rojavě. Zmíněna byla také dramatická situace všech, kteří jsou uvězněni v žalářích po celém světě, zejména politických vězňů v Turecku. Mimo jiné bylo konstatováno, že 18. březen je také symbolickým datem pro mezinárodní revoluční hnutí. Je to 150 let od povstání Pařížské komuny a 100 let od pádu Kronštadtu. „Sociální revoluce je dnes jedinou možnou vyhlídkou tváří v tvář realitě státu, kapitálu a patriarchátu, které na globální úrovni utužují autoritářské sevření miliard lidí za účelem zachování moci, privilegií a zisků.“

Připomeňme ještě další smutné výročí. Před třemi roky, 15. března 2018, byla v Afrínu při tureckém bombardování zabita britská dobrovolnice bojující v řadách ženských milic YPJ (nejprve proti tzv. Islámskému státu, později proti turecké invazi), anarchistka a feministka Ann Campbell (kurdským jménem Hêlîn Qaraçox).