Anarchistická federace

A3: Zrádné námluvy nacionalistů a džihádistů

Kurdské milice porazily Islámský stát, odměnou jim má být likvidace druhou největší armádou v NATO. Stahujte, tiskněte a šiřte říjnové číslo nástěnných novin A3!

A3

Americký prezident Donald Trump posvětil invazi tureckého impéria do severní Sýrie. Bezpáteřní zrada, jež nemá od Mnichova obdoby, odhaluje symbolický vztah mezi západním nacionalismem, tureckým klerofašismem a džihádistickými organizacemi, jako je Islámský stát (ISIS). Neplánuje se nic jiného než etnické čistky a likvidace autonomní správy severní a východní Sýrie, známé jako Rojava, a osvobození džihádistů spřátelenou tureckou armádou.

Lidé Rojavy – Kurdové, Arabové, Asyřané, Jezídové, Arméni, Turkméni, muži i ženy ve zbrani, ateisté, muslimové i křesťané, dobrovolníci a dobrovolnice z celého světa – nasazovali své životy v přední linii v boji proti Islámskému chalífátu. Houževnatý odboj si na jejich straně za dlouhé roky vyžádal desetitisíce obětí, nejvíc obětí v boji proti ISIS v Sýrii. Bojovali pod praporem ženských milicí YPJ a mužských milicí YPG v koalici Syrských demokratických sil (SDF). Dobyli předměstí Aleppa a Raqqy. Navzdory politikaření a soustavným zradám ze strany USA osvobodili Manbidž za cenu těžkých ztrát. V Džarábulu čelili zákeřné taktice džihádistů, odřízli je od hlavního spojence – tureckého prezidenta Erdoğana, aby byli vzápětí vyhnáni tureckou armádou, která později rozjela po boku bojovníku ISIS etnické čistky v Afrínu za nečinného přihlížení mezinárodního společenství. Nakonec v Baghúzu letos na jaře zasadili Islámskému státu poslední fatální ránu. SDF je tak jediným pozemním vítězem nad Islámským státem v Sýrii i přes mizerné vyzbrojení. Všechny zbraně na pomoc Kurdům totiž v minulosti putovaly pouze k Pešmergům do Iráku. Jakmile byl Islámský stát poražen, donutila je Trumpova administrativa, aby rozebrali obrannou linii na turecké hranici. Nyní jsou částečně odzbrojeni a Erdoğan dostává svolení k útoku.

Guru šovinistického konzervatismu má plnou hubu ochrany hranic, jenže hranice respektuje, jen když se to hodí. Plná huba boje proti terorismu teď vydává souhlas s osvobozením džihádistů Islámského státu z věznic na severu Sýrie. Turecká invaze do Sýrie je jedinou šancí, jak reorganizovat a znovu aktivizovat ISIS. Po celou dobu války v Sýrii jsme byli svědky toho, jak dobrovolníci a zbraně proudí z Turecka na území okupované Islámským státem. Po celou dobu války dovážel Islámský stát ropu do Turecka. Turečtí vojáci si s džihádisty posílali přes hranice zdravice. Logika zrady je jednoduchá. Z existence organizací zasévajících teror těží politickou kariéru demagogové jako Trump, Erdoğan a Putin. Dnešní tragédie dokonale zapadá do historické skládanky. Zpravodajská služba CIA se zasloužila o vzestup Tálibánu v Afghánistánu. Bushova invaze do Iráku vytvořila podmínky pro vznik Islámského státu a džihádistům zanechala bohatý zbrojní arzenál.

Turecká invaze nastaví nový precedens pro nesmyslná válečná tažení, další etnické čistky a likvidaci rovnostářských sociálních experimentů, o jaké se snaží rojavský lid. Je návodem, jak za přispění západních i východních velmocí rozpoutat masakr kdekoliv na světě. Přináší budoucnost, v níž etnonacionalističtí autokrati jako Trump, Erdoğan, Assad, Bolsonaro a Putin řídí běh dějin a obyčejné lidi ve svých soukromých panstvích udržují ve strachu díky své drakonické autoritářské agendě a organizacím, jako je ISIS. Aby bylo možné skoncovat s Islámským státem, vybaveným moderními zbraněmi, které armáda USA v Iráku zanechala, v zájmu vlastního přežití dospěli lidé Rojavy k závěru, že nemají jinou možnost než se spoléhat na vojenskou podporu Spojených států. Věděli, že jakmile splní svůj účel, USA je zradí, ale cítili, že nemají jinou možnost. Kudla v zádech rojavských bojovnic a bojovníků ale nenese jen otisky Donalda Trumpa. Nad částí Rojavy držely „bezletovou zónu“ ruské stíhačky, které se poslušně stáhly. NATO, Evropská unie a OSN mají na této katastrofě lví podíl. První, kdo vlezl Erdoğanovi do prdele, byl bezpáteřník Andrej Babiš.

Proč všichni buržoazní mírotvorci mlčí? Nebojí se Erdoğana, ani otevření bran do Evropy pro syrské uprchlíky. Bojí se rojavské alternativy, která velmocím neslibuje žádné privatizační zítřky, a ať už se troufalou rojavskou vizi podaří zrealizovat nebo ne, jejich bezstátní a netržní řešení, jehož základem je boj s patriarchátem a ekologicky šetrný přístup, může Evropu, Ameriku, možná celý svět zbavit parazitní třídy miliardářů, zkorumpovaných kapitalistických režimů, vypořádat se s nehumánní nerovností a ekologickou krizí.

Nikdo by neměl zapomenout, že ISIS byl poražen díky multikulturnímu, feministickému a zdola organizovanému odporu!

 

A3 (říjen 2019) ke stažení ZDE.

Stahujte, tiskněte, šiřte!

Nástěnné noviny A3 vydává Anarchistická federace každý měsíc. Jsou určené zejména k šíření prostřednictvím výlepu v ulicích či vyvěšování na pracovištích a ve školách.


Verze pro tisk 11.10.2019 Nakladatelství AF

Píšou jinde

Odkazy