Anarchistická federace

Poučení z vládních represí

Malé shrnutí situace po srpnových protestech v Rusku od Mikoly Dziadoka

Moskva

Léto v Rusku se nese ve znamení masových protestů proti diskriminaci putinovské opozice. Text našeho kamaráda Mikoly se týká těchto událostí, ale „poučení“ z jejich průběhu má obecnější přesah (i kdybychom vzali v úvahu třeba soft verze protestů u nás).

V sobotu 3. srpna 2019 proběhl v Moskvě jeden z největších protestů, kde bylo zadrženo 1001 lidí. V Rusku, stejně jako Bělorusku, vynakládají autokratické vlády obrovské prostředky na potlačení jakýchkoli lidových protestů a je dobré se poučit zkušeností z Moskvy a následně pak protesty zefektivnit.

Je zcela očividné, že vláda se připravila velmi důkladně. Někde nahoře sedí lidé, kteří vůbec nejsou hloupí a dokázali si představit, co bude a jak se s tím účelně vypořádat. Neudělali to tak, že by prostě jen vypustili do ulic spoustu těžkooděnců, co by všechny zmlátili a rozehnali. Použili celý komplex promyšlených a vzájemně se doplňujících prostředků.

Zkušenosti můžeme stručně shrnout v bodech:

1. Policajti se bojí, že přestanou být anonymní. Při posledním protestu byli na rozdíl od toho předcházejícího maskovaní, protože ti, kteří minule ukázali obličej, pak byli jmenovitě otravováni na sociálních sítích. Bojí se o svoji osobní bezpečnost a stále víc si uvědomují vlastní zranitelnost. To je dobře. Je také zajímavé, že policajt-propagandista megafonem přesvědčoval protestující, aby se rozešli, tím, že apeloval na národní jednotu: „Vážení občané, nenarušujte veřejný pořádek. Příslušníci Ruské národní gardy jsou ve službě kvůli zajištění vaší bezpečnosti. Velká část z nich jsou vaši synové. Nenarušujte veřejný pořádek a zákon.“ Přesně tohle ještě častokrát uslyšíme v Minsku od „umírněné opozice“, nejrůznějších mluvčích a hledačů kompromisů, kteří vylezou z děr, jen co se pod Lukašenkem zachvěje trůn. Ale to je samostatné téma.

2. Vláda na svých opatřeních skutečně nešetří: kromě desítek tisíc policajtů používá například vrtulníky. Nátlakem získávají na svou stranu také soukromé firmy: YouDrive, firma provozující sdílení aut, odmítla nechávat auta v místech protestu; operátoři vypnuli mobilní internet i internet v kavárnách.

3. Hodně aktivit zahájila policie virtuálně: zaútočila na opoziční weby; aktivovala provládní trolly v komentářích a ve skupinách na sociálních sítích; zintenzivnila pomluvy…

4. Jako vždycky se vláda bojí radikalizace protestů. Náhodným kolemjdoucím kontrolovali tašky a hledali všechno, co by mohlo být použito jako zbraň. Jako riskantní kategorii vyhodnotili muže středního věku. Tenhle fakt mluví sám za sebe.

5. Zadrženým vezmou na dva týdny mobily pod záminkou, že jde o důkazy v trestním případu. Snaží se do nich dostat (vybavení k téhle činnost dodávají autoritářským zemím izraelské a čínské firmy). Šifrujte si všechna mobilní zařízení! Včas aktualizujte operační systém.

6. Bez zaváhání se zahajují trestní případy s jediným cílem – zastrašit: kohokoli zbavíme útulného domova a rodiny a na léta ho strčíme do vězeňské cely.

Poučení:

1. Decentralizované protesty fungují. Obecně při stejném množství lidí musí vláda na potlačení takto organizovaných protestů utratit víc než na ty centralizované.

2. Zato právní mechanismy nefungují. Nepouštět k zadrženým advokáty? Mlátit ty, kteří se nebrání, neposkytnout lékařskou pomoc, násilím odebírat otisky prstů? To je snadné. Hajzlové s hodnostmi nechrání zákon, ale privilegia elit, jejich moc a majetek. Proto se z přímého, drzého a vleklého porušování zákona případ nestane. A logicky z toho vyplývá, že pokoušet se udržet protest a vlastní aktivity v mezích zákona, donekonečna se dovolávat zákona jako vyšší hodnoty, a tím navíc odhalovat jako „provokatéry“ protestující, kteří zákon porušují (nejradši to dělají představitelé systémové opozice), je hloupost a krátkozrakost. Je to jako snažit se zvítězit bojem podle pravidel, která určil tvůj nepřítel. Takže všechno to patetické deklamování ústavy příslušníkům pořádkových oddílů je sice moc hezké, ale naivní a nepodstatné. Pro ně je tisíckrát podstatnější levný byt a prémie.

Samozřejmě to neznamená, že je třeba bezhlavě používat násilí. Jen stačí pamatovat na to, že máme apriorní právo na sebeobranu.

Nakonec je důležité zmínit, že mezi fízly byl zpozorován bývalý zástupce velitele Berkutu (ukrajinské policejní zásahové jednotky) Sergej Kusjuk, vyznačující se nebývalou brutalitou při potlačení Majdanu, který uprchl z Ukrajiny. Ruská vláda postupuje chytře a najímá si ty, kteří za sebou spálili mosty. Tenhle muž už nemá kam utéct a kde se ukrýt. Kdyby režim v Rusku padl, takové jako on čeká smrt nebo doživotí. Proto bude za tuhle vládu bojovat zuby nehty až do úplného konce. Takovým netvorům se musí náležitě postavit všichni, kteří jsou také odhodláni bojovat až do konce – jenže na straně dobra. Poučení je tedy jednoduché: připravte se.

Zdroj: https://avtonom.org/author_columns/uroki-moskovskih-protestov


Verze pro tisk 22.8.2019 Mikola Dziadok

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy