Anarchistická federace

3x MDŽ

Zpráva o akcích u příležitosti Mezinárodního dne žen v Praze, Brně a Liberci

Praha

Praha

V neděli 8. března se na oslavu Mezinárodního dne žen v Praze konala demonstrace, a to pod záštitou International Feminists United. Kolem druhé hodiny odpoledne se to na Palackého náměstí začalo plnit zástupy sympatizantek a sympatizantů s feministickým hnutím. Osazenstvo bylo opravdu různorodé a za dohledu uniformovaných i neuniformovaných policistů se zhruba ve čtvrt na tři začalo s projevy. První měla iniciativa AltPride. Ta po konstatování smutné situace feminismu v Česku připomněla historické kořeny feministického hnutí. Jako další se představila Socialistická solidarita, ve svém projevu shrnula demonstrace 8. března za poslední tři roky s vyzdvižením současných sociálních dramat. V projevu Iniciativy Za knihovny byli účastníci informováni o platové situaci nejen knihovnic (v ČR tvoří ženy 78 % pracovníků knihoven), ale také všech ostatních feminizovaných profesí. V proslovu International Feminists United Prague zaznělo nejdříve připomenutí všech žen bojujících za svá práva. Následovala výzva vzepřít se systému, který popírá ženská práva, požaduje po ženách neplacenou péči či jim brání v účasti ve veřejném životě. Následovala kritika rozpočtových škrtů současné vlády v oblasti politiky genderu, které mají za následek snížení podpory například ženských azylových domů, byla zmíněna nutnost ratifikace Istanbulské úmluvy a zazněla i kritika kapitalismu. Po vyslechnutí části proslovu v českém jazyce se zhruba tři stovky demonstrantů s transparenty jako „Místo karafiátu konec patriarchátu“, „Naše tělo, Naše volba“ či „Nechci kytku, ale rovné příležitosti“ vydaly ulicemi Prahy směrem na Klárov. Plánovaná trasa průvodu šla po nábřeží, kolem Národního divadla až na náměstí Jana Palacha, dále pak přes Mánesův most na Klárov. Zde byla po menší strkanici se strážci pořádku přednesena anglická část projevu. Následovaly ještě projevy kolektivu Beat Sexism či Levice a Asamblea. Poté se jednotliví účastníci začali zvolna rozcházet a pochod byl po 17. hodině ukončen.

Brno

Připomenutí Mezinárodního dne žen se v Brně neslo v kavárenském duchu. Veřejná akce v ulicích se nakonec žádná nekonala. Sedmého března se tak mohli sejít lidé v kavárně Tři ocásci, aby si připomněli „všechny politicky aktivní ženy bojující za svá práva, za lepší pracovní podmínky a za rovnost ve společnosti“ a kde je čekal velmi pestrý program. Žel nevystoupila ženská folková kapela Cácory, která byla hlavním tahákem. Ocásky tak hostily debatu, autorské čtení, výstavu, promítání či turnaj ve stolním minifotbálku. Den předtím pořádalo v brněnském v Music Labu feministickou akci NESEHNUTÍ s nabídkou mluveného slova a swingové muziky. V neděli se přidal Bajkazyl Brno, kde se debatovalo při workshopech na téma „MDŽ: Old school? True school!“ a „Jak dnešní neziskovka podporuje rovná práva?“.

Liberec

První březnovou sobotu proběhla v libereckém klubu Azyl akce k Mezinárodnímu dni žen. Organizace se chopil místní ženský kolektiv, který ji pojal netradičně v krasobruslařském stylu. Do Azylu už od časného odpoledne začali přicházet účastníci a účastnice, řada z nich v krasobruslařských kostýmech. A nutno dodat, že se skutečně nebáli „popustit uzdy fantazie“, jak si v pozvánce přály organizátorky.

Kromě krasobruslařské stylizace celou událost provázelo jedno aktuální téma – feminizace chudoby. Jak ve svém prohlášení uvedly organizátorky: „Realitou je diskriminace na trhu práce, vycházející z hluboce zakořeněných stereotypů, jako např. dělení povolání na mužská a ženská nebo role žen v reprodukci… Ženy jsou nesmyslně marginalizovanou společenskou skupinou, která je také mnohem častěji postižena chudobou.“ Před klubem vyvěšený transparent, který zároveň zval na sobotní párty, se k této neuspokojivé situaci vyjadřoval jasně: „MDŽ – Stop feminizaci chudoby!“

Organizátorky připravily také praktickou aktivitu – dílnu linoritu, na které si každý mohl vyrobit tematický potisk na oblečení. Zábavným oživením celé akce byla experimentální poetická performance mužsko-ženského uměleckého dua. Velký zájem byl i o večerní feministický kvíz smíšených týmů, koncipovaný jako edukační, ovšem zábavnou formou. Každý tým si odnesl cenu v podobě stylového „menstruačního“ DIY přívěsku, výherci pak oslavné pivo pro MDŽ létajícího pivovarníka Kosa Prérií s názvem FEMINISTOUT a knihu Ovoce poznání od švédské autorky dráždivých komiksů Liv Strömquist, ze které „se dozvíte nejen o tajemství ženského orgasmu a menstruačních mýtech“.

Po kvízu následovala nezbytná párty, protože, jak uvedly organizátorky: „MDŽ je oslava boje za rovnoprávnost, budeme se u toho bavit a budeme nabourávat stereotypy!“ Kromě tradiční pártydekorace bylo místo vyzdobeno stylizovanými menstruačními kalíšky a tampony z kartonu s hesly jako „Menstruace není TABU“, „Přetekla mi trpělivost“ nebo „Menstrual activism is important for all! NOT JUST menstruators!“ Šlo tedy o akci „pro všechny, co se nebojí nabourávat stereotypy!“, ale především pro ženy, jejichž hlas dnes není dostatečně slyšet – „hlas sociálních pracovnic, zdravotních sester, prodavaček, dělnic, barmanek, pedagožek, pošťaček a dalších, v jejichž zájmu je spravedlivá společnost“.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy