Anarchistická federace

Další anarchista zemřel v boji s Islámským státem

V pondělí 18. března 2019 zemřel v boji s Islámským státem anarchista Lorenzo Orsetti.

Orso

Je to jen pár dní (15. března), co jsme si připomínali rok od úmrtí šestadvacetileté britské anarchistky Anny Campbellové. Zemřela během raketového útoku turecké armády (spojence ČR v NATO), když po boku kurdských milic YPJ bránila město Afrín.

Nyní přinášíme další smutnou zprávu. V pondělí 18. března 2019 byl bojovníky tzv. Islámského státu (IS) zabit třiatřicetiletý italský anarchista Lorenzo „Orso“ [Medvěd] Orsetti. Také on bojoval jako internacionalista po boku YPG, kde přijal jméno Tekoşer. Zemřel poté, co se jeho skupina v Baghuzu, v jihovýchodní části Sýrie, v blízkosti hranic s Irákem dostala do obklíčení. Jde o jednu z posledních oblastí působení IS v Sýrii. IS na videu následně zveřejnila doklady mrtvého Lorenza se vzkazem „Italský křižák zabitý při střetech ve městě Baghuz“.

Když šel Orso asi před rokem a půl bojovat proti fašistům z IS, kteří ztělesňují ideu duchovního, politického a ekonomického porobení, a na podporu bezstátní autonomie v Rojavě, která je naopak vizí svobodného uspořádání společnosti, počítal s tím, že se již nemusí vrátit. Zanechal proto následující vzkaz:

Ahoj. Pokud čtete tato slova, tak to znamená, že už nejsem na tomto světě. Nebuďte ale příliš smutní. Ničeho nelituji, zemřel jsem při tom, co jsem považoval za správné – bránil jsem slabší a byl věrný ideálům spravedlnosti, rovnosti a svobody.

Navzdory mému předčasnému odchodu byl můj život naplněný a jsem si téměř jistý, že jsem odešel s úsměvem na tváři. Nemohl bych si přát víc.

Přeji vám všechno nejlepší na světě a doufám, že se i vy se rozhodnete jednoho dne obětovat svůj život pro druhé (pokud jste to už neudělali), protože to je jediná možnost, jak změnit svět.

Jenom bojem proti individualismu a egoismu v každém z nás můžeme dosáhnout změny. Jsou to těžké časy, já vím, ale nezoufejte, nevzdávejte se naděje, nikdy! Ani na vteřinu.

I když se zdá, že je všechno ztraceno, když se zlo, které trápí Zemi a lidstvo, jeví jako nepřekonatelné, musíte najít sílu, povzbuzovat sílu u svých kamarádů. Jsou to ty nejtěžší chvíle, kdy nejvíce potřebujeme vaše odhodlání.

A vždy si pamatujte, že „každá bouře začíná s první kapkou“. Buďte tou kapkou.

Miluji vás všechny, doufám, že si budete vážit těchto slov v nadcházejících časech.

Serkeftin!

OrsoTekoşer Lorenzo.

Lorenzův otec prohlásil, že je na svého syna právem hrdý: „Jsme na něj pyšní, že se rozhodl pomoci Kurdům. Zemřel kvůli tomu, čemu věřil. (…) Jsme zlomeni zármutkem, ale také šťastní, protože přes to vše učinil důležitou volbu.“ Lorenzo pocházel ze čtvrti Rifredi toskánské metropole Florencie, narodil se 13. února 1986 a vystudoval uměleckou školu.

Zdroje:
https://www.firenzetoday.it/cronaca/lorenzo-orsetti-orso-ucciso-isis.html
https://www.tgcom24.mediaset.it/mondo/isis-abbiamo-ucciso-un-italiano-in-siria-il-padre-di-lorenzo-orsetti-caduta-tutta-la-sua-squadra-_3197632-201902a.shtml

 


Verze pro tisk 20.3.2019 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy